vl27617

Ομιλία του Θανάση Θεοχαρόπουλου στη Βουλή για την τροπολογία για τα απορρίμματα και τους συμβασιούχους και το νομοσχέδιο για τον αθλητισμό (βίντεο)

27/06/2017

Η ομιλία στη Βουλή του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάση Θεοχαρόπουλου, για την τροπολογία για τα απορρίμματα και τους συμβασιούχους και το νομοσχέδιο για τον αθλητισμό.

«Κύριε Υπουργέ, παίζετε αυτές τις ημέρες, ο πρωθυπουργός και εσείς, τον καλό και τον κακό, δεν ξέρω ο άσχημος ποιος είναι.

Εν πάση περιπτώσει, αυτή η διαδικασία δεν τιμά το ελληνικό Κοινοβούλιο. Βρισκόμαστε εδώ, σας περιμένουμε και μαθαίνουμε από τα sites το τι κάνετε σε μια τροπολογία που έχει κατατεθεί εδώ. Και στο τέλος αυτής της διαδικασίας έρχεστε να μας δώσετε τις νομοτεχνικές βελτιώσεις και να γίνει μια συζήτηση επί μιας τροπολογίας για ένα διαχρονικό θέμα που όπως είπατε εσείς -θα σας πω τη δική μας θέση στη συνέχεια- η επίλυσή του θα γίνει μέσα σε μια ώρα! Αν νομίζετε ότι έτσι επιλύονται τα προβλήματα της χώρας, πραγματικά νομίζω ότι είστε βαθιά νυχτωμένοι στην Κυβέρνηση.

Σας άκουσα να λέτε ότι το πρόβλημα έρχεται από παλιά. Βεβαίως, υπήρχε το πρόβλημα και παλιά. Όμως, η λογική σας επί δυόμισι χρόνια είναι πιο παλιά από το παλιό σε αυτό το ζήτημα. Βεβαίως, κατανοώ τον εκνευρισμό σας κατά τη διαδικασία της ομιλίας σας, γιατί είναι έντονες οι μέρες και γιατί υπήρχαν πάρα πολλές ανατροπές και μέσα στην Κυβέρνησή σας. Όμως, επιτέλους, μη λαϊκίζετε τώρα.

Επίσης, μιλήσατε για το νομοθετικό πλαίσιο -θα σας πω και στη συνέχεια- που υπάρχει σε σχέση με την ανάθεση -αν κατάλαβα καλά- από τους δήμους σε δημόσιους διαγωνισμούς που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και τον νόμο από το 2011. Αν διαφωνείτε, γιατί δεν τον καταργείτε επί δυόμισι χρόνια; Η Κυβέρνησή σας, άλλωστε, είναι στην εξουσία επί δυόμισι χρόνια. Δεν έχετε περάσει μόνο εσείς από το Υπουργείο. Αυτός κι αν είναι λαϊκισμός. Κατηγορείτε κάτι  το οποίο υπάρχει και, μάλιστα, ξέρετε ότι έχει σχέση με ευρωπαϊκές Οδηγίες, καθώς δεν είναι μόνο εθνικό το ζήτημα. Εν πάση περιπτώσει, ακόμα και σε αυτό το ζήτημα παρουσιάζεστε με μια λογική η οποία νομίζω ότι δεν είναι ανάλογη των περιστάσεων.

Βεβαίως, κύριε Υπουργέ, το θέμα των συμβασιούχων και των απορριμμάτων είναι πρόβλημα διαχρονικό που έχει ταλανίσει τη χώρα οικονομικά, κοινωνικά, αλλά και πολιτικά. Όμως, τα τελευταία χρόνια υπήρχε μια επίλυση στο συγκεκριμένο ζήτημα. Δεν υπήρχε αυτή η κατάσταση, την οποία εσείς ξεκινήσατε ξανά στη συνέχεια. Θυμάστε τι έχει γίνει στη χώρα μας, πώς έφτασε η χώρα μας στην κρίση, για παράδειγμα, με τους συμβασιούχους το 2007-2009, πώς γιγαντώθηκαν τα ελλείμματα και πώς γιγαντώθηκε η κρίση. Θα περιμέναμε και μια αυτοκριτική από τη Νέα Δημοκρατία κάποια στιγμή στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Κύριε Σκουρλέτη, μην εκνευρίζεστε. Η κρίση προέρχεται από την λογική του πελατειακού συστήματος το οποίο διογκώνετε εδώ και δυόμισι χρόνια σε όλα τα επίπεδα.

