theochgaies112

Πρωτολογία του Θανάση Θεοχαρόπουλου στο νομοσχέδιο για την κτηνοτροφία (video)

01/12/2015

 

Στις σημερινές κρίσιμες για τη χώρα μας συνθήκες αποτελεί επιτακτική ανάγκη η χάραξη μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τον πρωτογενή τομέα, μίας στρατηγικής που θα κινείται στο τετράπτυχο «αγροτική ανάπτυξη, αειφορία, ανταγωνιστικότητα, κοινωνική συνοχή».

Αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής αυτής είναι η ενίσχυση της κτηνοτροφίας, η στροφή προς την παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων, όπου η χώρα μας είναι έντονα ελλειμματική, με αξιοποίηση και διαχείριση βοσκοτόπων ως μοχλό ανάπτυξης της υπαίθρου και βέβαια η προσαρμογή της παραγωγής στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον της εγχώριας, της ευρωπαϊκής, αλλά και της διεθνούς αγοράς.

Μπορεί ο Πρωθυπουργός, όταν εμπιστεύτηκε τον περασμένο Αύγουστο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κύριε Υπουργέ, να τόνισε ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει βασικό μοχλό της αναπτυξιακής διαδικασίας και της παραγωγικής ανασυγκρότησης, στη συνέχεια όμως συνεχίστηκε το ακριβώς αντίθετο. Η Κυβέρνηση υιοθέτησε μέτρα οικονομικά αναποτελεσματικά και κοινωνικά άδικα, που οδηγούν σε συρρίκνωση της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής, και σχεδιάζει βέβαια να προωθήσει πρόσθετα μέτρα, οριζόντια, που θα διογκώσουν τα προβλήματα του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου. Αυτό είναι άλλη μία απόδειξη αναντιστοιχίας προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών πράξεων.

Ερχόμαστε, λοιπόν, σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής να συζητήσουμε ένα νομοσχέδιο που αφορά κυρίως τη διαχείριση, την αξιοποίηση και τη διανομή των βοσκήσιμων εκτάσεων. Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, όπως έγινε από τον αρμόδιο Υπουργό και στις Επιτροπές, ως μία «οραματική προσέγγιση» που αποτελεί τη βάση για να κάνει η κτηνοτροφία το «άλμα», όπως έχει πει χαρακτηριστικά. Αυτό είναι άλλη μια αυταπάτη της Κυβέρνησης.

Δεν μπαίνουν τα θεμέλια βέβαια για το άλμα της κτηνοτροφίας μέσω παρατάσεων επί των καθυστερήσεων και μέσω μιας απλής διαχειριστικής διευθέτησης των ζητημάτων των βοσκοτόπων με το βλέμμα στις επικείμενες ενισχύσεις στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ενισχύσεις οι οποίες ήδη έπρεπε να έχουν καταβληθεί στους αγρότες και οι οποίες έχουν καθυστερήσει.

Άκουσα με έκπληξη από τον Υπουργό να αναφέρει ότι «συνειδητά επιλέξαμε να πληρώσουμε τώρα το Δεκέμβριο και μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα πληρωθούν 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ». Μάλιστα, χειροκροτήθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι καθυστερημένα τα χρήματα αυτά. Είναι η μεγαλύτερη καθυστέρηση η οποία υπάρχει τα τελευταία χρόνια. Και αυτά είναι χρήματα τα οποία δίνονται κάθε φορά με βάση το πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Ελπίζω να άκουγαν ορισμένοι κτηνοτρόφοι αυτήν τη συζήτηση και να βλέπουν για ποιο λόγο αυτήν τη στιγμή υπάρχει αυτή η καθυστέρηση.

Ακούσαμε, επίσης, ότι ξεκινάει σήμερα το παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ από τον Υπουργό. Φαντάζομαι, είναι μόνο για το Υπουργείο. Ξεκινάει το παράλληλο πρόγραμμα και στα άλλα Υπουργεία; Είναι συνολικά της Κυβέρνησης; Να μας ενημερώσετε. Αλλά παράλληλο πρόγραμμα μέχρι τώρα δεν έχουμε. Έχουμε ένα πρόγραμμα το οποίο διαφέρει πάρα πολύ από το προεκλογικό πρόγραμμα το οποίο είχατε αναλύσει στους Έλληνες πολίτες. Και δεν μιλάω μόνο για τον Ιανουάριο, μιλάω και για τώρα.

