theochperi

Ομιλία του Θανάση Θεοχαρόπουλου στη Βουλή για τον κοινοτικό προϋπολογισμό και την πορεία της Ε.Ε. (βίντεο)

17/07/2017

Η ομιλία στη Βουλή του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάση Θεοχαρόπουλου, για τον κοινοτικό προϋπολογισμό και την πορεία της Ε.Ε.

«Αγαπητέ κ. Επίτροπε, στη χώρα μας ίσως νωρίτερα και περισσότερο από οπουδήποτε αλλού επιβεβαιώθηκε η ανάγκη αλλαγών και ενδυνάμωσης του ευρωπαϊκού ενοποιητικού εγχειρήματος. Και μιλάω κυρίως για την κρίση. Δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν έτοιμοι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Θα είχε αντιμετωπιστεί καλύτερα η κρίση αν η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν περισσότερη ολοκληρωμένη στον οικονομικό τομέα, για παράδειγμα όσον αφορά την αμοιβαιοποίηση του χρέους.

Υποστηρίζουμε σταθερά ότι η περισσότερη Ευρώπη και η ολοκλήρωση των τομέων οικονομικής πολιτικής είναι η λύση.

Και επειδή εκφράζετε την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο συγκεκριμένο θέμα του προϋπολογισμού, είστε και στη Γερμανία, ανήκετε και στο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα, να σας πω ξεκάθαρα ότι η δική μας θέση είναι ότι με αμοιβαιοποίηση του χρέους, με ευρωπαϊκά ομόλογα και με κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές μπορούμε να υπερβούμε την κρίση. Όχι με περιχαρακωμένες λογικές, που υπάρχουν αυτές οι φωνές και ακούγονται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και επειδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ένας από τους θεσμούς, ένας από τους δανειστές όπως λέμε στην χώρα μας, θα ήθελα να σας πω ότι σε πολλές πολιτικές σύγκλισης δεν έχει ανταποκριθεί όπως θα έπρεπε. Και αυτές οι πολιτικές είναι αρκετές. Μόνο και μόνο για τα πρωτογενή πλεονάσματα που έχει συμφωνήσει η χώρα μας μαζί με τους δανειστές αυτή τη στιγμή, για 3,5% για πέντε έτη και για 2% μέχρι το 2060, δεν νομίζω ότι είναι μια πολιτική που βοηθάει στη σύγκλιση και στη μείωση των ανισοτήτων, που κι εσείς προηγουμένως αναφερθήκατε. Ταυτοχρόνως, βεβαίως και υπάρχουν ανισότητες τις οποίες περιγράψατε, η χώρα μας όμως έχει και υψηλό κόστος ζωής και χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα σε σχέση με το μέσο όρο. Κι αυτό είναι ένα συγκεκριμένο στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη για τις δυσκολίες υπέρβασης της κρίσης και για το γεγονός ότι απαιτείται σύγκλιση και κοινές πολιτικές. Αναφέρατε το θετικό παράδειγμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, αλλά αυτό το παράδειγμα θα έπρεπε να το αντιμετωπίσουμε και σε άλλους τομείς πολιτικής. Για παράδειγμα, θα πω και στη συνέχεια, για το σενάριο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.  Όποιος υποστηρίζει το σενάριο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα έπρεπε να υποστηρίζει και το σενάριο της κοινής πολιτικής σε όλους τους τομείς της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Για να προχωρήσουμε λοιπόν ξεπερνώντας τα αδιέξοδα πρέπει το βάρος να μετατοπιστεί στον κοινωνικό χαρακτήρα της Ευρώπης, την ανάπτυξη, τις θέσεις εργασίας, την αλληλεγγύη, τη συνοχή. Να διεκδικήσουμε όλοι μαζί μια Ευρωπαϊκή Ένωση οικονομικά και πολιτικά ενωμένη, που θα δίνει τις δικές της απαντήσεις, με ολοκλήρωση της ΟΝΕ, ισχυρό ξεχωριστό προϋπολογισμό, πλήρη τραπεζική ένωση, αποτελεσματικό και δημοκρατικά νομιμοποιημένο σύστημα διακυβέρνησης.

