theochperi

Συνέντευξη του Θανάση Θεοχαρόπουλου στην εφημερίδα «Παρασκήνιο»

10/06/2017

Συνέντευξη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάση Θεοχαρόπουλου, στην εφημερίδα «Παρασκήνιο» και στην Χρύσα Σαραντοπούλου.

 

Συμπληρώσατε αυτές τις ημέρες δύο χρόνια στην προεδρία της Δημοκρατικής Αριστεράς. Η αποτίμηση είναι θετική;   

Η απάντηση είναι προφανώς θετική, αρκεί να αναλογιστεί κανείς σε ποια κατάσταση ήταν η ΔΗΜΑΡ τον Ιούνιο του 2015, εκτός Βουλής και χωρίς δυνατότητα να επηρεάζει τις εξελίξεις. Η εκλογή μου σηματοδότησε το μήνυμα για ανανέωση και μία προοδευτική πολιτική στραμμένη προς το μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό συμμετέχουμε σε ευρύτερες συνεργασίες με ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα. Από τον Σεπτέμβριο του 2015 είμαστε με ένα συνασπισμό κομμάτων, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, στη Βουλή, παρόντες σε όλες τις πολιτικές εξελίξεις.

Ποιες ήταν οι πιο κρίσιμες και δύσκολες στιγμές στην διάρκεια αυτών των δύο χρόνων;   

Η συγκρότηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα. Απαιτούσε σχέδιο και όραμα. Υπήρχαν και διαφωνίες που προέρχονται κυρίως από την διαφορετική ανάγνωση του παρελθόντος. Όμως με ενδιαφέρει το παρόν και το μέλλον και όχι το παρελθόν. Επίσης στην χώρα μας αντιμετωπίζεις συνεχώς την δυσκολία ότι δεν υπάρχει κουλτούρα συνεργασιών. Η μεγαλύτερη δυσκολία όμως αυτά τα δύο χρόνια αλλά και ταυτόχρονα πρόκληση για το μέλλον είναι να πειστούν όλοι να προχωρήσουμε στις αναγκαίες υπερβάσεις με στόχο μία ισχυρή, ενωμένη και ανανεωμένη κεντροαριστερά.

Πιστεύετε ότι οι πολίτες είναι έτοιμοι για αυτόν τον στόχο;

Ο κόσμος της κεντροαριστεράς είναι έτοιμος εδώ και καιρό, απαιτεί να υπερβούν όλοι τις κομματικές περιχαρακώσεις και τους εγωισμούς. Δεν είναι δυνατόν σήμερα το 2017 να μένουμε προσκολλημένοι σε σύμβολα και στερεότυπα του παρελθόντος, σε δεκαετίες και πρότυπα πολιτικής που έχουν οριστικά ξεπεραστεί από τις εξελίξεις. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι αφετηρία για τη δημιουργία ενός ισχυρού προοδευτικού πόλου. Για αυτό προχωράμε στο πολιτικό και προγραμματικό Συνέδριο στις 30 Ιουνίου με 2 Ιουλίου. Τώρα όμως έφθασε η ώρα για γενναίες αποφάσεις από όλους μακριά από αλαζονείες και τάσεις ηγεμονισμού. Να σηματοδοτήσουμε το νέο σε πρόσωπα, σύμβολα, ιδέες και προγράμματα.

Αυτό σημαίνει ενιαίο κόμμα και όχι ομοσπονδιακός και πολυκομματικός συνασπισμός με συνιστώσες;

Ενιαίο προοδευτικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με υπέρβαση των υφιστάμενων κομμάτων και κινήσεων και της μεταβατικής ομοσπονδιακής πολυκομματικής δομής, μέσα από ένα Ιδρυτικό Συνέδριο και εκλογή επικεφαλής του από την βάση εντός του 2017. Τόσο απλό και ξεκάθαρο.

Παρακολουθώ ότι καθημερινά ασκείτε σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Γιατί;

Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα ήρθε στην εξουσία καβαλώντας το κύμα του λαϊκισμού και κυβερνά με ιδεολογικές εμμονές και ψέματα. Η διαπραγμάτευσή της οδηγεί σε πανωλεθρία. Νέα απαράδεκτα μέτρα 5 δις ευρώ, συμφωνία σε υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια, μη άμεση ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, μη ουσιαστική αναδιάρθρωση του χρέους. Δεσμεύουν την χώρα για πολλά χρόνια υπονομεύοντας την πιθανότητα εξόδου από την κρίση. Πρόκειται για απαράδεκτους ερασιτεχνισμούς στις πλάτες μιας ολόκληρης χώρας. Δυστυχώς οι αυταπάτες έχουν επώδυνες συνέπειες για την κοινωνία.

