theox ert 25-6-2017

Συνέντευξη του Θανάση Θεοχαρόπουλου στην ΕΡΤ1 (Bίντεο)

25/06/2017

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ1 και στους δημοσιογράφους Ελένη Χρονά και Γιάννη Σκάλκο, τόνισε μεταξύ άλλων:

 

Για την συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα

 • Είναι δυνατόν να μιλάμε για προοδευτική πολιτική ερήμην των συντηρητικών πολιτικών που ασκούνται σήμερα;
 • Συγκυβερνά ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πάνο Καμμένο, τους ΑΝΕΛ, την εθνικολαϊκιστική δεξιά, και έχει μέσα στην κυβέρνησή του την καραμανλική πτέρυγα της δεξιάς, όπως τον πρώην πρόεδρο της ΕΥΠ, τον κ. Παπαγγελόπουλο και μιλάει για προοδευτικό προσανατολισμό! Ας τον αναζητήσει στον εαυτό του ο κ. Τσίπρας τον προοδευτικό προσανατολισμό.
 • Αναφέρει στη συνέντευξη του ο πρωθυπουργός ότι πρέπει οι χώροι να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους σε διάφορα θέματα, για παράδειγμα στη μείωση των κοινωνικών δαπανών, στις συντάξεις, στη γενίκευση της ελαστικής απασχόλησης. Εμείς είμαστε απέναντι στις ομαδικές απολύσεις, στο lock out κλπ. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ με την ασκούμενη πολιτική του σε όλα αυτά τα θέματα έχει ανοίξει την πόρτα και στις ομαδικές απολύσεις, μειώνει τις συντάξεις, κατήργησε το ΕΚΑΣ. Ο ίδιος έχει συμπλεύσει ουσιαστικά σε αυτά τα θέματα με τον κ. Μητσοτάκη.

 

Για το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και την Κεντροαριστερά

 • Υπάρχει συμφωνία στο πολιτικό και προγραμματικό πλαίσιο εντός της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Στο Συνέδριο θα παρουσιασθούν οι θέσεις μας για το πώς η χώρα θα βγει από την κρίση. Όσον αφορά τον φορέα, όλες οι θέσεις συζητιούνται και για αυτό υπάρχουν τα συνέδρια, ώστε να λαμβάνονται συλλογικές αποφάσεις.
 • Στο συνέδριο που θα γίνει σε λίγες μέρες, θα γίνει ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους αριστερούς, σοσιαλδημοκράτες, μεταρρυθμιστές, κεντρώους, για να προχωρήσουμε στην συγκρότηση μια ισχυρής προοδευτικής παράταξης για τη χώρα.
 • Ο κόσμος θέλει σύγχρονο πολιτικό λόγο, μακριά από αγκυλώσεις και εμμονές του παρελθόντος, έναν ενιαίο σοσιαλδημοκρατικό φορέα, ο οποίος θα δώσει προοδευτικές λύσεις. Για αυτό απαιτείται εντός του 2017 ιδρυτικό συνέδριο και εκλογή επικεφαλής από τη βάση.
 • Θα υπηρετήσω με όλες μου τις δυνάμεις την επιλογή υπέρβασης των υφιστάμενων κομμάτων και την δημιουργία ενιαίου χώρου.
 • Η βάση στο τέλος θα πρέπει να αποφασίσει τόσο για τον επικεφαλής όσο και για τον ενιαίο ή πολυκομματικό χαρακτήρα.

 

Για το θέμα που έχει ανακύψει με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας

 • Δεν περίμενα να στηρίζει η κυβέρνηση την επικοινωνία του κ. Καμμένου με έναν ισοβίτη. Εγείρονται πολλά ζητήματα. Χρειάζεται πλήρη διαλεύκανση. Ζητούμε άμεσα εξηγήσεις.
 • Ο κ. Καμμένος έχει ξεφύγει. Δεν είναι δυνατόν να τον δικαιολογούν για όλα, με στόχο την παραμονή στην εξουσία. Έχει ένα κόμμα με ομοφοβικές και ρατσιστικές θέσεις, δεν ψήφισε το σύμφωνο συμβίωσης και την ανέγερση τεμένους, θέσεις δηλαδή εκτός των αρχών και των ιδεών της ΕΕ, και στα θέματα της δικαιοσύνης εμπλέκεται με έναν ακατανόητο τρόπο.
 • Όλα αυτά, όλη αυτή η κάλυψη, όταν θα περάσουν τα χρόνια, θα είναι μαύρη κηλίδα για τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτό θέλει προσοχή και καλώ τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ να αναρωτηθούν τι κάνουν, καλύπτοντας τέτοιες ενέργειες.

 

Για τα απορρίμματα, τους συμβασιούχους και την καθαριότητα

 • Η καθαριότητα των πόλεων είναι δικαίωμα των πολιτών και πρέπει να διασφαλισθεί.
 • Το θέμα των συμβασιούχων και της αποκομιδής των απορριμμάτων είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα. Τα 2,5 χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επέτεινε το πρόβλημα και δημιούργησε και νέο. Υποσχεσιολογία, διεύρυνση πελατειακού συστήματος, υποσχέθηκε ανανεώσεις των συμβάσεων που τελικά κρίθηκαν αντισυνταγματικές.
 • Πρέπει να αποφασίσουμε να βάλουμε ένα τέλος στο φαύλο πελατειακό σύστημα στη χώρα.
 • Πρέπει να διασφαλιστούν τα δεδουλευμένα και να ανοίξουν διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ, με αξιοκρατία και διαφάνεια. Δεν θα κάνω λαϊκισμό λέγοντας ότι πρέπει να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, όπως έγινε το 2007-2009.
 • Ταυτόχρονα, πρέπει να μιλήσουμε με ειλικρίνεια, χωρίς ιδεολογικές εμμονές και να εξετάσουμε κατά περίπτωση αν χρειάζονται και εξωτερικοί συνεργάτες, μέσω δημόσιων διαγωνισμών των Δήμων στην βάση όσων προβλέπονται στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο του Καλλικράτη.