ttvl137

Ομιλία του Θανάση Θεοχαρόπουλου στη Βουλή στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών (βίντεο)

26/07/2017

 

Η ομιλία στη Βουλή του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάση Θεοχαρόπουλου, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών.

“Θα ξεκινήσω -επειδή αναφερθήκατε, κύριε Υπουργέ, κύριε Σκουρλέτη- με τα γεγονότα, τα οποία επηρεάζουν το οποιοδήποτε νομοσχέδιο και αφορούν τις εξελίξεις στην οικονομία.

Σας άκουσα να αναφέρεστε στην έξοδο στις αγορές. Εμείς πρώτοι σας είπαμε -και ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης- ότι για μας είναι μια θετική εξέλιξη. Αυτό, όμως, είναι ένα το κρατούμενο.

Το δεύτερο είναι ότι δημιουργείτε στην κυβέρνησή σας ένα τεχνητό success story και σε αυτή την περίπτωση -για να είμαι ειλικρινής, δεν το άκουσα από εσάς-, σε σχέση με την οικονομία και με τις αγορές. Το άκουσα από άλλα κυβερνητικά στελέχη. Και πάλι δημιουργείτε ένα τεχνητό success story, το οποίο κατηγορούσατε τα προηγούμενα χρόνια στην κυβέρνηση σας. Λέω για κάτι το οποίο εμείς είπαμε από την αρχή ότι, βεβαίως, θα πρέπει η χώρα να δανείζεται από τις αγορές, αλλά δεν αναφερθήκαμε εμείς σε τοκογλύφους.

Άραγε τώρα, δεν είναι τοκογλύφοι αυτοί που δανείζουν;

Κύριε Σκουρλέτη, το «οι άνθρωποι πάνω από τους αριθμούς», όπως λέγατε πάρα πολλές φορές, τώρα δεν ισχύει;

Γιατί τα λέω αυτά; Διότι θα πρέπει να μιλάμε με τον ίδιο τρόπο και όταν υπάρχει μια κατάσταση αυτή τη στιγμή στην κοινωνία και στην οικονομία η οποία είναι δύσκολη, να μην ξεχνάμε τι λέγαμε για τους ανθρώπους, ότι πρέπει να τους έχουμε πάνω από τους αριθμούς και διάφορα άλλα τέτοια στοιχεία. Τα έχετε ξεχάσει τώρα.

Σας άκουσα να λέτε ότι δεν υιοθετείτε αυτό το πρόγραμμα. Πρώτα πρώτα και πάλι πάρα πολλά κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Υπουργός Εργασίας στην προηγούμενη περίοδο, ο κ. Κατρούγκαλος, έλεγε ότι «είναι δικές μας προτάσεις στο ασφαλιστικό όλες αυτές, δεν είναι της τρόικας». Είναι πάρα πολλές οι προτάσεις και είναι καταγεγραμμένες εδώ οι εκφράσεις του.

Εσείς είπατε ότι δεν υιοθετείτε αυτό το πρόγραμμα. Πρώτα πρώτα, επιλέξτε: Τι κάνετε; Το υιοθετείτε ή δεν το υιοθετείτε το συγκεκριμένο πρόγραμμα;

Δεν παρακολουθείτε τι λένε οι Υπουργοί. Να το πω καλύτερα: Ή δεν υιοθετείτε τι λένε όλοι οι Υπουργοί ή δεν παρακολουθείτε τι λένε όλοι οι Υπουργοί.

Βεβαίως, για τον ΟΓΑ και για το ένα Ταμείο και για πολλά άλλα στοιχεία είναι καταγεγραμμένες οι απόψεις ότι αποτελούν πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης.

Ταυτόχρονα, όμως, πριν μπω στο νομοσχέδιο, θα πω κάτι για την ανεργία που ειπώθηκε πριν από λίγο.

Στο θέμα της ανεργίας χρειάζεται να μιλάμε με ειλικρίνεια. Σας ακούω να λέτε ότι μειώθηκε και να μιλάτε για τις ευέλικτες μορφές εργασίας και να μετράτε τα ποσοστά.