Βεβαίως, εμείς έχουμε πει ότι πρέπει να δοθεί λύση με τους συμβασιούχους και μάλιστα μέσω ΑΣΕΠ, με διαφάνεια και αξιοκρατία.

Έχουμε ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι αυτή τη θέση μας θα πρέπει να την αξιοποιήσετε, όπως ταυτόχρονα και το νομοθετικό πλαίσιο και οτιδήποτε αυτό προβλέπει για μεταβατικές περιόδους ή για εποχικές ανάγκες. Δεν έχουμε εμείς, ξέρετε, ιδεοληπτικές εμμονές σ’ αυτά.

Εσείς, κύριε Σκουρλέτη και η Κυβέρνησή σας είστε που καμώνεστε πως σ’ αυτό το ζήτημα δεν καταλαβαίνετε τι κάνετε.

Πραγματικά εδώ και δυόμισι χρόνια δίνετε κάλπικες υποσχέσεις, αγνοώντας, ως συνήθως, κάθε νομιμότητα. Το ίδιο κάνετε και σε αυτό το ζήτημα. Και αυτό αποδείχθηκε. Αντί να δώσετε λύση σε αυτό το ζήτημα το οποίο ταλανίζει τη χώρα για χρόνια, με κουτοπόνηρες λογικές παλαιοκομματικής νοοτροπίας εξακολουθείτε να οδηγείτε σε αδιέξοδο ανθρώπους και σε ταλαιπωρία τους πολίτες.

Αν θέλετε την άποψή μας, όλα τα στοιχεία με τα οποία πολιτεύεται η Κυβέρνησή σας από την πρώτη ημέρα της θητείας της, αποτυπώνονται στο ζήτημα των συμβασιούχων στις υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ: Υποσχεσιολογία. Διεύρυνση του πελατειακού συστήματος. Διαφωνίες μεταξύ των Υπουργών. Αλήθεια, έχετε την ίδια άποψη -είναι εδώ πέρα και οι δύο Υπουργοί, η κ. Γεροβασίλη και ο κ. Σκουρλέτης-, για το αν είναι στο μνημόνιο ή όχι αυτή η αναλογία; Ακούμε τόσες ημέρες ότι διαφωνείτε. Ξεκαθαρίστε εδώ, στο ελληνικό Κοινοβούλιο, αν έχετε την ίδια στάση και αν θεωρείτε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Επίσης, αντιμετώπιση της δικαιοσύνης α λα καρτ. Ορισμένες αποφάσεις τις σεβόμαστε, άλλες τις καταγγέλλουμε, αλλού θεωρούμε ότι υπάρχει πραξικόπημα!

Επιτέλους, να καταλάβετε ότι αυτά τα ζητήματα απαιτούν σοβαρότητα, υπευθυνότητα και γνώση.

Βεβαίως, και οι δήμοι οφείλουν να συνεργαστούν για την άμεση αποκομιδή των σκουπιδιών, ώστε να αποφευχθεί μια μη αναστρέψιμη κατάσταση και να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν στο θεσμικό πλαίσιο. Όμως, επιτέλους, δεν μπορούμε να ταλαιπωρούμε άλλο τους πολίτες με παλαιοκομματικές προοπτικές και να εμπαίζουμε τους ανέργους και βεβαίως τους εργαζόμενους, γιατί αυτό γίνεται όλα αυτά τα χρόνια.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει ξεκαθαρίσει ότι πρέπει να μπει ένα οριστικό τέλος στο φαύλο πελατειακό σύστημα, να τεθεί ως προτεραιότητα η καθαριότητα των πόλεων, να υπάρξει αρμονική συνύπαρξη και συνεργασία κεντρικής διοίκησης και δήμων, με στόχο να γίνει επιτέλους η χώρα μας μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα στο θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων, αλλιώς ο φαύλος κύκλος αυτός θα συνεχίζεται, όπως θα συνεχίζεται και η εξαπάτηση εργαζόμενων και ανέργων. Δεν πρέπει να μπαίνουμε σε έναν κοινωνικό αυτοματισμό στη χώρα μας.