Ποια πολιτική χρειάζεται ο τόπος σήμερα;

Μία πολιτική με σταθερή προσήλωση στο κράτος δικαίου, στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, που δεν θα λαϊκίζει, δεν θα υπόσχεται εύκολες λύσεις, δεν θα φοβάται το πολιτικό κόστος, επιδιώκοντας παντού προοδευτικές τομές και ανατροπές με σύγχρονες υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής και ανάπτυξη της υγιούς και όχι της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας.

Δώστε μας ένα παράδειγμα από έναν χώρο που τον γνωρίζετε καλά την αγροτική ανάπτυξη, τι πρέπει να γίνει;

Πρόκειται για έναν από τους ελάχιστους τομείς που υπάρχουν σημαντικοί ευρωπαϊκοί πόροι στην χώρα μας. 19 δις ευρώ κοινοτικοί πόροι εξασφαλίστηκαν για αυτή την επταετία με επίπονες διαπραγματεύσεις το 2013. Παραμένουν όμως σήμερα αναξιοποίητοι. Απαιτείται άμεσα ένα νέο σχέδιο εθνικής αγροτικής ανάπτυξης. Με έμφαση στα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, στους νέους αγρότες, στην δημιουργία ενός νέου συστήματος συμβουλευτικών υπηρεσιών, στις επενδύσεις. Είναι ένας τομέας που μπορεί να δώσει νέες θέσεις εργασίας μειώνοντας την ανεργία και να παράγει πλεονάσματα και όχι ελλείμματα. Η ανεπάρκεια όμως της σημερινής κυβέρνησης και σε αυτόν τον τομέα δείχνει ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα σχέδιο εξόδου από την κρίση.

Και γιατί να ψηφίσουν εσάς οι πολίτες και όχι τη ΝΔ με στόχο να φύγει η σημερινή κυβέρνηση;

Όλοι όσοι θέλουν την απομάκρυνση αυτής της κυβέρνησης δεν είναι συντηρητικοί, δεξιοί και νεοφιλελεύθεροι. Είναι οι προοδευτικοί και κεντροαριστεροί πολίτες που απογοητεύθηκαν και τώρα επιδιώκουν μία σοσιαλδημοκρατική πρόταση. Σήμερα η ΝΔ συνεχίζει να είναι προσκολλημένη στις παραδοσιακές λογικές των πελατειακών σχέσεων και σε συντηρητικές αντιλήψεις. Η χώρα μας έχει πληρώσει την λογική των μονοκομματικών κυβερνήσεων της αλαζονείας. Η υπέρβαση της κρίσης δεν μπορεί να γίνει επιστρέφοντας στα λάθη του παρελθόντος.

Ναι αλλά θα συμμετάσχετε μετά τις εκλογές σε μια κυβέρνηση με τη ΝΔ;

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα μπορούσε να συμμετάσχει σε μία κυβέρνηση όλων των δυνάμεων που θέλουν την χώρα εντός Ε.Ε. και ευρωζώνης με στόχο την έξοδο από τα μνημόνια, την πολιτική σταθερότητα και την εθνική συνεννόηση. Τα σημερινά μεγάλα προβλήματα της χώρας δεν λύνονται με οριακές πλειοψηφίες. Η ενίσχυση του χώρου μας απαιτείται ώστε με την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών να έχουμε την δύναμη να επιβάλλουμε τις θέσεις μας και την εθνική συνεννόηση.

Ορισμένα πράγματα για εσάς δεν είναι ευρέως γνωστά, δεν μιλάτε συχνά για τη ζωή σας και σαφώς επικεντρώνεστε πια στην πολιτική επικαιρότητα. Που μεγαλώσατε, που ζήσατε;

Μεγάλωσα στην Βέροια η οποία είναι μία πανέμορφη πόλη με πλούσια ιστορία. Έφυγα για σπουδές στην Γεωπονική στην Θεσσαλονίκη όπου και πέρασα ένα σημαντικό μέρος της ζωής μου. Εργάσθηκα σε αρκετές πόλεις, όπως στην Θεσσαλονίκη, στην Φλώρινα και στην Κέρκυρα. Πλέον εδώ και πέντε χρόνια ζω μόνιμα στην Αθήνα.

