vl22716

Τοποθέτηση του Θανάση Θεοχαρόπουλου στη Βουλή για την αξιολόγηση, το ΙΓΜΕ και τον ΕΔΟΕΑΠ (βίντεο)

04/07/2017

Η τοποθέτηση στη Βουλή του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάση Θεοχαρόπουλου, για την αξιολόγηση, το ΙΓΜΕ και τον ΕΔΟΕΑΠ.

 

Ομιλία

«Κύριοι Υπουργοί, για άλλη μια φορά σε κύρωση γίνεται η ίδια συζήτηση για τις τροπολογίες. Δεν θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε ότι αυτή είναι μια συζήτηση η οποία δεν μπορεί να γίνει ολοκληρωμένα για τόσο σημαντικά θέματα όσο είναι αυτά που συζητάμε σήμερα στις τροπολογίες, πολλά εκ των οποίων βεβαίως είναι και χρόνια.

Όσον αφορά τις τέσσερις τροπολογίες, μίλησε και ο εισηγητής μας και ο κ. Κεγκέρογλου εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Σε σχέση με την πρώτη τροπολογία, κύριε Κουίκ, πραγματικά είπατε με θάρρος ότι υπάρχει μια καθυστέρηση. Δυόμισι χρόνια είναι φανερό ότι θα μπορούσε να είχε γίνει. Δεν χρειάζεται να τη συνοδεύετε από το γεγονός ότι δεν θα μπορούσατε να τη φέρετε σε ένα άλλο νομοσχέδιο. Ψάχνατε ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών. Έχουν έρθει πολλά νομοσχέδια του Υπουργείου Εξωτερικών και εννοώ συμβάσεις που έχουμε κυρώσει.

Συνεπώς, θα μπορούσαμε αυτά τα δυόμισι χρόνια –και δεν μιλάω για εσάς μόνο- πολύ πιο γρήγορα να είχαμε ολοκληρώσει κάτι τέτοιο, το οποίο πράγματι καθυστερεί και εν πάση περιπτώσει είναι κάτι το οποίο πρέπει να επιλυθεί.

Όσον αφορά την τροπολογία για την παράταση της ισχύος εγγύησης του ελληνικού δημοσίου προς την Τράπεζα της Ελλάδας, το οποίο έχει σχέση και με τη ρευστότητα, κοιτάξτε, πρώτα-πρώτα στο συγκεκριμένο θέμα δεν θα κουραστούμε να σας τονίζουμε ότι η διαπραγμάτευσή σας έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση αδιέξοδη τη χώρα στο θέμα αυτό με τη ρευστότητα. Έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο γιατί δεν έχουν επιστρέψει οι καταθέσεις που έχουν φύγει μαζικά το 2015, capital controls έχουμε ακόμα και σήμερα, το χρέος δεν έχει επιλυθεί και στο ζήτημα της ρευστότητας δεν έχουμε μπει στην ποσοτική χαλάρωση.

Επειδή ακούω κάποιους βουλευτές και τον εισηγητή των ΑΝΕΛ, νομίζω ότι έχετε μπερδευτεί. Δεν είχαμε τη δυνατότητα για ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση από τότε που μπήκαμε στα μνημόνια. Τη δυνατότητα για ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση την είχαμε αυτά τα χρόνια και την έχουμε χάσει λόγω της δικής σας διαπραγμάτευσης. Μάλλον βρίσκεστε σε σύγχυση. Έχουμε χάσει τη δυνατότητα ένταξης, γι’ αυτό λοιπόν έχουμε και τέτοια θέματα και συζητούμε συνεχώς για το πώς θα λυθεί το ζήτημα, κύριε Σταθάκη, της ρευστότητας.

Σε αυτό χρειάζονται απαντήσεις, γιατί είναι από τα κυριότερα θέματα της ελληνικής οικονομίας η έλλειψη ρευστότητας και βεβαίως η αναποτελεσματική διαπραγμάτευση με τα αδιέξοδα και τον έναν χρόνο το οποίον τον χάσατε, έτσι ώστε στο τέλος να υπογράψετε 5 δισεκατομμύρια μέτρα επιπλέον φορτίο μέτρων σε σχέση με το μνημόνιο που είχε υπογραφεί το 2015, νομίζω ότι δείχνει αυτό το αδιέξοδο της πορείας την οποία έχουμε πάρει.