Η κ. Αχτσιόγλου, τον Γενάρη του 2017, στην Ευρωπαϊκή Ένωση είπε ότι περισσότεροι από εκατό χιλιάδες εργαζόμενοι στη χώρα μας πληρώνονται με λιγότερα από 100 ευρώ τον μήνα. Αυτοί δεν είναι άνεργοι στα χαρτιά. Το ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου για την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατά τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Όταν η ανεργία είναι σε αυτά τα ύψη, όταν υπάρχουν αυτές οι μορφές εργασίας και όταν υπάρχουν οι άνθρωποι που φεύγουν στο εξωτερικό και αυτή η φτωχοποίηση, τουλάχιστον ας μην μιλάμε με αυτόν τον τρόπο για ένα μείζον πρόβλημα, το οποίο δεν έχει αποκλιμακωθεί στην αγορά και η αγορά εργασίας είναι σε μια κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, φέρνετε σήμερα ένα νομοσχέδιο στο οποίο σας έβλεπα πριν να έχετε αντιπαράθεση με τον εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας. Από τη μια πλευρά, η λογική της ελεύθερης αγοράς σε όλα, από την άλλη, η λογική μιας άποψης κρατισμού, μιας άποψης επιδοματοκεντρικής πολιτικής.

Να σας πω, λοιπόν, επειδή πολλές φορές αναφέρεστε στο ποια είναι η κεντροαριστερή, η σοσιαλδημοκρατική πρόταση: Είναι μακριά από μια επιδοματική πολιτική ανακύκλωσης της φτώχειας και υπέρ μιας λογικής ενός σύγχρονου κράτους υπηρεσιών στους τομείς υγείας, παιδείας. Εκεί να κατευθυνθούν οι πόροι για να φτιάξουμε πραγματικά ένα κράτος το οποίο θα είναι και αναπτυξιακό. Διότι όταν χάνονται τόσοι πόροι στη χώρα μας για αυτούς τους τομείς, καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί να έρθει και καμία ανάπτυξη.

Αυτή είναι μια σοσιαλδημοκρατική απάντηση στη φτώχεια και όχι η ανακύκλωση της φτώχειας, την οποία ουσιαστικά κάνετε στην κυβέρνηση σας, αλλά κάνετε -και θα σας το εξηγήσω στη συνέχεια- και σε αυτό το νομοσχέδιο. Είναι ένα νομοσχέδιο που, όπως πολύ σωστά ειπώθηκε, υπάρχει έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους χωρίς κοστολόγηση, δηλαδή δεν ξέρουμε πόσο θα κοστίσει, δεν ξέρουμε αν υπάρχει ορθολογική κατανομή δαπανών στην ουσία, με ποια λογική, με ποιο σχεδιασμό υπάρχει η λογική όλων αυτών των διευθετήσεων.

Είπαμε ότι μερικές από αυτές τις διευθετήσεις είναι αναγκαίες. Εμείς δεν διαφωνούμε σε κάθε μια απ’ αυτές ούτε θα ακολουθήσουμε μια τακτική στείρας μικροκομματικής αντιπολίτευσης και αντιπαράθεσης. Όπου είναι κάτι σωστό, εμείς το λέμε. Όμως, όλο το νομοσχέδιο είναι χωρίς σχεδιασμό ως προς το πού θα πρέπει να κατευθυνθούν οι πόροι. Μιλώ και γι’ αυτούς της αυτοδιοίκησης.

Για άλλη μια φορά βρισκόμαστε εδώ, λοιπόν, για να ψηφίσουμε ένα νομοσχέδιο, το οποίο στην ουσία αποτελεί ένα «ποτ πουρί» ρυθμίσεων και το οποίο απέχει πολύ από το να είναι ένα ολοκληρωμένο, στοχευμένο και μακρόπνοο νομοσχέδιο που θα μεταρρύθμιζε την τοπική αυτοδιοίκηση και θα τη διευκόλυνε στον πολυεπίπεδο ρόλο που επιτελεί και που πρέπει να επιτελεί.

Η αιτιολογική έκθεση, βέβαια, μας εξηγεί, σύμφωνα μ’ αυτό που είπατε, ότι μια συνολική μεταρρυθμιστική πρόταση θα καλύπτει όλο το εύρος των θεσμικών, οργανωτικών και λειτουργικών παραμέτρων που υλοποιούν το αποκεντρωτικό πρόσταγμα μέσα από τους θεσμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αναμένεται, λοιπόν. Γιατί, όμως, δεν ολοκληρώθηκε εδώ και δυόμισι χρόνια; Σ’ αυτό δεν έχετε μια απάντηση. Σ’ αυτό πρέπει να δώσετε μια απάντηση γιατί δεν έχετε προχωρήσει παρά μόνο σε μικρές διευθετήσεις.