Αναφερθήκατε, επίσης, ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων είναι πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ και κυρίως είναι από τα κτηνοτροφικά προϊόντα. Υπάρχει έλλειμμα και είναι σοβαρό το έλλειμμα. Έχετε δίκιο. Όμως, εδώ να σας πω κάτι. Τα μέτρα τα οποία έχετε αυτήν τη στιγμή συμφωνήσει αν έρθουν, αν έρθει δηλαδή η φορολόγηση στο 26% των ενισχύσεων και των εισοδημάτων, αν έρθει η προκαταβολή φόρου η οποία πρέπει να πληρώνεται, αν έρθει η επιστροφή στο αγροτικό πετρέλαιο και δεν επιστρέφεται πλέον το αγροτικό πετρέλαιο κατανάλωσης, αν όλα αυτά γίνουν μαζί και αν τριπλασιαστούν οι ασφαλιστικές εισφορές, ήδη ο Προϋπολογισμός έχει εγγράψει πάνω από 100.000.000 ευρώ αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, θα αυξηθούν τα ελλείμματα, θα αυξηθούν οι εισαγωγές και θα μειωθούν οι εξαγωγές. Θα πετύχετε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, σε συνέχεια, λοιπόν, λαθών και παραλείψεων και με καθυστέρηση δέκα μηνών, έρχεται με προχειρότητα και κατόπιν γρήγορης συρραφής, το παρόν νομοσχέδιο σε ένα πλαίσιο ασφυκτικής πίεσης. Συμπεριλαμβάνονται ρυθμίσεις για μια σειρά θεμάτων του αγροτικού τομέα με χαρακτήρα τακτοποίησης εκκρεμοτήτων.
Προσπερνώντας τον αδικαιολόγητα χαμένο χρόνο, επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου που συζητούμε δεν έχουν απολύτως κανένα νόημα και αποτύπωμα στον κτηνοτροφικό κλάδο αν δεν συνδυαστούν με απαραίτητες αλλαγές σχετικά με το Κτηματολόγιο, τις χρήσεις γης και τα ιδιοκτησιακά δεδομένα, αλλά και με άμεσα μέτρα μείωσης και όχι αύξησης του κόστους παραγωγής, όπως για παράδειγμα η μείωση και όχι η αύξηση του ΦΠΑ σε χαμηλά κλιμάκια στα αγροτικά εφόδια, όπως οι ζωοτροφές.

Οι ζωοτροφές είναι ένα από τα υψηλότερα κόστη του κτηνοτρόφου αυτήν τη στιγμή και ενώ είχε ΦΠΑ στο 13% και ζητούσατε και εσείς να μειωθεί και ζητούσανε όλοι να μειωθεί ο ΦΠΑ, γιατί ήταν ήδη ο υψηλότερος στην Ευρωζώνη, έχετε συμφωνήσει να αυξηθεί αυτός ο ΦΠΑ στο 23%.

Για ποια ανταγωνιστικότητα της κτηνοτροφικής παραγωγής μιλάμε, όταν όλη η υπόλοιπη Ευρωζώνη θα έχει ΦΠΑ κάτω από 13% και εμείς θα έχουμε 23%;

Αυτό που απαιτείται σήμερα είναι να επιτευχθεί, μεταξύ πολλών άλλων, η μείωση του ανοίγματος της ψαλίδας τιμών με ρυθμίσεις, όπως η μείωση των κερδών στην αλυσίδα εμπορίας.

Κύριε Υπουργέ, σας έχουμε ακούσει πολλές φορές να λέτε ότι η διαφορά τιμής καταναλωτή και παραγωγού στη χώρα μας είναι περίπου επταπλάσια, αν δεν κάνω λάθος, σε σχέση με τις αναφορές σας, σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ίδιο συμβαίνει και στο γάλα. Είναι πολύ μεγάλη η διαφορά.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ, γιατί νομίζω ότι δεν την έχουν διαβάσει όλοι και γι’ αυτό ακούμε προχειρότητες σε αυτά τα ζητήματα, γράφει ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην τιμή του γάλακτος είναι τα υψηλά περιθώρια κέρδους στις αλυσίδες λιανικής πώλησης στη χώρα μας σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Μάλιστα λέει ότι αν αυξηθεί η διάρκεια ζωής γάλακτος, που πράγματι την προτείνει η έκθεση, αυτό θα πλήξει την εγχώρια παραγωγή.