Επειδή μιλάμε, όμως, για τη διαπραγμάτευση, κύριε Σταθάκη, και πραγματικά γιατί πρέπει να πάρουμε τη δόση τις επόμενες μέρες και μένουν έξι προαπαιτούμενα, μπορείτε να ενημερώσετε το ελληνικό Κοινοβούλιο και τη χώρα μας τι γίνεται με αυτά τα έξι προαπαιτούμενα; Πού βρισκόμαστε δηλαδή; Πρόκειται για τη δόση, η οποία έχει εξάλλου καθυστερήσει τόσο πολύ. Γιατί διαβάζουμε ότι ένα από τα προαπαιτούμενα αφορούν τα 800 εκατομμύρια που θα πάνε για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου στους ιδιώτες και σας ρωτούν από τους εταίρους πόσα χρωστάει το δημόσιο για τις καθυστερούμενες συντάξεις, πόσες αιτήσεις επιστροφής φόρων λιμνάζουν στις ΔΟΥ και διάφορα άλλα ερωτήματα, τα οποία νομίζω δεν αφορούν μόνον τους εταίρους δανειστές, αφορούν τη χώρα, αφορούν τους Έλληνες βουλευτές, που πρέπει να ενημερωθούν για όλα αυτά τα θέματα.

Μια άλλη εκκρεμότητα είναι η νομική γνώμη που να επιβεβαιώνει ότι η περικοπή των συντάξεων που έχει ψηφιστεί για το 2019 είναι σύμφωνη με το Ελληνικό Σύνταγμα. Αυτό το προαπαιτούμενο θα δώσετε, όταν και εσείς και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κυβερνητικά στελέχη λέγατε ότι είναι αντισυνταγματική η προνομοθέτηση για τις συντάξεις και σήμερα για να πάρουμε τη δόση πρέπει να δεσμευθείτε και να έχετε τη νομική αυτή γνώση.

Το άνοιγμα του επαγγέλματος του μηχανικού, να δω τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας τώρα και το μισό Υπουργικό Συμβούλιο που είναι μηχανικοί σε αυτά που έχουν δεσμευτεί.

Η λειτουργία των Ηλεκτρονικών Πλειστηριασμών. Να μην θυμίσω τι λέγατε στο συγκεκριμένο θέμα.

Και βεβαίως το θέμα των συμβασιούχων, το οποίο σας ζητούν να πείτε για τον κανόνα των πέντε αποχωρήσεων ανά μία πρόσληψη, για το πώς θα μειώσετε τους συμβασιούχους και σε σχέση με ό,τι έγινε με την καθαριότητα.

Άρα, εδώ πρέπει να απαντήσετε αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και τι συμβαίνει και να ενημερώσετε το Κοινοβούλιο αν θα πάρουμε κανονικά το ποσό που μένει αυτό ή αν πρέπει να προχωρήσετε άμεσα αυτές τις δύο μέρες στη ρύθμιση αυτών των ζητημάτων, τα οποία μερικά από αυτά είναι ακριβώς αντίθετα με ό,τι λέγατε.

Τέλος, για να κλείσω, σχετικά με το ΙΓΜΕ, σας είπαμε εμείς πριν από λίγο και ο βουλευτής μας την υπεύθυνη στάση την οποία θα κρατήσουμε. Όμως, κύριε Υπουργέ, πρέπει να υπάρξει μια οριστική ρύθμιση. Πράγματι είναι ένα τσιρότο, όπως είπε χαρακτηριστικά η βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας, όχι εμείς. Όμως, γιατί δεν περιλαμβάνεται και η άρση της δέσμευσης των λογαριασμών που συνδέονται με τη μισθοδοσία του συνόλου των εργαζομένων; Απάντηση σε σχέση με την τροπολογία σας μπορείτε να μας δώσετε;