Φέρνετε πραγματικά στο «και πέντε» αλλαγές οι οποίες έχουν συμφωνηθεί, οι οποίες, όμως, θα έπρεπε να συζητηθούν, κύριε Σκουρλέτη, στις αρμόδιες επιτροπές. Θα έπρεπε να συζητηθούν όλα αυτά τα ζητήματα πριν φτάσει η κατάσταση σε αδιέξοδο με τα σκουπίδια στους δρόμους. Θα έπρεπε να πάμε με μια νομοθέτηση και να σας καταθέσουμε τις απόψεις μας για το τι γίνεται σε αυτά τα ζητήματα. Εδώ ουσιαστικά αποφασίζετε, διαπραγματεύεστε μόνο μέσα, εσωτερικά, στην Κυβέρνησή σας, μας φέρνετε αλλαγές στο πόδι και ζητάτε από το ελληνικό Κοινοβούλιο στα δικά σας λάθη να γίνουν συνένοχες οι άλλες δυνάμεις! Πραγματικά αυτό δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί.

Βεβαίως, ακόμα και η επιχειρηματολογία στην αιτιολογική έκθεση σε ορισμένα σημεία θέλει προσοχή, για να μην έχετε ξανά τα ίδια προβλήματα. Μέχρι και στην αύξηση των εργατικών ατυχημάτων αναφέρεστε αν δεν υπάρχει η εμπειρία. Βεβαίως, χρειάζεται και η εμπειρία. Και εμείς έχουμε πει ότι οι άνθρωποι, εν πάση περιπτώσει, που έχουν δεχθεί τόσες υποσχέσεις δεν είναι υπεύθυνοι. Όμως, προσέξτε λίγο τι γράφετε στην αιτιολογική έκθεση, γιατί νομίζω ότι φτάνετε στο άλλο άκρο.

Κύριε Βασιλειάδη, όπως καταλαβαίνετε, χωρίς δική μας ευθύνη, δυστυχώς δεν συζητούμε σήμερα πάλι ως κύριο θέμα το θέμα του αθλητισμού. Και λέω «δυστυχώς», γιατί είναι πολύ σοβαρό το ζήτημα. Όμως, τις τροπολογίες εσείς τις βάζετε για συζήτηση.

Εσείς τις βάζετε. Μάλιστα, είπε ο κ. Βασιλειάδης, «Γιατί συζητάτε για άλλα θέματα;». Δεν βάζουμε εμείς αυτά τα θέματα προς συζήτηση στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Και να σας πω κάτι; Σας άκουσα να λέτε, κύριε Υπουργέ, κύριε Βασιλειάδη, «ότι δεν συνηθίζουμε να χαϊδεύουμε αφτιά και εκλογικά ακροατήρια». Αυτό μάλλον αυτοκριτική είναι, για όσα έχετε κάνει και όσα έχετε πει. Φαντάζομαι ότι χρειάζεται και μια αυτοκριτική.  Το να λέτε σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο ότι δεν συνηθίζετε να χαϊδεύετε αφτιά και εκλογικά ακροατήρια, πραγματικά μας ξεπερνά το συγκεκριμένο ζήτημα!

Βεβαίως, κύριε Υπουργέ, κάνετε δεκτές τροπολογίες μόνο Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ -οκτώ τροπολογίες αυτή τη στιγμή- μερικές εκ των οποίων θα ήθελα να σας πω ότι δεν μας βρίσκουν σύμφωνους.

