THEOCHAROPOULOS VOULI 26-1-2018

Ομιλία Θανάση Θεοχαρόπουλου για τα Αγροτικά στη Βουλή (video)

26/01/2018

 

Κύριε Υπουργέ, σας άκουσα με προσοχή. Κάνατε το άσπρο μαύρο στην κυριολεξία. Ρεσιτάλ εικονικής πραγματικότητας.

Είπατε για ένα στρατηγικό σχέδιο που έχετε καταθέσει για τον αγροτικό τομέα. Εννοούσατε το προαπαιτούμενο σε σχέση με τις μνημονιακές υποχρεώσεις, που το δώσατε τελευταία χρονική στιγμή για να περάσετε στις επόμενες διαδικασίες. Και βέβαια από αυτά που λέγατε εκεί μέσα, δεν κάνατε τίποτα το επόμενο χρονικό διάστημα. Μιλήσατε ξανά για το 2015. Αντί να ευχαριστείτε την Αντιπολίτευση που δεν άφησε τη χώρα να μείνει εκτός ευρωζώνης, θέλετε να της χρεώσετε και όσα εσείς συμφωνήσατε και υπογράψατε ως Κυβέρνηση.

Ταυτοχρόνως είπατε ότι ο αγροτικός κόσμος αποδέχεται τις προτάσεις σας. Το ξαναλέω για να το ακούσει και ο αγροτικός κόσμος. Ο αγροτικός κόσμος συμφωνεί είπατε μαζί σας! Τότε ακούμε από εσάς άλλα από αυτά που βλέπουμε. Γιατί βλέπουμε τους αγρότες, για τους οποίους εσείς αναφερόσασταν με συγκεκριμένους τρόπους παλαιότερα, να διαμαρτύρονται για συγκεκριμένα θέματα με τα οποία έχουν διαφωνίες, και αυτό είναι καθημερινό.

Μιλήσατε, επίσης, για τη διαδικασία του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Δεν μας είπατε και στην Κοινή Αγροτική Πολιτική ποια είναι η θέση της ελληνικής Κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις, σε σχέση με την επανεθνικοποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Αναφέρομαι στην επανεθνικοποίηση, την τάση αυτή που υπάρχει σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης, στην οποία πρέπει να αντιταχθείτε σθεναρά. Αυτό πρέπει να αποτυπωθεί σε όλα τα συμβούλια Υπουργών. Δεν πρέπει να γίνεται το αντίθετο, γιατί αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των ενισχύσεων και του πρώτου πυλώνα και του δεύτερου πυλώνα.

Είναι συγκεκριμένα τα ερωτήματα που κάνουμε και θέλουν συγκεκριμένες απαντήσεις σχετικά με το τι είπατε στο συμβούλιο Υπουργών. Να δώσετε στα Πρακτικά τι απαντήσετε και πώς τοποθετηθήκατε. Αντί για αυτό, θεωρίες. Και κινδυνεύει η χώρα μετά το 2020 -η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλαδή, συνεπώς και η χώρα- να έχει μια μερική επανεθνικοποίηση, με αποτέλεσμα τη μείωση των ενισχύσεων. Είτε αυτό συμβεί στον πρώτο πυλώνα είτε στον δεύτερο -είτε στον πυλώνα δηλαδή των άμεσων ενισχύσεων, είτε στον πυλώνα του προγράμματος της αγροτικής ανάπτυξης-, θα έχει οδυνηρές συνέπειες για τη χώρα μας.

Κυρίως, όμως, δεν μιλήσατε ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Μιλήσατε λογιστικά. Μιλήσατε απλώς με νούμερα. Καλή η συζήτηση. Μπορούσατε να τα καταθέσετε και στα Πρακτικά. Τα έχουμε διαβάσει. Τα δίνουν οι υπηρεσίες. Δεν μιλήσατε καθόλου πολιτικά. Δεν έχετε κανένα όραμα στο Υπουργείο σας για την αγροτική ανάπτυξη της χώρας. Δεν έχετε παρουσιάσει ουσιαστικό σχέδιο. Αν ρωτήσουμε εδώ τους Βουλευτές, ακόμα και τους Βουλευτές της Κυβέρνησης, ποιο είναι το σχέδιο, κανένας δεν ξέρει αυτή τη στιγμή. Το ίδιο ισχύει και για το ποιοι είναι οι τρεις μεγάλοι στόχοι που θέλει να πετύχει αυτή η Κυβέρνηση και αν έχει κάποιο στόχο και βεβαίως ούτε κάτι εφαρμόσιμο το οποίο έχετε ως στόχο μπροστά σας.

