Α. Ξηροτύρη: «Ο ΕΝΦΙΑ συνεχίζει να είναι ένας φόρος άδικος»

Α. Ξηροτύρη: «Ο ΕΝΦΙΑ συνεχίζει να είναι ένας φόρος άδικος»

09/09/2014

Η κυβέρνηση με την τροπολογία που κατέθεσε για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ αποδεικνύει για ακόμη μία φορά ότι δεν κατανοεί την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι πολίτες και από τα συνεχή φορολογικά βάρη που τους επιβάλλονται.

Και αυτό γιατί η βασική θεώρηση του ΥΠΟΙΚ – με την οποία είμαστε κάθετα αντίθετοι- είναι ότι το πρόβλημα στον ΕΝΦΙΑ δεν είναι η δομή του, η φιλοσοφία και ο τρόπος που φτιάχτηκε, αλλά η εφαρμογή του.

Έρχεται έτσι μετά από ένα μήνα έντονων αντιδράσεων από το σύνολο σχεδόν των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών φορέων και καταθέτει μία τροπολογία με την οποία ισχυρίζεται ότι διορθώνεται ο Νόμος, ενώ οι μόνες αλλαγές που εισάγονται είναι αυτές που θεραπεύουν ορισμένα από τα κραυγαλέα λάθη που εντοπίστηκαν κατά την εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ. Και βέβαια δεν εισάγει καμία αλλαγή ως προς τη δομή και τη φιλοσοφία του για τις οποίες η ΔΗΜΑΡ εξέφρασε εγκαίρως και τεκμηριωμένα τις αντιρρήσεις της μέσω και της καταψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου!

Ο ΕΝΦΙΑ συνεχίζει να είναι ένας φόρος άδικος, χωρίς ισχυρή προοδευτικότητα, χωρίς αφορολόγητο όριο, χωρίς μέριμνα για τους πολίτες που ζούνε κάτω από το όριο της φτώχειας, ένας φόρος που εν τέλει επιβαρύνει και πάλι τους μικρούς και τους μεσαίους συμβάλλοντας στην μεγέθυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Είναι άμεση η ανάγκη συνολικής τροποποίησης του ΕΝΦΙΑ έτσι ώστε αυτός να καταστεί δίκαιος και εν τέλει να επιβαρύνει τους πραγματικά έχοντες και κατέχοντες.