Για να πετύχουμε τους στόχους μας βεβαίως χρειάζεται ένας ισχυρός κοινός προϋπολογισμός, αύξησή του και ενίσχυση των κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών. Διότι η ανάγκη ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας του κοινοτικού προϋπολογισμού είναι δεδομένη, και σε αυτήν έχουν οδηγήσει το μικρό μέγεθος και διαχρονικά η μείωσή του σε σχέση με το Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα και τις Δημόσιες Δαπάνες των κρατών μελών.

Στο πλαίσιο αυτό, στο έγγραφο προβληματισμού, παρουσιάζονται και τα πέντε σενάρια για τα οικονομικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία είναι σε αντιστοιχία με τα πέντε σενάρια της Λευκής Βίβλου.

Το πρώτο σενάριο, που αντανακλά το τρέχον πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, ουσιαστικά αφορά μια νέα αργόσυρτη πορεία που αποδεικνύεται ολοένα και περισσότερο ότι δεν είναι επαρκής. Είναι σαν να προχωράμε σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Το δεύτερο σενάριο, που εστιάζει στη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, προβλέπει σημαντική μείωση στα ποσά για τους τομείς της συνοχής και της γεωργίας και είναι μια βαθιά οπισθοδρόμηση να κάνουμε από κοινού λιγότερα σε όλους τους τομείς πολιτικής.

Για το τρίτο σενάριο, το σενάριο της Ευρώπης των πολλαπλών ταχυτήτων, έχουμε ασκήσει έντονη κριτική. Δε μπορεί ένα τέτοιο σενάριο να αποτελέσει λύση για την Ευρώπη με μόνιμη εξαίρεση μίας ομάδας χωρών.

Και προφανώς ενδεδειγμένη επιλογή δεν είναι ούτε το τέταρτο σενάριο, του ριζικού ανασχεδιασμού, που εξυπηρετεί λίγα και ισχυρά κράτη σε ορισμένους τομείς.

Το πέμπτο σενάριο, αντίθετα, είναι το σενάριο που μπορεί να εξυπηρετήσει τους σκοπούς, για τους οποίους θα πρέπει να χρησιμοποιείται ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και σε όλους τομείς. Και βλέποντας και το έγγραφο προβληματισμού για τον προϋπολογισμό, ουσιαστικά στην οικονομική και κοινωνική εδαφική συνοχή, στη γεωργία, στην ασφάλεια, στην άμυνα και στη μετανάστευση εκεί έχουμε υψηλότερο ποσό στο πέμπτο σενάριο. Συνεπώς θα έπρεπε να ήταν κοινός στόχος, με βάση και την εισήγηση τη δική σας, το σενάριο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που θα οδηγήσει και στην πολιτική ενοποίηση κάποια στιγμή και όχι το σενάριο της Ευρώπης πολλαπλών ταχυτήτων ή πολλαπλών επιλογών.

Ο κοινοτικός προϋπολογισμός λοιπόν είναι ένα βήμα. Πρέπει να γίνουν πολλά και γρηγορότερα. Προς μία όμως κατεύθυνση. Της ενίσχυσης των κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών ως απάντηση στην ενίσχυση μιας εσωστρεφούς λογικής.

Η άρση των αδιεξόδων της Ευρώπης, αλλά και της χώρας μας, μπορεί να προέλθει μόνο μέσω της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, της ενοποίησης των τομέων πολιτικής, ενός ισχυρού προϋπολογισμού  και ταυτοχρόνως μέσω της υλοποίησης μιας πολιτικής ανάπτυξης και απασχόλησης και όχι μιας πολιτικής δογματικής λιτότητας που επιδεινώνει την κρίση και απλώς αυξάνει τις ανισότητες και υποβαθμίζει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.»