Θυμάστε ότι ήταν πέντε μέρες, θυμάστε ότι διαμαρτυρόσασταν για να μην αυξηθούν οι μέρες, θυμάστε ότι επί τρικομματικής Κυβέρνησης τότε το 2012-2013 δεν είχε αυξηθεί η διάρκεια ζωής του γάλακτος, στη συνέχεια δόθηκε μάχη για να μην αυξηθεί και είχε επιτευχθεί να αυξηθεί μόνο κατά δύο μέρες, μέχρι τις επτά, και ήρθατε και αυτήν τη στιγμή δέχεστε αυτό το οποίο καταγγέλλατε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, την αύξηση σε έντεκα ημέρες.

Καταθέσαμε ερώτηση στα δύο Υπουργεία, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στο Υπουργείο Ανάπτυξης, για το συγκεκριμένο θέμα. Ο Υπουργός Ανάπτυξης μας δήλωσε αναρμοδιότητα. Περιμένουμε τη δική σας απάντηση, γιατί μάλλον είστε ο μοναδικά αρμόδιος, αφού ο Υπουργός Ανάπτυξης έδειξε αναρμοδιότητα. Περιμένουμε την απάντησή σας, λοιπόν.

Γιατί με υπουργική απόφαση, όπως σκοπεύετε να κάνετε, θα αυξήσετε τη διάρκεια ζωής του γάλακτος σε έντεκα ημέρες, όπως καταγγέλλατε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα; Για να αυξηθούν οι εισαγωγές; Για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα ξένων εταιρειών; Για να μιλήσουμε με καθαρά λόγια εδώ μέσα.

Θα πλήξει την εγχώρια κτηνοτροφική παραγωγή ή όχι, που έτσι κι αλλιώς είναι ελλειμματική αυτήν τη στιγμή; Το λέει και η ίδια η έκθεση του ΟΟΣΑ ότι θα πληγεί η εγχώρια παραγωγή.

Πέραν όλων αυτών, βέβαια, βλέπουμε ότι δεν υπάρχει καμία μεταρρυθμιστική διάθεση και διάθεση για τομές. Τα προβλήματα του κτηνοτροφικού τομέα δεν μπορούν να επιλυθούν χωρίς πολιτικές προτάσεις και εκσυγχρονιστικές αλλαγές στη βάση ενός εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Για ακόμη μία φορά ερχόμαστε αντιμέτωποι με την προχειρότητα του νομοθετείν. Τροπολογίες αρμοδιότητας άλλων Υπουργείων κατατίθενται σωρηδόν, αποσύρονται, επανακατατίθενται. Δεν γίνεται έτσι. Δεκατέσσερις τροπολογίες. Είκοσι είναι τα άρθρα.

Πριν ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Θα τοποθετηθείτε για την τροπολογία που κατέθεσε ο Υπουργός Υγείας;». Για τι θα προλάβουμε να μιλήσουμε; Για τα βοσκοτόπια ή για τις δεκατέσσερις τροπολογίες άσχετων Υπουργείων που έχουν έρθει αυτήν τη στιγμή; Τροπολογία για τα λατομεία, τροπολογία για την εκπαίδευση και την είσοδο στην τριτοβάθμια, τροπολογίες μέχρι και για την παράταση της απόσπασης των στελεχών που δουλεύουν στους Περιφερειάρχες. Αυτές είναι οι τροπολογίες που έχουμε σήμερα, όπως και του Υπουργείου Υγείας που αναλύθηκε κ.ο.κ.

Δεν μπορεί να γίνει έτσι σοβαρή δουλειά. Κι εσείς τα λέγατε κι εμείς τα λέγαμε τα προηγούμενο χρονικό διάστημα. Τι πράττουμε αυτήν τη στιγμή ως Κοινοβούλιο; Ακριβώς τα αντίθετα. Νομίζω ότι δεν τιμά κανέναν.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, θα κάνω κάποιες βασικές επισημάνσεις σχετικά με τις διατάξεις των άρθρων πολύ γρήγορα. Υπάρχουν ασάφειες, βασικές ελλείψεις αναφορικά με τον τρόπο εκπόνησης σχεδίων από τις περιφέρειες και για το θέμα βέβαια περιφερειών και δήμων.

