Ερώτηση του βουλευτή Εύβοιας Δημήτρη Αναγνωστάκη σχετικά με τις παραιτήσεις στη ΝΕΡΙΤ

Ερώτηση του βουλευτή Εύβοιας Δημήτρη Αναγνωστάκη σχετικά με τις παραιτήσεις στη ΝΕΡΙΤ

09/09/2014

 

Προς τους κ. κ. Υπουργό Οικονομικών, Κυβερνητικό Εκπρόσωπο – Υφυπουργό Μέσων Ενημέρωσης

Κύριε Υπουργέ,

Όπως έγινε γνωστό μέσω δημοσιευμάτων, τα δύο κορυφαία στελέχη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ,  ο πρόεδρος του ΔΣ καθώς και ο αναπληρωτής διευθύνοντας σύμβουλος, υπέβαλλαν χθες 11/09/2014 τις παραιτήσεις τους, από την εταιρεία. Αιτιολόγησαν την απόφαση αυτή, κάνοντας λόγο για συνεχείς παρεμβάσεις από κυβερνητικούς παράγοντες, που αλλοιώνουν το χαρακτήρα της δημόσιας και της ακηδεμόνευτης ενημέρωσης που οφείλει να επιτελεί η Δημόσια Τηλεόραση.

Η Δημοκρατική Αριστερά μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου έχει στηλιτεύσει τις κυβερνητικές  επιλογές που οδήγησαν στη διάλυση της ΕΡΤ, καταθέτοντας πλήθος ερωτήσεων αναφορικά με την έλλειψη ανεξαρτησίας, αντικειμενικότητας, πλουραλισμού και ποιοτικών χαρακτηριστικών που οφείλει να έχει ο νέος φορέας, ώστε να δικαιολογεί τον τίτλο της Δημόσιας Τηλεόρασης και όχι της κυβερνητικής τηλεόρασης.

Έχουν ήδη αναφερθεί παρατυπίες στους διαγωνισμούς προσλήψεων, όπου μέσω διαφόρων τεχνασμάτων, παρακάμπτονται οι όροι του διαγωνισμού και προωθούνται για πρόσληψη δημοσιογράφοι, χωρίς να πληρούν τους όρους του διαγωνισμού. Μάλιστα το πλήθος των παρατυπιών έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της Προϊστάμενης Εισαγγελίας Πρωτοδικών που έχει διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το διαγωνισμό πρόσληψης των 132 δημοσιογράφων.

Παράλληλα, όπως και στην περίπτωση των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών το Πρωτοδικείο Αθηνών δικαίωσε τους πρώην εργαζόμενους της ΕΡΤ, ακυρώνοντας τις απολύσεις τους και αξιώνοντας την άμεση επαναπρόσληψή τους.

Για τους παραπάνω λόγους παρακαλούμε τον αρμόδιο Υπουργό καθώς και την Υφυπουργό Μέσων Ενημέρωσης να απαντήσουν στα παρακάτω ερωτήματα:

  • Πως αιτιολογείτε τις παραιτήσεις των δύο μελών του ΔΣ της ΝΕΡΙΤ, δεδομένου ότι και τα δύο πρόσωπα ήταν επιλογές της κυβέρνησης ;

 

  • Πως διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας της ΝΕΡΙΤ, όταν παρουσιάζονται  σε καθημερινή βάση περιπτώσεις καταστρατήγησης του δημόσιου χαρακτήρα της ;

 

 

  • Τελευταία προσθήκη στην απόπειρα χειραγώγησης του μέσου, υπήρξε η τροπολογία για τον διορισμό του Εποπτικού Συμβουλίου από την πλειοψηφία της κυβέρνησης, σκοπεύετε πλέον να προωθήσετε αλλαγές ώστε να διασφαλιστεί η κατοχύρωση της ανεξαρτησίας της Δημόσιας Τηλεόρασης ;

 

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Αναγνωστάκης Δημήτρης