Ένα μεγάλο μέρος της ζωής σας όμως είναι η ακαδημαϊκή σας σταδιοδρομία, εξάλλου είστε Διδάκτωρ Αγροτικής Οικονομίας με πλούσιο επιστημονικό βιογραφικό…

Πράγματι ασχολήθηκα από πολύ νωρίς με το γνωστικό μου αντικείμενο, αυτό της Αγροτικής Οικονομίας, στο οποίο απέκτησα μεταπτυχιακό και διδακτορικό. Στα 28 μου ξεκίνησα να διδάσκω στα Ανώτατα Ιδρύματα της χώρας. Εργάστηκα σε ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μοίραζα το χρόνο ανάμεσα σε διαλέξεις και έρευνα. Αυτό είναι κάτι το φυσιολογικό για τους νέους επιστήμονες στο εξωτερικό αλλά όχι για την χώρα μας, όπου οι συντηρητικές νοοτροπίες είναι διάχυτες παντού…

Και πώς αποφασίσατε να αφήσετε την δουλειά σας και την ακαδημαϊκή πορεία και να ασχοληθείτε ενεργά με την κομματική ζωή του τόπου χωρίς να είστε από πολιτικό τζάκι;

Αποφάσισα να ασχοληθώ ενεργά με τα κομματικά στα χρόνια της κρίσης όταν η πολιτική δεν ήταν και πολύ δημοφιλής. Όμως θεώρησα ότι τώρα είναι η ώρα για να βγούμε μπροστά οι άνθρωποι της γενιάς μου που θέλουμε να προσφέρουμε και όχι να κερδίσουμε από την πολιτική. Για το γεγονός ότι δεν προέρχομαι από τον κομματικό σωλήνα και από πολιτικό τζάκι, έχετε δίκιο, θέλει και τόλμη και τύχη γιατί δεν υπάρχουν ίσες ευκαιρίες…

Είχε περάσει από το μυαλό σας παλαιότερα ότι μια μέρα θα μπορούσατε να γίνετε πρόεδρος κόμματος;

Δεν σκέφτομαι στην ζωή μου θέσεις και αξιώματα αλλά το πώς θα προσφέρω στην κοινωνία, μόνο αυτό με απασχολεί.

Τι σας ενοχλεί περισσότερο στην χώρα μας;

Ότι μέσα στην περίοδο της κρίσης διευρύνεται επικίνδυνα η νοοτροπία «να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα» και διευρύνονται οι λογικές κοινωνικού αυτοματισμού. Η συμπεριφορά αυτή κυριαρχεί δυστυχώς τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο και πρέπει άμεσα να την ανατρέψουμε.

Τι κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας;

Μου αρέσουν πολύ τα ταξίδια και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οι γρήγορες αποδράσεις στη χώρα μας που έχει υπέροχα μέρη αρκούν για να αλλάξεις παραστάσεις. Μου αρέσει πολύ να πηγαίνω στον κινηματογράφο και κυρίως στο θέατρο, σε ταβέρνες με φίλους, να δω ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου στο γήπεδο.

Ποια θεατρική παράσταση είδατε τελευταία που σας άρεσε;

Την Λαμπεντούζα, ένα έργο του Άντερς Λουστγκάρτεν σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Μια ανθρώπινη ματιά πάνω στο θέμα του αδικαιολόγητου ρατσισμού και της προσφυγιάς, με φόντο το νησί της Ιταλίας που συνδέθηκε με το προσφυγικό.

Πως φαντάζεστε σε δέκα χρόνια από σήμερα τη ζωή σας;

Να συνεχίσω να ασχολούμαι με πράγματα που μου αρέσουν και να είμαι χρήσιμος στην κοινωνία. Να είμαι με την οικογένεια μου και μία ισορροπημένη ζωή σε όλα τα επίπεδα. Αυτό που με ανησυχεί όμως είναι το πώς θα είναι η χώρα σε δέκα χρόνια από σήμερα. Για αυτό χρειάζεται να ανατρέψουμε τις σημερινές αδιέξοδες πολιτικές, για να μην έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια με ακραίες καταστάσεις.

Έχετε φίλους; Ασχολείστε με τον αθλητισμό;  Βγαίνετε ή σας απορροφούν τα κοινοβουλευτικά σας καθήκοντα;

Έπαιζα βόλεϊ παλαιότερα σε αθλητικό σύλλογο, δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι μόνο ως θεατής. Τώρα όσον αφορά τους φίλους αυτοί είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της ζωής. Οι πραγματικοί μου φίλοι είναι λίγοι αλλά καλοί και οι περισσότεροι είναι εκτός της κομματικής καθημερινής ενασχόλησης. Δυστυχώς δεν έχω πολύ ελεύθερο χρόνο να τους/μας αφιερώσω αλλά σε κάθε ευκαιρία βγαίνουμε, τα λέμε και αναπληρώνουμε τον χαμένο χρόνο.