Κοιτάξτε, δεν έχουμε καταλάβει, δεν έχουν καταλάβει οι δήμοι εν πάση περιπτώσει αν έχει γίνει καμία διαβούλευση με την τοπική αυτοδιοίκηση γι’ αυτό το θέμα. Καμία διαβούλευση! Αποφασίσατε το τέλος βοσκής να το δώσετε στις περιφέρειες, με ποιο σχεδιασμό; Να μας το αναλύσετε. Με ποιο σχεδιασμό έχουν γίνει όλα αυτά αυτήν τη στιγμή, ξαφνικά;

Υπάρχουν διαμαρτυρίες, όπως έχουμε ακούσει. Έχουμε και σχετικές επιστολές. Αποφασίσατε χωρίς να έχουμε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για όλα αυτά, δηλαδή για το ποιος είναι πιο αρμόδιος να κάνει κάποιες δουλειές. Μπορεί να είναι οι περιφέρεις, αλλά να το δείξετε. Μπορεί να είναι οι δήμοι. Πρέπει να δούμε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Δεν τον έχουμε δει.

Στο άρθρο 4 ορίζεται η ημερομηνία 31-1-2019 ως η καταληκτική ημερομηνία εκπόνηση, υποβολής και έγκρισης διαχειριστικών σχεδίων. Απουσιάζει εδώ -και θέλω να το τονίσω- κάθε διασφάλιση του δικαιώματος των κτηνοτρόφων για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους. Ποια μέριμνα θα λάβετε, λοιπόν, ώστε η αναφερόμενη προθεσμία να μην αποτελέσει βάση για καθυστερήσεις στην εκπόνηση των σχεδίων, αλλά και για να διασφαλιστεί η διανομή και η κατανομή των δικαιωμάτων βάσει επιλέξιμων βοσκοτόπων προς τους δικαιούχους με έναν τρόπο ενιαίο και με έναν τρόπο δίκαιο;

Στο άρθρο 7 προβλέπεται η καταβολή από τους κτηνοτρόφους μισθώματος υπέρ της περιφέρειας. Είναι αναγκαίο εδώ να θεσμοθετηθεί τουλάχιστον ένα ελάχιστο τέλος, προκειμένου να μην βρεθούν οι κτηνοτρόφοι προ δυσάρεστων εκπλήξεων σε σχέση με αυτό το θέμα.

Όσον αφορά τώρα τη διασφάλιση της βιοποικιλότητας, αρκετές διατάξεις του υπό ψήφιση νόμου εμπίπτουν στη δασική νομοθεσία και στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Πολύ φοβάμαι, λοιπόν, πως η εφαρμογή τους ίσως δημιουργεί συγκρούσεις, αλλά και ζητήματα -και θέλω να το τονίσω- ακόμη και με το Συμβούλιο Επικρατείας.

Επιπλέον, στο νομοσχέδιό σας δεν υπάρχουν οι αναγκαίες προβλέψεις για την προστασία της βιοποικιλότητας. Φαίνεται, λοιπόν, ότι η προστασία του περιβάλλοντος παραμένει μόνο στις θεωρητικές σας διακηρύξεις, ενώ στην πράξη δεν λαμβάνετε συγκεκριμένη μέριμνα.

Και κοιτάξτε, εδώ πρέπει να πούμε κάτι ξεκάθαρα. Βλέπουμε ότι υπάρχει και η υπογραφή του Υπουργού Περιβάλλοντος, που προέρχεται μάλιστα από τον χώρο της οικολογίας. Θα περιμέναμε να έρθει εδώ να τοποθετηθεί επί του συγκεκριμένου θέματος, για να δούμε αν πραγματικά συμφωνείτε σε σχέση με όλα αυτά τα ζητήματα και ιδίως σε σχέση με την προστασία της βιοποικιλότητας. Το αναμένουμε, έστω και αύριο.

Δεν αρκούν, λοιπόν, μόνο οι παρατάσεις. Οφείλετε να δώσετε λύσεις σε πάρα πολλά ζητήματα, όπως στη συμμόρφωση και στην αδειοδότηση των κτηνοτροφικών μονάδων.

Όπως, βέβαια, ζητούμε και την απόσυρση διατάξεων -και τονίστηκε και από τον εισηγητή μας- που αφορούν την ανανέωση της λήξης των γεωργικών φαρμάκων. Προφανώς, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτραπεί η αναγραφή νέας ημερομηνίας λήξεως.

