theochgaies2112

Δευτερολογία του Θανάση Θεοχαρόπουλου στο νομοσχέδιο για την κτηνοτροφία (video)

01/12/2015

 

Κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι σας έχουν εκθέσει οι συνάδελφοί σας. Έχετε φέρει ένα νομοσχέδιο για το οποίο είχαμε όλη την καλή διάθεση. Έχουμε μιλήσει αναλυτικά χθες επί της αρχής. Παρά τα σοβαρά προβλήματα που έχει σε ορισμένα άρθρα, το υπερψηφίσαμε επί της αρχής. Και βλέπουμε εδώ μεγαλύτερο αριθμό υπουργικών τροπολογιών -είκοσι τέσσερις νομίζω, έχουμε χάσει αυτήν τη στιγμή το νούμερο- σε σχέση με τα άρθρα του νομοσχεδίου.

Νομίζω ότι δεν τιμά κανέναν αυτή η διαδικασία. Και το τονίζω αυτό από την αρχή της ομιλίας μου, γιατί νομίζω ότι από ένα σημείο και μετά έχουμε χάσει το νόημα της συζήτησης. Ήρθε πριν ο κ. Φίλης, ο οποίος πριν από λίγο άνοιξε τη διαδικασία του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία και αιφνιδιαστικά, ενώ είχε πει ότι δεν θα το καταθέσει, κατέθεσε εδώ τον τρόπο επιλογής των διευθυντών στη πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση μέσω συνέντευξης και, όπως μας είπε, από τους περιφερειακούς διευθυντές στις δεκατρείς περιφέρεις, που έχουν επιλεγεί κομματικά πριν από λίγο καιρό. Όμως, το σημαντικό είναι ότι δεν το συζητήσαμε στην Επιτροπή, στη νομοθετική διαδικασία. Ήρθε εδώ με μια τροπολογία και μας το κατέθεσε πριν από λίγο.

Ο κ. Σπίρτζης μας είπε πριν από λίγο ότι θα έχουμε και πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο σε τρεις οργανισμούς. Και μάλιστα αναφέρεται στην αντιπολίτευση, η οποία του λέει εδώ μέσα -εγώ άκουσα όλες τις πτέρυγες- ότι αυτό είναι αδιανόητο, γιατί ουσιαστικά πρόκειται για τακτοποίηση θέσεων.

Και αυτό συνεχίζεται. Έχουμε συνεχιζόμενες τροπολογίες επί θεμάτων διαφόρων Υπουργείων άσχετων επί της διαδικασίας. Η δε κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ απουσιάζει σύσσωμη από τη διαδικασία, γιατί έχει Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπου την ενημερώνει ο Πρωθυπουργός για το ασφαλιστικό, για το οποίο δεν έχουμε ενημερωθεί βεβαίως για τις προτάσεις της Κυβέρνησης.

Το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών μπορεί να συζήτησε το προσφυγικό, που είναι ένα κρίσιμο εθνικό θέμα και στο οποίο βγήκε ένα κοινό ανακοινωθέν. Στο ασφαλιστικό, όμως, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, εμείς δεν έχουμε δει καμία πρόταση.

Έχουμε καλέσει, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση να καταθέσει στις αρμόδιες Επιτροπές την πρόταση, σε Προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση στη Βουλή, αν θα ήθελε, στην ΟΚΕ. Πουθενά δεν την έχει καταθέσει. Και μαθαίνουμε ότι φεύγει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία εδώ μέσα, δεν παρακολουθεί το νομοσχέδιο και ενημερώνεται για την πρόταση για το ασφαλιστικό. Εμείς ενημερωνόμαστε από διάφορες διαδικασίες. Δεν νομίζω να τιμά όλη αυτή η διαδικασία το πολιτικό σύστημα και το πώς πραγματικά λειτουργούμε.

Νομίζω ότι τα άλλα ζητήματα τώρα επί των άρθρων, τα οποία έχουν συζητηθεί, περνούν σε δεύτερη μοίρα μετά από αυτή τη διαδικασία που ακολουθείται σήμερα, την οποία εσείς δεν θέλατε ποτέ. Εξάλλου, καταγγέλλατε πολύ λιγότερα πράγματα στο παρελθόν. Εγώ είμαι νέος Βουλευτής, αλλά από ό,τι μαθαίνω δεν έχει προηγούμενο οι υπουργικές τροπολογίες -οι υπουργικές, όχι οι βουλευτικές- να είναι περισσότερες από τον αριθμό των άρθρων ενός νομοσχεδίου.

Βέβαια, ακούσαμε και τον κ. Βερναρδάκη να μας λέει: «Μα, τι να κάνουμε; Δεν είμαστε υπό κανονικές συνθήκες. Γι’ αυτό γίνεται αυτή η διαδικασία έτσι εδώ». Αυτή ήταν η επιχειρηματολογία.

