theoch KE

Συνέντευξη του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλου, στην εφημερίδα «TA ΝΕΑ»

22/01/2019

Συνέντευξη του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλου, στην εφημερίδα «TA ΝΕΑ» και τη δημοσιογράφο Μ. Λιαλιούτη

Από την στιγμή που η αποχή δεν ισοδυναμεί με καταψήφιση στη συμφωνία και αυτή χρειάζεται μόνο πλειοψηφία επί των παρόντων για να επικυρωθεί, γιατί εισηγηθήκατε «ναι» στην Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ;

Αρχικά να τονίσω ότι η εισήγηση για ΝΑΙ στη συμφωνία των Πρεσπών είναι η εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος προς την Κεντρική Επιτροπή που λήφθηκε με μεγάλη πλειοψηφία (70%). Στη συνέχεια, το ανώτερο πολιτικό όργανο του κόμματος απέρριψε με καθαρή πλειοψηφία τη λύση της αποχής, αποφασίζοντας το ΝΑΙ τονίζοντας ότι η ιστορία καταγράφει και αξιολογεί όσους παίρνουν καθαρή θέση. Η αποχή δεν είναι πολιτική στάση. Ακριβώς ίδια ήταν η θέση μου και το 2015 όταν αμέσως μετά την εκλογή μου στη θέση του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ εισηγήθηκα το ΝΑΙ στο διχαστικό δημοψήφισμα του 2015. Η πλειοψηφία της κοινωνίας και τότε είχε άλλη άποψη, όπως και τώρα, αλλά όταν λαμβάνεις αποφάσεις χωρίς να χαϊδεύεις αυτιά, με βάση το εθνικό συμφέρον και όχι το πολιτικό κόστος, στο τέλος δικαιώνεσαι.

Με ποιο σκεπτικό αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή του κόμματός σας τη ψήφιση της  συμφωνίας των Πρεσπών;

Επανειλημμένως έχουμε τονίσει ότι θέλουμε βιώσιμη λύση, αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Παράταση του σημερινού τέλματος ενέχει τον κίνδυνο να εξυπηρετήσει μόνο τα Σκόπια, μέσα από τη de facto μονοπώληση του ονόματος «Μακεδονία». Η λύση μπορεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε παράγοντα ειρήνης στα Βαλκάνια, ενώ δημιουργεί μια ισχυρή ασπίδα κατά των εντάσεων της χώρας με την Τουρκία. Για αυτό η ΔΗΜΑΡ μένει σταθερή στην υπεύθυνη στάση επίλυσης του Μακεδονικού που από την πρώτη στιγμή κράτησε σε αυτό το κρίσιμο εθνικό θέμα. Για εμάς, αυτή είναι η πραγματικά πατριωτική στάση προς όφελος των εθνικών συμφερόντων σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο.

Δεν θεωρείτε ότι με την απόφαση αυτή στηρίζετε την κυβέρνηση;

Τασσόμαστε σταθερά απέναντι στην κυβέρνηση και υπέρ της επίλυσης του Μακεδονικού. Καταψήφισα στη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης. Το ίδιο ακριβώς έπραξα και τον Ιούνιο του 2018, υπερψηφίζοντας την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, αλλά και πριν ένα μήνα καταψηφίζοντας τον προϋπολογισμό, καθώς αυτή η κυβέρνηση ασκεί μια αδιέξοδη οικονομική πολιτική που δεν βγάζει τη χώρα από την κρίση. Δεν είναι δυνατόν όμως τα μείζονα εθνικά θέματα να αντιμετωπίζονται υπό το πρίσμα ενός στείρου δικομματισμού. Όποιος δεν ψηφίσει τη συμφωνία να θεωρείτε ότι στηρίζει τη ΝΔ και όποιος ψηφίσει τη συμφωνία να θεωρείται ότι στηρίζει την κυβέρνηση και όχι την επίλυση ενός ζητήματος που μας ταλαιπωρεί περίπου τρεις δεκαετίες. Επιτέλους να επιστρέψει η κοινή λογική σε αυτό τον τόπο.

Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις στην ΔΗΜΑΡ; Υπάρχει περίπτωση τις επόμενες μέρες τα όργανα να πάρουν απόφαση να μην συμμετάσχουν στο Κίνημα Αλλαγής και στο συνέδριό του;

Όταν διαγράφεις τον Προέδρο της ΔΗΜΑΡ, σε έναν πολυκομματικό φορέα, εξαιτίας της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος υπέρ της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών σημαίνει ότι διαγράφεις τη ΔΗΜΑΡ, δεδομένου ότι η απόφαση ψήφισης είναι του κόμματος και όχι προσωπική. Πολύ περισσότερο που η απόφαση διαγραφής δεν λήφθηκε μετά την ψήφιση στη Βουλή, αλλά μετά από την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ. Συνεπώς οι αποφάσεις ουσιαστικά έχουν ήδη δρομολογηθεί μονομερώς. Αν θελήσουν ορισμένα μεμονωμένα στελέχη της ΔΗΜΑΡ να συνεχίσουν στο Κίνημα Αλλαγής είναι φανερό ότι θα πρόκειται για μια καθαρά προσωπική τους απόφαση.

Έχετε επαφές με τον ΣΥΡΙΖΑ όπως φημολογείται;

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κυβέρνηση και η ΔΗΜΑΡ στην αντιπολίτευση. Συνεπώς η μόνη επαφή είναι αυτή της πολιτικής κριτικής την οποία καθημερνά ασκούμε στην κυβέρνηση. Όσες φορές βέβαια και να διαψεύδουμε σενάρια και φήμες, τα ερωτήματα συνεχίζονται. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το πολιτικό κλίμα της εποχής είναι ζοφερό. Τεχνητή πόλωση, διχασμός, άγονες συγκρούσεις δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που υπονομεύει κάθε συζήτηση. Επαφές για πολιτικές συνεργασίες από τον Σεπτέμβριο του 2015 που είμαστε στη Βουλή μέχρι και σήμερα έχουμε μόνο εντός του Κινήματος Αλλαγής.

Από την στιγμή που το ψηφοδέλτιο Επικρατείας δεν έχει σταυρό,  έχει βάση η απαίτηση που ακούστηκε από στελέχη του Κινήματος Αλλαγής να παραδώσετε την έδρα σας;

Οι εκλογές σε όλη την Ελλάδα το Σεπτέμβριο του 2015 έγιναν με λίστα και ήμουν υποψήφιος στο Επικρατείας, σε μία θέση όπου το ΠΑΣΟΚ τον Ιανουάριο του 2015 δεν είχε καταφέρει να εκλέξει βουλευτή λόγω του πολύ χαμηλού ποσοστού του. Χάριν και της συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, τα ποσοστά ανέβηκαν και εκλέχθηκα. Η παρουσία μου στη Βουλή είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας των κομμάτων ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για την κοινή εκλογική κάθοδο το 2015. Από την απόφαση της Φώφης Γεννηματά για διαγραφή της ΔΗΜΑΡ από την Δημοκρατική Συμπαράταξη περάσαμε στην απαίτηση για την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ και από τη Βουλή. Και όλα αυτά επειδή η ΔΗΜΑΡ πήρε μια καθαρή θέση σε ένα εθνικό θέμα αρχών.