παλαι 14

Τον Δημήτρη Παλαιολογόπουλο τίμησε η Δημοκρατική Αριστερά ( 15 photo)

28/01/2016

Τον σπουδαίο αγωνιστή της Αριστεράς και σημαντικό συγγραφέα, τον Δημήτρη Παλαιολογόπουλο, τίμησε το βράδυ της Τετάρτης η Δημοκρατική Αριστερά στα γραφεία του κόμματος στη κατάμεστη αίθουσα “Λεωνίδας Κύρκος”. Την εκδήλωση παρακολούθησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, πολλά στελέχη και μέλη του κόμματος. Την συζήτηση συντόνισε ο  Κώστας Καρατέγος.

Ο ιστορικός Γαβρίλης Λαμπάτος παρουσίασε το ιστοριογραφικό έργο του Δ. Παλαιολογόπουλου που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, δίνοντας κυρίως έμφαση στα βιβλία του για τον εμφύλιο πόλεμο στον οποίο ο ίδιος είχε συμμετοχή. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπάτος, “κάθε βιβλίο του Δημήτρη Παλαιολογόπουλου διερευνά άγνωστες πτυχές της σύγχρονης ιστορίας μας”.

 Κατά την ομιλία του ο Δημήτρης Παλαιολογόπουλος αναφέρθηκε αναλυτικά στη συμμετοχή των Ελλήνων εθελοντών στον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο, παρά το γεγονός ότι την ίδια περίοδο στην Ελλάδα είχε επιβληθεί η δικτατορία Μεταξά. Ο Δ. Παλαιολογόπουλος αναφέρθηκε επίσης στους Έλληνες ναυτεργάτες και ομογενείς από τις ΗΠΑ που στελέχωσαν τις διεθνείς ταξιαρχίες, καθώς και και σε εμβληματικές μορφές του αριστερού κινήματος όπως ο Καραγιάννης, ο Βαβούδης, ο Σακαρέλος, ο Μπεζεντάκος κ.α.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Θεοχαρόπουλος στην ομιλία του, επεσήμανε ότι η ζωή του Δημήτρη Παλαιολογόπουλου είναι ταυτόσημη με τις περιπέτειες της αριστεράς τα τελευταία εβδομήντα χρόνια. “Άνθρωποι σαν τον Μήτσο Παλαιολογόπουλο με τη δραστήρια πολιτική τους παρουσία καθιστούν την αριστερά ενεργό παράγοντα της πολιτικής ζωής” τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στη σπουδαία αγωνιστική πορεία του Δημήτρη Παλαιολογόπουλου, από το μεγαλείο της Εθνικής αντίστασης μέχρι σήμερα, πάντοτε με τις δυνάμεις της Ανανεωτικής Αριστεράς.

“Αυτή η πλούσια πολιτική διαδρομή συνοδεύτηκε με τη διαρκή πνευματική αναζήτηση. Εκτός από το συγγραφικό του έργο ο Δ. Παλαιολογόπουλος διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στον ΠΣΑΕΑ (Πανελλαδικός Σύνδεσμος Αγωνιστών Εαμικής Αντίστασης) και συμβάλλει καθοριστικά στην έκδοση του περιοδικού Εαμ-αντίσταση.

“Είναι τιμής μας που βρίσκεται δίπλα μας ένας άνθρωπος με τέτοια αγωνιστική και πνευματική διαδρομή” κατέληξε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

παλαι 14παλαι 2παλαι 4παλαι 3 παλαι 5παλαι 6παλαι 7παλαι 8παλαι 9παλαι 11παλαι 12παλαι 13παλαιολογοπουλος 1