Βεβαίως, θα μπορούσα να σας πω πάρα πολλά τα οποία λέγατε εσείς. Έχω εδώ την ομιλία του κ. Τσίπρα ο οποίος το 2013 σε μια περιφέρεια της χώρας, όταν πήγαινε ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, έλεγε πάρα πολλά. Έλεγε ότι μας καταδίκαζε, όπως βλέπω εδώ από το γραπτό, η Κοινή Αγροτική Πολιτική. Δεν ξέρω αν αυτή είναι η θέση σας και σήμερα. Έλεγε ότι αν έχει φτάσει –που έχει φτάσει- το κόστος παραγωγής σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο γεγονός ότι το πετρέλαιο και το ρεύμα είναι σε δυσθεώρητα ύψη. Το 2013 τα έλεγε αυτά! Και γι’ αυτό το διπλασιάσατε! Διπλασιάσατε όλα τα κόστη σε σχέση με την άρδευση και το πετρέλαιο.

Έλεγε ο κ. Τσίπρας ότι ο ξεσηκωμός του κόσμου του μόχθου -το 2013, να δείτε ποια ήταν τα νούμερα του 2013 σε σχέση με το πετρέλαιο- στην ύπαιθρο θα είναι το τελειωτικό χτύπημα σε αυτή την άδικη πολιτική που καταστρέφει τη χώρα. Έλεγε ότι ο αγώνας αυτός είναι δίκαιος και αφορά το εισόδημα. Έλεγε: «Πώς να κουβεντιάσουμε; Δεν κουβεντιάζεις. Δεν πρέπει οι πολιτικοί να κουβεντιάζουν με τους αγρότες. Πρώτα βάζουν τους φόρους, ακριβαίνουν το ρεύμα και ακριβαίνουν το πετρέλαιο». Αυτά τα οποία κάνετε εσείς. Κανονικά δηλαδή έπρεπε να σας πούμε να μην κουβεντιάζετε καθόλου, με βάση αυτά που λέγατε εσείς προεκλογικά.

Έλεγε ο κ. Τσίπρας: «Δεν μπορεί να έχεις αγροτική παραγωγή με το πετρέλαιο και το ρεύμα στα ύψη. Πρέπει να καταργηθεί με απόφαση στη Βουλή – και εμείς δεσμευόμαστε για αυτό- η αύξηση στον φόρο του πετρελαίου». Και αντί για αυτό, καταργήσατε και την έκπτωση στο πετρέλαιο. Έλεγε και πολλά, πολλά άλλα. Έλεγε και για τον ΕΛΓΑ. Δεν έχει σημασία. Και αυτά τα είπα γιατί απλώς δεν πρέπει να μιλάμε χωρίς να γνωρίζουμε τι λέει ο καθένας σε αυτόν τον τόπο.

Από τον Οκτώβριο του 2015, κύριε Υπουργέ, σας καταθέτουμε ερωτήσεις για πάρα πολλά θέματα. Έχω εδώ ερωτήσεις για τον ΕΛΓΑ, οι οποίες είναι πάρα πολλές. Οι απαντήσεις σας συνήθως δηλώνουν ότι η σχετική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, ότι θα προσπαθήσετε, ότι προωθείτε. Δεν νομίζω ότι έτσι λύνονται τα προβλήματα. Μιλούσατε για το ασφαλιστικό και προχωρήσατε ουσιαστικά στον τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών και στην κατάργηση του ΟΓΑ, ενώ έπρεπε να αντιμετωπίσετε τα υπαρκτά προβλήματα, να διαχωρίσετε την πρόνοια από τους αγρότες.