Ακούσαμε τον κ. Σκουρολιάκο να παρουσιάζει τροπολογία πριν από λίγο, η οποία αναφέρει: «Οι καλλιτεχνικοί διευθυντές των δημοτικών περιφερειακών θεάτρων της χώρας δύναται να προσλαμβάνονται, ανεξαρτήτως κατοχής τίτλου συγκεκριμένης εκπαιδευτικής βαθμίδας». Συμφωνείτε;

Δηλαδή, συμφωνήσατε εσείς και δεχτήκατε αυτή την τροπολογία; Να μας εξηγήσετε, γιατί όταν δέχεστε οκτώ βουλευτικές τροπολογίες έτσι -και μάλιστα με τέτοια ζητήματα, που τουλάχιστον μας κάνουν καχύποπτους για τις προθέσεις- νομίζω ότι θα πρέπει να τοποθετηθείτε.

Κύριε Υπουργέ, δεν είναι δύσκολο να συμπεράνει κανείς ότι για τη σημερινή Κυβέρνηση ο αθλητισμός δεν αποτελεί επένδυση για την κοινωνία, όπως θα έπρεπε να αποτελεί και όπως ήταν και στις δικές σας προεκλογικές δεσμεύσεις.

Παρά, λοιπόν, αυτές τις εξαγγελίες σας -που δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που διαψεύδονται- που λέγατε ότι στην κορωνίδα της προγραμματικής πρότασή σας βρίσκονται οι στόχοι της υπεράσπισης του κοινωνικού αγαθού του αθλητισμού, η δημοκρατία, και η διαφάνεια στη λειτουργία, ο αθλητισμός και σήμερα μένει δέσμιος υπαρκτών παθογενειών.

Δυόμισι χρόνια τώρα οι λιγοστές ευκαιρίες που μας δόθηκαν από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να συζητήσουμε θέματα σχετικά με τον αθλητισμό, ευτελίστηκαν. Αυτό γίνεται και σήμερα. Mε την επίκληση ενός εφικτού χρονικού πλαισίου και την απειλή ότι ο ελληνικός αθλητισμός θα υποστεί κυρώσεις σχετικά με τη συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ψηφίστηκαν κάποια στιγμή πέραν από τις αναγκαίες ρυθμίσεις και πλήθος άλλων ετερόκλητων και αποσπασματικών διατάξεων, διατάξεων που προφανώς σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούσαν τον κατεπείγοντα χαρακτήρα, απλά επιβεβαίωναν με κάθε τρόπο την ανεύθυνη κυβερνητική πολιτική.

Εσείς συνεχίζετε να παρουσιάζετε την όποια αποσπασματική σας παρέμβαση ως την απάντηση στο διαχρονικό αίτημα, με στόχο τον διαφανή και διαυγή ελληνικό αθλητισμό.

Περιμένουμε, αγαπητέ Υπουργέ, τον νέο αθλητικό νόμο που θα τροποποιήσει αυτόν του προκατόχου σας, του κ. Κοντονή, και «θα φέρει τη νέα ημέρα» όπως λέτε στην ΕΠΟ και στο ελληνικό ποδόσφαιρο, «θα δώσει νέα πνοή στον επαγγελματικό και ερασιτεχνικό αθλητισμό», όπως λέτε. Λόγια! Συνεχώς λόγια!

Ακόμα, όμως, και αυτή η δυνατότητα που μας δόθηκε με το σημερινό νομοσχέδιο επισκιάζεται από την επικαιρότητα. Γιατί δεν φέρνετε ένα συνολικό νομοθέτημα που θα αποτυπώνει το όραμά σας για τον αθλητισμό και μία σαφή πρόταση για τη μετάβαση από μία λογική με την οποία δεν συμφωνούμε, στην ανάπτυξη του αθλητισμού;

Καλούμαστε με τη διαδικασία του επείγοντος και σε αυτό το νομοσχέδιο να συζητήσουμε το παρόν νομοσχέδιο ενόψει της προγραμματισμένης για τις 30 Ιουνίου του 2017 γενικής συνέλευσης της ΕΠΟ. Γιατί; Για να δοθεί η δυνατότητα να ψηφιστούν οι απαιτούμενες καταστατικές τροποποιήσεις, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για την εκλογική διαδικασία και διασφαλίζοντας την αποφυγή κυρώσεων στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Το έργο, δηλαδή, επαναλαμβάνεται, διότι προφανώς και το επείγον προέκυψε από αδυναμία του δικού σας χειρισμού, της Κυβέρνησής σας. Διότι γνωρίζατε ένα μήνα πριν, για παράδειγμα, ότι στις 30 Ιουνίου θα γίνει η συνέλευση.