Είναι γνωστό ότι η τοπική αυτοδιοίκηση έχει πολιτικό, διοικητικό και αναπτυξιακό ρόλο. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει αυτή η αναπτυξιακή παράμετρος σ’ αυτό το νομοσχέδιο. Προφανώς και όχι, εκτός από αποσπασματικές ρυθμίσεις που αποτελούν πελατειακή τακτοποίηση εκκρεμοτήτων. Στην παρούσα συγκυρία της οικονομικής κρίσης διαμορφώνονται νέες και πολύ δύσκολες συνθήκες. Δεν αφήνεται το περιθώριο για όλα αυτά στην τοπική αυτοδιοίκηση. Παραμένει η ιδεολογική ηγεμονία κρατισμού και λαϊκισμού, ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην αναστροφή του οικονομικού κλίματος, αρκεί το κράτος να μη συνεχίζει να βάζει τα εμπόδια. Επίσης, δεν διαφαίνεται καμία τέτοια πρόθεση και σ’ αυτό το θέμα.

Έχουμε, λοιπόν, να κάνουμε με ένα πολυνομοσχέδιο, το οποίο εκτός από την αποσπασματικότητά του, εμπορεύεται στην ουσία την απελπισία μερίδας πολιτών με παρατάσεις, προσλήψεις και αναδρομικές παροχές. Παραβλέπει την ανάγκη για ουσιαστική συνεννόηση και διαβούλευση με την αυτοδιοίκηση για μια ουσιαστική και μακρόπνοη μεταρρύθμιση. Συντηρεί διαχρονικές παθογένειες, όχι σημερινές, αλλά διαχρονικές. Αυξάνει, αντί να μειώνει, τη γραφειοκρατία, όπως στην περίπτωση επαναφοράς του ΤΑΠ στη μεταβίβαση ακινήτων.

Επίσης, λειτουργεί επιλεκτικά και διασπαστικά –θα εξηγήσω στη δευτερολογία μου επί των άρθρων- και προωθεί πελατειακά και συντεχνιακά σχήματα. Επιδίδεται –και περιορίζεται- σε μια επιδοματική πολιτική ανακύκλωσης της φτώχειας που επιτείνει τη διάσπαση των εργαζομένων, όπως στο άρθρο 98 που αφορά τις κατηγορίες του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, καθώς είναι εντελώς άγνωστα τα κριτήρια για το πώς επιλέγουμε τώρα ορισμένες κατηγορίες και όχι άλλες και με ορισμένα κραυγαλέα παραδείγματα.

Επίσης, δεν είναι κοστολογημένο και δεν παρέχει εξηγήσεις για το πώς θα χρηματοδοτηθεί. Προσθέτει ουσιαστικά στην έλλειψη αξιοπιστίας. Ταυτοχρόνως, θα δώσω ορισμένα παραδείγματα: Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ τα ακίνητα των ΟΤΑ πρώτου και δευτέρου βαθμού. Ωραία. Δεν απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ Ιδρύματα, όπως το «Παιδικό Χωριό SOS» ή άλλα που παρέχουν υπηρεσίες που θα έπρεπε να παρέχει το κράτος και που ούτε καν επιχορηγούνται από το κράτος. Με ποια λογική; Δεν χρειάζεται μια στάθμιση επιμέρους παραμέτρων;

Όσον αφορά το άρθρο 100, κύριε Σκουρλέτη, περί παύσης των πειθαρχικών και ποινικών διώξεων σε βάρος δημοτικών υπαλλήλων που δεν παρέδωσαν στοιχεία για τους εργαζόμενους των ΟΤΑ στο Υπουργείο με παράλληλη κατάργηση των σχετικών ρυθμίσεων. Ελπίζω, κύριε Υπουργέ, να έχετε διαβάσει την έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής για το συγκεκριμένο θέμα, γιατί σχετίζεται και με άλλα ζητήματα του δημόσιου διαλόγου.

Διαβάζω από την έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής: «Επισημαίνεται ότι, εφόσον υφίστανται εκκρεμείς ποινικές διώξεις, με την νομοθετική παρέμβαση στην άσκηση της δικαστικής λειτουργίας θίγεται η αρχή της διάκρισης των λειτουργιών (άρθρο 26 του Συντάγματος)». Τα δικαστήρια είναι τα μόνα αρμόδια κατά την αρχή της διάκρισης των λειτουργιών να παύσουν οριστικώς την ποινική δίωξη. Για τη διάκριση των λειτουργιών, για το κράτος δικαίου για το οποίο συζητάμε, έρχεται η έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής και σας λέει ότι αυτό το οποίο κάνετε ουσιαστικά μ’ αυτή τη λογική είναι εκτός του Συντάγματος.

Η κυβέρνησή σας πριν από λίγο καιρό ήρθε με νομοσχέδιο και έκανε ακριβώς το αντίθετο. Στο νομοσχέδιο του ΟΑΣΘ ο κ. Σπίρτζης έβαλε: φυλάκιση, στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και πρόστιμα. Τα έβαλε αυτά για όποιον παρεμποδίσει την εφαρμογή του δικού του νόμου.