Όμως αντί γι’ αυτό, κάνατε ένα ταμείο-μαμούθ το οποίο δεν λειτουργεί για καμιά κατηγορία και φυσικά ούτε για τους αγρότες. Όταν σας τα λέγαμε αυτά, δεν μας ακούγατε.

Φωνάζατε για τη φορολόγηση των αγροτών. Τι κάνατε γι’ αυτό; Προχωρήσατε στη φορολόγηση του εισοδήματος σε ποσοστά που δεν ισχύουν σε καμία άλλη χώρα, στην προκαταβολή φόρου στο 100%. Στον δε ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια, εδώ και αν έχουμε μια κοροϊδία. Ήταν 13%. Διεκδικούσε η χώρα –και σωστά λέγατε- ότι πρέπει να μειωθεί διότι ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση –και τα έχω τα στοιχεία- είναι 8% και 9%.

Ήλθατε στην Κυβέρνηση, το πήγατε 23%, το πήγατε 24% τον πρώτο χρόνο και πανηγυρίζατε για τη διαπραγμάτευση που έχετε κάνει για να το ξαναφέρετε στο 13%. Δηλαδή, ό,τι κάνατε τον πρώτο χρόνο, το 2015, που από 13% το πήγατε στο 24%, τον δεύτερο και τον τρίτο χρόνο το ξαναφέρατε στο 13%. Αυτό λέτε ότι είναι το κυριότερο επίτευγμά σας στη φορολογική αγροτική πολιτική. Να σας πούμε και μπράβο δηλαδή, εάν νομίζετε ότι τα έχετε καταφέρει με αυτόν τον τρόπο!

Σε όλα αυτά τα προβλήματα έρχονται να προστεθούν και τα προβλήματα στην αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Άκουσα, κύριε Υπουργέ, αυτά που λέτε και τα οποία αναφέρονται στα στοιχεία για το ότι είμαστε οι μεγαλύτεροι στο ρυθμό αύξησης, χωρίς να αναφέρεται σε ποια θέση είναι η χώρα μας σε σχέση με την απορρόφηση. Αυτές είναι λογιστικές συζητήσεις, των οποίων τα στοιχεία πολύ καλά γνωρίζετε και μπορώ να σας αποδείξω ότι είμαστε από τις τελευταίες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε πολλά από αυτά. Όμως, δεν μπαίνω σε αυτήν την συζήτηση.

Για ποιον λόγο, για παράδειγμα, έχετε καθυστερήσει σε σχέση με την άρδευση; Είναι συγκεκριμένα ερωτήματα. Δύο αιρεσιμότητες ακόμα δεν έχουν προχωρήσει σε σχέση με τις λεκάνες απορροής. Δεν αφορούν μόνο το Υπουργείο σας, αφορούν και άλλο Υπουργείο. Αφορά άλλο Υπουργείο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Όμως, από αυτό, δεν μπορούν να ενταχθούν τα εγγειοβελτιωτικά έργα το προηγούμενο χρονικό διάστημα, γι’ αυτό το αναφέρω σε όλη αυτή τη διαδικασία. Καθυστερήσατε σε όλα, με αποκορύφωμα τους γεωργικούς συμβούλους, τις γεωργικές συμβουλές, όπου είναι ένα σύστημα το οποίο μας δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με σκοπό να τα καταφέρουμε για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οι παραγωγοί και να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν σε αυτό το σύγχρονο περιβάλλον. Θα μειωθεί και η ανεργία επίσης, σε έναν επιστημονικό κλάδο. Ουσιαστικά δηλαδή θα πετύχουμε δύο στόχους.

Αντί γι’ αυτό τι κάνατε; Αργήσατε πάρα πολύ. Δεν προχωρήσατε. Μόλις τον Νοέμβριο το δώσατε στον αρμόδιο οργανισμό του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ και έχει βγει για διαβούλευση. Οι υπολογισμοί μου λένε ότι θα αργήσει για άλλον ένα χρόνο. Και ξέρετε τι μπορεί να κάνετε στο τέλος; Να το δώσετε σε ιδιωτικές διαδικασίες άρον-άρον, για να πετύχετε στο τέλος αυτή τη λογική που θέλετε.