Με την ανάγκη, λοιπόν, των τακτοποιήσεων που επείγουν, ασχέτως βέβαια και σε τι είδους δηλώσεις προχώρησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΠΟ τις προηγούμενες ημέρες, τσουβαλιάστηκαν και μερικές ακόμη διατάξεις.

Δεν θα αναφερθώ διεξοδικά σε κάθε μία από αυτές, κάποιες από τις οποίες μπορεί να είναι ακόμη και στη σωστή κατεύθυνση, κάτι που εμείς είπαμε. Ειλικρινά, όμως, δεν γίνεται κατανοητός ο λόγος της βιασύνης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι διατάξεις των άρθρων 4 και 5 που προβλέπουν την κατηγοριοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων προκειμένου να υπάρξει σχετική διαδικασία αδειοδότησής τους σύμφωνα με το είδος της αθλητικής εγκατάστασης, το σύνολο των θεατών και το είδος των αγώνων που θα πραγματοποιούνται. Είναι διατάξεις που ενδεχομένως με τη σωστή εφαρμογή τους, να συμβάλουν στην απλοποίηση των διαδικασιών. Και ναι, τις χρειαζόμαστε. Προς τι όμως, αυτή η αποσπασματικότητα;

Η ίδιας φύσης προχειρότητα υπάρχει και στις ρυθμίσεις σχετικά με την Επιτροπή Ελέγχου Καταλληλότητας των Αθλητικών Εγκαταστάσεων. Και φαντάζομαι πως συμφωνούμε όλοι εδώ στην Αίθουσα στην ανάπτυξη του αθλητισμού ατόμων με αναπηρία και ατόμων με ειδικές ανάγκες, γιατί πρόκειται και αυτή η προσέγγιση και αυτών των ζητημάτων να αντιμετωπίζονται έτσι αποσπασματικά, με διατάξεις.

Σταματήστε πλέον να αντιπολιτεύεστε την Αντιπολίτευση. Είστε δυόμισι χρόνια στην Κυβέρνηση. Απαντήστε. Εδώ είστε για να δέχεσθε την κριτική και να απαντάτε. Σταματήστε να αντιπολιτεύεστε την Αντιπολίτευση. Δεν σας ακούει ο ελληνικός λαός με αυτά που κάνετε.

Κλείνω με ένα σημαντικό σημείο. Δεν αμφισβητώ σε καμία περίπτωση τη σημασία της αναγνώρισης της προσφοράς των προπονητών, των αθλητών που κατέκτησαν μετάλλιο στους Ολυμπιακούς, αλλά θα πρέπει να λάβετε υπόψη εδώ πέρα και όσα σας είπε και η κ. Κεφαλίδου στην αρχή.

Κλείνω με το εξής: Σε μία χώρα που πρέπει επιτέλους να γίνει μία γενναία αλλαγή πολιτικής και να εφαρμοστούν πραγματικά προοδευτικές μεταρρυθμίσεις σε κάθε τομέα πολιτικής, προκειμένου να υπερβεί την πολυδιάστατη κρίση, δεν είναι δυνατόν ο αθλητισμός να είναι φτωχός συγγενής. Να σταθούμε επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων. Ας δείξουμε ως χώρα και σε αυτά τα ζητήματα ότι έχουμε μία λαμπρή παράδοση και συγκριτικά πλεονεκτήματα με την προσοχή που αξίζουν αυτά.

Σε επιμέρους θέματα, όπως στην «κάρτα του αθλητή», δεν μπαίνω αυτήν την στιγμή. Είπατε ότι σε δύο-τρεις μήνες θα τη φέρετε. Δύο χρόνια περιμένουμε. Πραγματικά, λύστε τα ζητήματα, γιατί δεν υπάρχει άλλος χρόνος.»