Ακούσαμε πριν από λίγο γι’ αυτό το θέμα ότι υπάρχει, βεβαίως, σοβαρό πρόβλημα και με τα γεωργικά φάρμακα που έρχονται παράνομα από τρίτες χώρες αυτήν τη στιγμή. Και αυτό πρέπει να αντιμετωπίσετε και το άλλο δεν πρέπει να γίνει. Δεν μπορώ να καταλάβω. Έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ αυτών των δύο; Αυτό μας είπατε πριν από λίγο; Ότι επιλέγουμε μεταξύ των παράνομων εισαγωγών και της παράτασης της ημερομηνίας λήξεως; Δεν νομίζω ότι θεωρείτε πως κάτι τέτοιο μπορεί να είναι η λύση. Αναφέρομαι στον Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας που μίλησε πριν από λίγο.

Επειδή δεν έχουμε άλλο χρόνο, θα ήθελα να πω επίσης, κύριε Υπουργέ, ότι τόσο ο εισηγητής μας όσο και ο κ. Κουτσούκος σας ρώτησαν ξεκάθαρα και σας ρωτώ και εγώ και θέλουμε την απάντησή σας. Γιατί σε ένα νομοσχέδιο εδώ όπου γίνεται συζήτηση προγραμματική, ήπια, ακούσαμε πριν τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο να λέει: «γιατί πιθανόν να το ψηφίσει η Αντιπολίτευση αυτό το νομοσχέδιο σήμερα;»

Όταν δεν ψηφίζει η Αντιπολίτευση, την κατηγορείτε για στείρα αντιπολίτευση. Όταν ψηφίζει, την κατηγορείτε γιατί κάνει προγραμματική αντιπολίτευση επί των άρθρων. Δεν γίνεται! Αντιπολίτευση θα έχετε, είτε το ψηφίζει είτε δεν το ψηφίζει η Αντιπολίτευση.

Λοιπόν, σας ρωτήσαμε ξεκάθαρα και σας ρωτώ και τώρα και θέλουμε την απάντησή σας, για να αποφασίσουμε και για τη στάση μας σε όλα τα θέματα: Φέρατε, ενώ δεν έχει συζητηθεί στην Επιτροπή, στο άρθρο 19 παράγραφος 5 το εξής: Μέχρι την έγκριση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, η κατανομή επιλέξιμων βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους πραγματοποιείται σύμφωνα με την αριθμό τάδε κοινή απόφαση του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, της 20ης Μαΐου 2015.

Δηλαδή, εδώ θέλετε να γίνει μια νομιμοποιητική διαδικασία της υπουργικής σας απόφασης του Μαΐου του 2015. Σας ρωτήσαμε: Περί αυτού πρόκειται; Απαντήστε! Είναι η τρίτη ερώτηση που σας κάνει Βουλευτής, εισηγητής και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και δεν έχετε απαντήσει, γιατί τα θέματα αυτά είναι πάρα πολύ σοβαρά.

Και βέβαια, δεν έχετε Κυβέρνηση ενός μηνός ούτε δύο μηνών. Ιδίως στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είστε δέκα μήνες στην Κυβέρνηση. Συνεπώς, με το να αρχίζετε τη συζήτηση για το τι έγινε στο παρελθόν κάθε φορά που αρχίζουν τα δύσκολα, δεν είναι τρόπος που μπορούμε να πάμε μπροστά.

Θα μπορούσαμε εδώ να κάνουμε μια αντιπαράθεση και να αρχίσουμε να λέμε πάρα πολλά πράγματα. Εδώ χρειάζεται να δούμε τι κάνουμε τώρα. Και σας έβαλα συγκεκριμένα ερωτήματα, συγκεκριμένες προτάσεις, συγκεκριμένες αλλαγές, συγκεκριμένα θέματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσετε.

Προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα εδώ και εσείς έχετε μπροστά σας πολλές προκλήσεις. Δυστυχώς, δεν γίνεται με θεωρίες να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα σήμερα. Μας ακούν κτηνοτρόφοι, μας ακούν παραγωγοί, έχουν αγωνία εάν θα συνεχίσουν να παράγουν. Δεν μπορούν να μείνουν στο χωράφι τους, δεν μπορούν να μείνουν και να συνεχίσουν να παράγουν.

Αυτά είναι τα προβλήματα αυτήν τη στιγμή και πρέπει να δώσετε συγκεκριμένες απαντήσεις και λύσεις. Εάν συνεχίσουμε τις θεωρίες, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να μην έχουμε παραγωγή στη χώρα μας. Είναι κρίσιμες οι στιγμές και πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι μας.