Εδώ πέρα, λοιπόν, έχουμε το ακριβώς αντίθετο. Έρχεστε και λέτε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και σας λέει η έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής ότι αυτό είναι έξω από τη λογική της διάκρισης των εξουσιών, η οποία είναι απαραίτητη. Εδώ η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά για τον τρόπο με τον λειτουργείτε.

Σε κάτι μένετε σταθεροί, κύριε Υπουργέ. Απαλλάσσονται οι ιεροί ναοί από την υποχρέωση καταβολής των υποχρεωτικών τελών προς τους οικείους δήμους. Στο άρθρο 135 όσον αφορά στη σχέση κράτους-εκκλησίας μένετε σταθεροί στη λογική η οποία έδιωξε τον κ. Φίλη από την κυβέρνησή σας. Απλώς αυτό αναφέρω. Και λέω ότι σε αυτή τη λογική και σε αυτές τις δεσμεύσεις τις οποίες έχετε, σε αυτές μένετε σταθεροί.

Η θέση η δική μας είναι η οικονομική αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης με φορολογική αποκέντρωση, εκδημοκρατισμό, με τη συμμετοχή των πολιτών, αποτελεσματικότητα με το χτύπημα της γραφειοκρατίας, αναπτυξιακές δράσεις με αποτροπή του κοινωνικού αποκλεισμού και δίκτυο αλληλεγγύης και δικαιοσύνης, βέβαια, γιατί ακόμα και στους εργαζόμενους της ΔΕΥΑ -και το είπαμε και εδώ πέρα- χρειάζεται αποκατάσταση. Έχουν πληγεί με τη δική πολιτική σας και με τις μειώσεις των μισθών και πρέπει, επιτέλους, να υπάρξει αποκατάσταση στους εργαζόμενους αυτούς. Και αυτό σας το έχουμε θέσει και εδώ πέρα δεν έχουμε δει καμιά ανταπόκριση.

Εμείς εστιάζουμε σε στοχευμένες πολιτικές, σε συνεργασία μεταξύ περιφερειών για την εφαρμογή κοινών πολιτικών με βάση κοινά χαρακτηριστικά, στην ανάδειξη των πλεονεκτημάτων ανά περιφέρεια και στον σχεδιασμό των αναγκαίων συνεργειών στην ανάδειξη της περιφερειακής ταυτότητας κάθε περιφέρειας, στη συνεργασία και όχι στη σύγκρουση δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, όπως από διαφορετική πλευρά επιδιώκουν ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία, σύγκρουση υπέρ του ιδιωτικού στη Νέα Δημοκρατία, σύγκρουση υπέρ του δημοσίου στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το οποίο απαιτείται είναι η αρμονική συνύπαρξη.

Η αυτοδιοίκηση έχει το δυναμικό γι’ αυτή τη μετεξέλιξη. Ας μην ξεχνάμε ότι τα χρόνια της κρίσης η τοπική αυτοδιοίκηση κατάφερε να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις και επιπλέον να αποδείξει ότι μπορεί και στο κοινωνικό κομμάτι και στη στήριξη των πιο αδύναμων, αλλά και στο αναπτυξιακό και στην απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ.

Εμείς δεν είμαστε θιασώτες στείρας κριτικής ούτε και μηδενισμού. Όμως, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι έχετε εγγενείς δυσκολίες τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην κατανόηση και υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Δεν έχετε μεταρρυθμιστική νοοτροπία. Γι’ αυτό, αντί αυτού, τι κάνετε; Παρατείνετε, προσλαμβάνετε χωρίς σχέδιο, χωρίς διαβούλευση.

Συνολικά αυτό το νομοσχέδιο δεν είναι κάτι από τα πολύ παλιά, είναι πιο παλιό και από τα παλιά, η πελατειακή λογική του. Υπάρχουν ορισμένες θετικές ρυθμίσεις, στις οποίες εμείς έχουμε πει ότι πρέπει να λυθούν τα αυτά τα προβλήματα, αλλά με έναν σχεδιασμό.