Ταυτοχρόνως, να θέσω ορισμένα ερωτήματα πολύ γρήγορα σε σχέση με την τροπολογία την οποία συζητάμε. Έχετε αξιολογήσει νομικά την αντοχή αυτής της τροπολογίας αυτόν τον χρόνο ή όταν μετά από αυτόν τον χρόνο θα κριθεί νομικά ή στέλνετε πάλι τη μπάλα στην εξέδρα σπρώχνοντας απλώς το πρόβλημα παρακάτω; Έχετε τη διάθεση να δημιουργήσετε ένα λειτουργικό ΙΓΜΕ όπως διαθέτουν και άλλες εκατόν ενενήντα οκτώ χώρες, χρήσιμο και αποτελεσματικό;

Τα δώδεκα και πλέον εκατομμύρια ευρωπαϊκά προγράμματα που κι εσείς είπατε ότι έχουν σχεδιαστεί για το νέο ΕΣΠΑ και είναι σε πορεία τελικών εγκρίσεων, πώς θα υλοποιηθούν με παράταση ενός μόνο έτους, η οποία δίνεται σήμερα, και πετώντας ουσιαστικά, όπως σας είπα, τη μπάλα στην εξέδρα; Μπορεί το Υπουργείο να πάρει συγκεκριμένη πρωτοβουλία για μια συνεννόηση με τους δικηγόρους των συνταξιούχων, ώστε να εξευρεθεί μια συμβιβαστική λύση;

Και αν το έχει επιχειρήσει, μπορείτε να μας ενημερώσετε ή να το επαναλάβετε από μια καλύτερη βάση;

Τέλος, πώς σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε τελικά τις διεκδικήσεις που συσσωρεύονται διαρκώς και αυξάνουν την οικονομική απαίτηση από το δημόσιο, που όμως ουσιαστικά ακυρώνουν και τη λειτουργία του ΙΓΜΕ;

Από μόνη της η τροπολογία, την οποία εμείς θα την ψηφίσουμε, όπως σας είπαμε, δεν φαίνεται να δίνει οριστική λύση. Γι’ αυτό σας ζητούμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις και απαντήσεις στα ερωτήματα, τα οποία θέτουμε.

Παρακαλώ απαντήστε, γιατί αφορά το ελληνικό Κοινοβούλιο, αφορά τη χώρα, τι γίνεται στο θέμα της διαπραγμάτευσης. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και ακόμα και σήμερα μιλάμε για τέτοια προαπαιτούμενα, τα οποία δεν μπορεί να το αντέξει ο ελληνικός λαός.»

 

Παρέμβαση

«Κύριε Πρόεδρε, παίρνω τον λόγο για μια τροπολογία που έχει κατατεθεί. Απλώς να πω το εξής: έχει κατατεθεί από βουλευτές τριών κομμάτων. Από την Δημοκρατική Συμπαράταξη, από το Ποτάμι και από την Ένωση Κεντρώων. Έχει κατατεθεί επανειλημμένως, με σκοπό να σταματήσει επιτέλους το οικονομικό αδιέξοδο του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης και Περιθάλψεως, του ΕΔΟΕΑΠ. Δεν είναι κάτι παρεμπίπτον, είναι κάτι πάρα πολύ σοβαρό, καθώς κινδυνεύει με κατάρρευση.

Υπάρχει μια συγκεκριμένη πρόταση εδώ, δεν θα την αναλύσω. Σε κάθε περίπτωση, αν οι Υπουργοί δεν την κάνουν δεκτή, από αύριο να βρεθεί μια λύση. Η διακομματική κατάθεσή της αυτό ακριβώς θέλει να δείξει, ότι χρειάζεται συνεννόηση ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να επιλυθεί άμεσα.

Τώρα, όσον αφορά τα άλλα, τα είπαμε. Όσον αφορά το θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης, του χρέους και του πρωτογενούς πλεονάσματος θα ήταν πολύ καλύτερο από την κυβέρνηση και την κυβερνητική πλειοψηφία, αυτά τα τρία θέματα στα οποία έχουν αποτύχει να μην προσπαθούσαν να επιχειρηματολογήσουν.»