Νομίζω ότι το ίδιο αν το έλεγαν πριν από λίγο καιρό, θα καταλαβαίνατε ότι λέγατε ακριβώς το αντίθετο για τις κανονικές συνθήκες. Εν πάση περιπτώσει, δεν ήταν οι κανονικές συνθήκες τον Αύγουστο. Τώρα να μας πει ότι υπό κανονικές συνθήκες δεν νομοθετούμε, γι’ αυτό τα έχει φέρει όλα αυτά; Και βέβαια, ενώ κατήγγειλε Βουλευτές που μιλούν για άσχετα θέματα επί του νομοσχεδίου, επεξήγησε μια τροπολογία, η οποία ήταν άσχετη από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, όσον αφορά το νομοσχέδιο, μετά από δέκα μήνες ολιγωρίας η Κυβέρνηση έφερε προς ψήφιση σε αυτήν τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας ένα νομοσχέδιο που τροποποιεί ένα υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο. Επιχειρεί στο πάρα πέντε να ρυθμίσει τη διαχείριση, την αξιοποίηση και τη διανομή των βοσκήσιμων γαιών της χώρας. Αν αναλογιστούμε πόσο βαριά πλήττεται ο κτηνοτροφικός τομέας, τότε προφανώς και αποκτούν εξαιρετική σημασία οι ενισχύσεις.

Η Κυβέρνησή σας εξάλλου καθυστερεί υπερβολικά να δώσει τις ενισχύσεις και τις αποζημιώσεις στους παραγωγούς, με αποτέλεσμα να τους έχει οδηγήσει σε απόγνωση. Ποτέ δεν είχαμε φτάσει σε αυτήν την ημερομηνία και ακόμη οι αγρότες δεν είχαν λάβει τις ενισχύσεις που δικαιούνται.

Όμως, δεν πρέπει να περιορίζεται ένα όραμα της Κυβέρνησης μόνο σε αυτά τα σημεία. Όραμα θα ήταν να δημιουργηθούν συμβουλευτικές υπηρεσίες, να έχει ο κάθε κτηνοτρόφος, ο κάθε αγρότης τον σύμβουλό του. Αυτές είναι οραματικές διαδικασίες. Όχι μια απλή τακτοποίηση. Όραμα θα ήταν να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Τίθεται, λοιπόν, αυτό το ερώτημα: Πού ακριβώς αποσκοπούσε ο πολύτιμος χρόνος που χάθηκε, από την στιγμή που δεν έχουμε όλα αυτά τα στοιχεία;

Υπάρχουν σοβαρές ασάφειες και ελλείψεις. Η κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ περιφερειών, δήμων, αποκεντρωμένης διοίκησης είναι εντελώς ασαφής. Δεν έχει γίνει καμία διαβούλευση με τους δήμους και τις περιφέρειες για όλο αυτό σήμερα. Αιφνιδιάζονται όλοι γι’ αυτό που έχει συμβεί.

Απροσδιόριστος, επίσης, παραμένει και ο τρόπος εκπόνησης των σχεδίων από τις περιφέρειες, που ορίζεται στο άρθρο 2. Πώς θα γίνεται; Υπάρχει κάποια πρόβλεψη; Θα γίνεται μέσω του πλαισίου ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων σε επιστήμονες ή με κάποιον άλλο τρόπο;

Δεν υπάρχει εδώ πέρα κάτι συγκεκριμένο. Διάσπαρτες ρυθμίσεις στο σώμα του νομοσχεδίου, ίσως στις υπουργικές τροπολογίες που σχετίζονται με τις δασικές εκτάσεις και δεν λύνουν το ζήτημα.

Όσον αφορά στο δεύτερο κεφάλαιο του νομοσχεδίου, υπάρχουν θέματα που ταλαιπωρούν τους κτηνοτρόφους, όπως είναι οι άδειες εγκαταστάσεις των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Προτείνει διάστημα δεκαοκτώ μηνών για την προθεσμία έκδοσης. Οι παρατάσεις, όμως, δεν αρκούν. Οφείλουμε να αναζητήσουμε πού χωλαίνει το όλο ζήτημα και να δώσουμε λύσεις.

Βέβαια όσον αφορά τις διάφορες τροπολογίες πολλών Υπουργείων, είναι πολλά τα θέματα και έπρεπε να συζητηθούν αναλυτικά. Αυτή την στιγμή ήρθαν πριν από λίγο καινούργιες τροπολογίες να διαβάσουμε. Δεν τιμά κανέναν αυτό το πολιτικό σύστημα. Σας καλώ να αναλογιστείτε ότι δεν είναι αυτή η διαδικασία. Να αποσυρθούν τροπολογίες υπερβολικές διάφορων άσχετων Υπουργείων από το νομοσχέδιο τώρα, όσο είναι καιρός, για να μην συνεχιστεί αυτή η διαδικασία.