IMG_9481

Άρθρο του Θανάση Θεοχαρόπουλου: «Μια κυβέρνηση κατώτερη των περιστάσεων, επικίνδυνη για την κοινωνική συνοχή»

15/08/2020

Άρθρο του Θανάση Θεοχαρόπουλου στην Κυριακάτικη KONTRA NEWS.

«Η χώρα μας σήμερα αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις και κινδύνους και δυστυχώς έχει ως κυβέρνηση τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, μία κυβέρνηση κατώτερη των περιστάσεων σε όλα τα επίπεδα.

Στο κρίσιμο θέμα του κορωνοϊού, η άρση των περιοριστικών μέτρων έγινε χωρίς σχέδιο, ενώ η κυβέρνηση δεν φρόντισε να ενισχύσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, ώστε να είναι έτοιμο μπροστά σε ένα δεύτερο κύμα πανδημίας. Η προστασία της Δημόσιας Υγείας όμως απαιτεί σοβαρό σχέδιο, συνέπεια στους χειρισμούς και όχι συνεχείς πειραματισμούς. Δεν εφαρμόστηκε από την αρχή η πρόταση για διενέργεια τεστ σε όλους τους τουρίστες 72 ώρες πριν την είσοδό τους στη χώρα από όλες τις πύλες εισόδου. Δεν εφαρμόστηκαν κοινά υγειονομικά πρωτόκολλα. Τώρα εκ των υστέρων η κυβέρνηση επιβάλλει μέτρα τρέχοντας πίσω από τις αρνητικές εξελίξεις.

Δεν λήφθηκε καμία μέριμνα για τον περιορισμό του συνωστισμού σε κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως γάμοι και βαπτίσεις. Στο θέμα της μάσκας η κυβέρνηση λάμβανε συνεχώς αντιφατικές αποφάσεις, την επέβαλλε αρχικά στα σούπερ μάρκετ αλλά όχι στα μεγάλα εμπορικά καταστήματα, ενώ αύξησε την πληρότητα στα πλοία στο 80% για να επιβάλλει στη συνέχεια ύστερα από την κατακραυγή την χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων. Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνουν αυτό που ξέρουν καλά και διαχρονικά, εξυπηρετούν τα συμφέροντα πελατειακών δικτύων των ολίγων και ισχυρών απέναντι στα συμφέροντα των πολλών. Και για να κρύψουν τώρα κάθε κυβερνητική ευθύνη ρίχνουν όλο το βάρος στο φιλότιμο και στην ατομική ευθύνη.

Στην οικονομία η πολιτική της Ν.Δ. έφερε την ύφεση πριν την πανδημία ενώ η ανεπαρκής αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας θα οδηγήσει σε ρεκόρ ύφεσης και ανεργίας. Τους επόμενους μήνες σημαντικά τμήματα της κοινωνίας θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης και φτωχοποίησης λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης. Αρνήθηκε να δώσει χρήματα με ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Την ώρα που διαθέτει το μαξιλάρι των 37 δις ευρώ, την ώρα που ανακοινώθηκαν δεκάδες δις ευρώ που θα έρθουν με το Ταμείο Ανάκαμψης, οι εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι δεν είδαν καμία απολύτως στήριξη.

Στους συνταξιούχους η κυβέρνηση αρνείται να δώσει πίσω τα 3,9 δις ευρώ που δικαιούνται σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις και δίνει μόνο τα 1,4 δις ευρώ. Στους χαμηλοσυνταξιούχους που είχαν σύνταξη κάτω από 1000 ευρώ δεν δίνει πίσω ούτε 1 ευρώ. Και αυτό την ώρα που ούτε δημοσιονομικό πρόβλημα δεν υπάρχει καθώς φέτος δεν ισχύει το Σύμφωνο Σταθερότητας ούτε πρόβλημα ρευστότητας αφού διαθέτει το μαξιλάρι ασφαλείας που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα όμως οι πολίτες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με φαινόμενα αδιαφάνειας, κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος. Μόνο κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης γίναμε μάρτυρες δύο κορυφαίων τέτοιων περιπτώσεων. Πρώτα, με το σκανδαλώδες πρόγραμμα κατάρτισης του Βρούτση και στη συνέχεια με την αδιαφανή χρηματοδότηση των ΜΜΕ. Για την κυβέρνηση ισχύει ότι λεφτά υπάρχουν μόνο για τους δικούς μας και του ισχυρούς.

Αλλά και στη διαχείριση κρίσεων όπως στην πρόσφατη πλημμύρα στην Εύβοια, τα ψέματα και η υποκρισία δεν έχουν τέλος. Το 112 από εκεί που θα έσωζε ζωές, δεν χρησιμοποιήθηκε για να σωθούν ζωές! Χωρίς ντροπή ξεστόμιζαν ανοησίες και ψέματα την ώρα που μετρούσαμε θύματα. Μοναδικός τους στόχος να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες.

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε αυτή τη επικίνδυνη κυβέρνηση για την κοινωνική συνοχή της χώρας πρέπει να είναι η συγκρότηση μιας νέας προοδευτικής κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας. Μιας κοινωνικής συμμαχίας ανάμεσα στον κόσμο της εργασίας και τη μεσαία τάξης. Στη νέα κατάσταση, οι θέσεις της Αριστεράς για ένα ισχυρό Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και για παρεμβάσεις στην οικονομία είναι πιο επίκαιρες από ποτέ. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ως ο βασικός εκφραστής του αριστερού προοδευτικού χώρου στην Ελλάδα, οφείλει να τις μετουσιώσει σε πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης για την επόμενη ημέρα.

Τα αδιέξοδα στα οποία οδηγεί η πολιτική της Ν.Δ. απαιτούν καθαρή προοδευτική απάντηση. Η χώρα έχει σήμερα ανάγκη από σχέδιο και όραμα που θα βασίζεται στις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης, της συνοχής, της ισότητας και της αλληλεγγύης.»