Μιλήσατε για πολλά. Δεν μιλήσατε για τη ρευστότητα. Γιατί οι αγρότες, σήμερα που μιλάμε, δεν μπορούν να μπουν και οι ιδιώτες στα προγράμματα, επειδή δεν μπορούν να καταβάλουν την ίδια συμμετοχή. Δεν υπάρχουν χρήματα και έχουμε πρόβλημα ρευστότητας στις τράπεζες. Γι’ αυτό το πρόβλημα των δανείων δεν έχει κάνει τίποτα η Κυβέρνηση. Δεν έχουν λυθεί με αυτά τα οποία είπατε. Δεν έχουμε δει καμία αλλαγή σε όλα αυτά τα ζητήματα. Και δεν έχουμε δει και καμία προώθηση νέων, σύγχρονων, ισχυρών συλλογικών δομών που δεν υπάρχουν.

Μιλήσατε και πριν από λίγο για το γάλα και το άνοιγμα ψαλίδας τιμών, το οποίο είναι σταθερά ένα προς επτά. Και μας αναφέρετε συνήθως ότι είναι τεράστιο το άνοιγμα ψαλίδας τιμών, αντί να πείτε τι κάνετε. Γιατί έχει αυξηθεί αυτό το άνοιγμα δυστυχώς τα τελευταία χρόνια και δεν μειώνεται, με αποτέλεσμα οι τιμές στον παραγωγό να είναι πάρα πολύ μεγάλες.

Σας είπα και προηγουμένως και γνωρίζουμε –και κλείνω ξανά με αυτό που ξεκίνησα, γιατί το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό- κύριε Υπουργέ, ότι πρέπει να γίνει μία συζήτηση μόνο για την Κοινή Αγροτική Πολιτική και στη Βουλή. Αυτό είναι το πρώτο.

Δεύτερον, για το θέμα της επανεθνικοποίησης, θα πρέπει να υπάρχει εθνική γραμμή στο ότι στη χώρα μας διαφωνούμε με την τάση επανεθνικοποίησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, γιατί αυτό σε μία περίοδο, όπου η χώρα μας έχει τεράστιες δημοσιονομικές δυσκολίες, θα οδηγήσει ουσιαστικά σε μείωση της παραγωγικής διαδικασίας.

Ταυτοχρόνως, θα πρέπει επιτέλους να ενημερώσετε και να γίνει μία συζήτηση για το τι λέτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με όλα αυτά τα θέματα. Διότι, έχουμε δει ότι και άλλες χώρες του Νότου έχουν πει ξεκάθαρα ότι δεν θα δεχθούν αυτές τις λογικές οι οποίες υπάρχουν.

Έχουμε δει ορισμένες χώρες που ήταν από παλιά έντονα φιλοαγροτικές, όπως η Γαλλία, να θέτουν ζήτημα συζήτησης για τον ένα από τους δύο πυλώνες. Διαφωνούμε και για τους δύο πυλώνες, ότι δηλαδή μπορεί να υπάρξει αυτή η τάση επανεθνικοποίησης. Δεν δεσμευθήκατε ούτε σήμερα εδώ.

Αυτό θα έχει άμεσες επιπτώσεις στους αγρότες, αλλά φαίνεται ότι δεν σας νοιάζει γιατί αυτό θα εφαρμοστεί μετά το 2020. Θα δεσμευθεί η χώρα μας για μία μεγάλη περίοδο μετά το 2020, αλλά στο μυαλό σας είναι πώς θα μπορέσετε να την βγάλετε, όσο το δυνατό περισσότερο καθαρή, σε σχέση με τις εκλογές, οι οποίες θα έλθουν την επόμενη χρονική περίοδο.

Συνεπώς, το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι πώς θα μπορέσετε να εξασφαλίσετε περισσότερους ευχαριστημένους αγρότες, σύμφωνα με τη δική σας λογική, γιατί οι αγρότες δεν τρώνε κουτόχορτο πλέον. Έχουν καταλάβει ποιες πολιτικές οδηγούν σε αδιέξοδα και αυτές τις πολιτικές θα τις καταδικάσουν όταν έλθει η ώρα.