Επιμένετε ότι έχετε εφαρμόσει έναν εξαντλητικό διάλογο. Μα, έτσι είναι ο εξαντλητικός διάλογος, απλώς με μικροδιευθετήσεις; Πρόσφατα, στην προσπάθειά σας να υπερασπιστείτε το νομοσχέδιό σας, δηλώσατε ότι δεκάδες εύλογα αιτήματα της αυτοδιοίκησης γίνονται αποδεκτά, σε μια προσπάθεια εξορθολογισμού της λειτουργίας των φορέων με ιδιαίτερη σπουδή, προκειμένου να αποφευχθούν αστοχίες, αδικίες και γενικεύσεις. Μα, πραγματικά νομίζετε ότι δεν κατανοούμε τι γίνεται; Κάποια εύλογα αιτήματα ικανοποιούνται, μόνο που αυτά αποτελούν αποσπασματική αντιμετώπιση και βεβαίως, δεν μεταρρυθμίζουν την τοπική αυτοδιοίκηση.

Αναρωτηθήκατε γιατί είναι ρουσφέτι η παροχή στους εργαζομένους καθαριότητας μέσων ατομικής προστασίας. Κανείς δεν σας είπε ότι αυτή η παροχή αποτελεί ρουσφέτι, αντίθετα επιβάλλεται. Εκείνο που προκαλεί προβληματισμό, είναι ο τρόπος που το κάνετε. Προβληματισμό δημιουργεί ότι για τα έτη 2012 με 2016 θα γίνει αποτίμηση σε χρήμα και θα αποδοθεί υπό προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων και η ύπαρξη πιστώσεων. Δηλαδή τάζετε, αλλά μπορεί και να μην το πραγματοποιήσετε λόγω έλλειψης πιστώσεων. Αυτό δεν λέγεται εμπαιγμός; Για να μην αναφερθούμε στο ότι δεν διευκρινίζετε στο πώς θα γίνει αυτή η αποτίμηση και πότε.

Έχετε αναρωτηθεί αν είναι ρουσφέτι η επέκταση παροχής επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, εφόσον αυτό προκύπτει από τους πραγματικός όρους απασχόλησης στη συγκεκριμένη θέση. Όχι βέβαια, δεν είναι. Ρουσφέτι γίνεται από τη στιγμή που δεν προκύπτει από τους πραγματικούς όρους απασχόλησης στη συγκεκριμένη θέση και που σε κάθε περίπτωση δεν μας διευκρινίζονται τα κριτήρια που χρησιμοποιείτε.

Δηλώσατε πρόσφατα, κύριε Υπουργέ, ότι αυτή η πολιτική εκ μέρους της Αντιπολίτευσης δεν μας κάμπτει, για να γυρίζει σελίδα ο τόπος. Ειλικρινά, πιστεύετε ότι με τον τρόπο αυτό γυρίζει σελίδα ο τόπος;

Και επειδή αναφερθήκατε σε δημόσιες εμφανίσεις σας, θα θέλαμε και εδώ μια τοποθέτηση για το θέμα της μετάθεσης των αυτοδιοικητικών εκλογών. Θέλω να πείτε και στην Ολομέλεια ποια είναι η θέση σας για το συγκεκριμένο θέμα. Γιατί σας άκουσα με μία επιχειρηματολογία ότι θα μεταθέσετε τις αυτοδιοικητικές εκλογές από την άνοιξη για το φθινόπωρο, για να μην πέσουν μαζί με τις Ευρωεκλογές. Ο κ. Τσίπρας διαβεβαιώνει ότι το φθινόπωρο θα γίνουν εθνικές εκλογές, εκτός εάν υπάρχει κανένα άλλο σχέδιο και τις μεταθέτετε για να γίνουν μαζί με τις εθνικές εκλογές το φθινόπωρο. Με λίγα λόγια, να ενημερώσετε για το ποια είναι η άποψή σας στο συγκεκριμένο θέμα.

Η δική μου θέση, βέβαια, είναι ότι στο τέλος θα κάνει ό,τι επιθυμεί στο συγκεκριμένο ζήτημα, όπως και σε άλλα θέματα, ο κ. Τσίπρας. Πιθανόν να αγνοήσει ακόμα και τη δική σας τοποθέτηση και εισήγηση σε αυτό το θέμα και αναλόγως πώς συμφέρει εκείνη τη στιγμή η κατάσταση με το να πετύχει τη μικρότερη ήττα στην εκλογική αναμέτρηση, θα κάνει ό,τι τον συμφέρει. Συνεπώς, καλό είναι να κρατάμε μικρό καλάθι όλοι μας στο συγκεκριμένο θέμα.

Το πρόβλημα, λοιπόν, κλείνοντας, είναι ότι με τη στρατηγική αυτή και με τις τακτικές που χρησιμοποιείτε δεν αλλάζει σελίδα ο τόπος. Ο τόπος γυρνά προς τα πίσω. Και αυτό το έχει πάρει είδηση ο κόσμος. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο.”