θεοχ βουλη

Oμιλία του Θανάση Θεοχαρόπουλου στη Βουλή για τη διαπραγμάτευση και τα επώδυνα μέτρα

11/04/2017

Είχα ετοιμάσει κάποια πράγματα να πω στο τέλος της δευτερολογίας μου και θα πω κάποια για το νομοσχέδιο, αλλά μετά την ομιλία του Υπουργού σε θέματα που πράγματι θέσαμε στη χθεσινή ημέρα και έπρεπε να υπάρχουν απαντήσεις, νομίζω ότι πρέπει να γίνει ένας διάλογος, γιατί αφορούν όχι μόνο το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αλλά όλα τα νομοσχέδια και τον τρόπο που κινείται η χώρα σήμερα.

Πρώτα-πρώτα, είπατε για πολιτική συμφωνία. Δεν ξέρω εάν έχετε καταλήξει ότι έχει τελειώσει η πολιτική συμφωνία, κύριε Υπουργέ. Απ’ ό,τι ακούμε από τους περισσότερους στην κυβέρνησή σας, θα έρθουν οι θεσμοί ή αλλιώς τρόικα. Απλώς, τους μετονομάζετε, αλλά δεν αλλάζει τίποτα, πέρα από το γεγονός ότι διαπραγματεύεστε στο Χίλτον, αντί να έρχονται στο Υπουργείο. Πρόσφατα, και στις Βρυξέλλες αλλάξατε τον τόπο διαπραγμάτευσης. Γιατί τα λέω αυτά; Γιατί δεν ξέρουμε πλέον τι να πιστέψουμε απ’ αυτά τα οποία λέτε στην κυβέρνησή σας.

Περιγράψατε τρεις ομάδες διαμαρτυρομένων, που δυσαρεστήθηκαν όλη αυτήν την περίοδο –σας άκουσα προσεκτικά- σε σχέση με τη συμφωνία. Η πρώτη ομάδα, είπατε, είναι αυτή που επανέφερε τα σενάρια εξόδου από το ευρώ.

Να τονίσω αρχικά ότι τόσο η δική σας ομιλία όσο και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ χθες δεν ήταν στο ίδιο ύφος με τον κ. Σπίρτζη, ο οποίος ήταν χθες εδώ στη Βουλή. Ήταν σε εντελώς διαφορετικό ύφος, κατεύθυνση και τρόπο. Θρίαμβος, είπε ο κ. Σπίρτζης, εφόσον πάρουμε και κάτι για το χρέος. Από τα κλάματα στον θρίαμβο! Εσείς μιλήσατε για συμβιβασμό, για δυσκολίες, για προβλήματα, για αρνητικές διευθετήσεις που προσπαθούμε να τις μειώσουμε κ.ο.κ.

Όμως, για την πρώτη ομάδα, για αυτή που επανέφερε σενάρια εξόδου από το ευρώ, εάν δεν κάνω λάθος, είχε γίνει μία μεγάλη συζήτηση εκείνη την περίοδο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είχε πει ότι είναι ένα από τα σενάρια που πρέπει να δει η χώρα μας το επόμενο χρονικό διάστημα.

Θέλω να πω ότι δεν αδικώ τα λόγια σας, κύριε Ξυδάκη, ξέρω ακριβώς τι έχετε πει, αλλά αναφερθήκατε μάλλον σε δικά σας στελέχη στην πρώτη ομάδα. Για να δούμε στη δεύτερη ομάδα, αυτούς που επιδιώκουν εκλογές. Μα, τις τελευταίες ημέρες διαψεύδετε κάθε μέρα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία αναφέρθηκαν για το ζήτημα των εκλογών, ότι μπορεί κι αυτό να είναι μια λύση. Και στη δεύτερη ομάδα, λοιπόν, μάλλον στο εσωκομματικό σας ακροατήριο πρέπει να απευθυνθείτε, πέρα από τα άλλα ακροατήρια της Αντιπολίτευσης.

Να πάμε στην τρίτη ομάδα; Αυτούς που κατηγορούν για ομάδες συμφερόντων. Μάλλον αναφέρεστε στον κ. Σκουρλέτη, ο οποίος δήλωσε: «Σε αναγκάζουν να πουλάς σώνει και καλά μέχρι το τέλος του Ιουλίου. Υπάρχουν βαποράκια συμφερόντων. Η επιχείρηση θα πωληθεί όσο-όσο. Είναι ιδεοληψία και δογματισμός. Είναι δυνατόν να πωλήσουμε το 40% για τόσα εκατομμύρια ευρώ;» Να συνεχίσω, από τις δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ; Τα καταθέτω στα πρακτικά.

Αυτά ακριβώς, λοιπόν, που σας ανέφερα προηγουμένως, για τις ομάδες συμφερόντων, δεν έχετε απαντήσει ως κυβέρνηση για τη ΔΕΗ. Και σας είπα χθες να δώσετε συγκεκριμένες απαντήσεις. Νομίζετε ότι το λύσατε στην εσωκομματική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ; Συνεννοηθήκατε μεταξύ σας για το τι πρόκειται ακριβώς και ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να μάθει αν αυτές οι συγκεκριμένες κατηγορίες ευσταθούν ή όχι; Και σας είπα και χθες ότι δεν μιλάω για τη δικαστική οδό που κάνει τη δουλειά της, σας μιλάω πολιτικά αυτή τη στιγμή.

Είπατε ξανά για τη συμφωνία για το 2019 και για το 2020. Στοχεύετε, δηλαδή, ουσιαστικά να δεσμεύσετε την όποια επόμενη κυβέρνηση σε μια διαδικασία μείωσης συντάξεων -αναφερθήκατε συγκεκριμένα κύριων και επικουρικών- και μείωση αφορολόγητου.

Σήμερα βγήκε η έκθεση του ΟΟΣΑ. Φαντάζομαι τη γνωρίζετε για το 2016. Αναφέρεται ότι είμαστε η πρώτη χώρα το 2016, μεταξύ τριάντα πέντε χωρών, που αύξησε τη φορολογία σε ποσοστό μεγαλύτερο από κάθε άλλη χώρα από τις άλλες τριάντα τέσσερις χώρες που μελετήθηκαν. Μάλιστα, ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ότι μειώθηκε αυτή η φορολογική επιβάρυνση.

Το 2016, λοιπόν, τη χρονιά της διακυβέρνησής σας, είχαμε σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ –εσείς αναφέρεστε, η κυβέρνησή σας, επιλεκτικά πολλές φορές το τελευταίο χρονικό διάστημα, στον ΟΟΣΑ- αύξηση φόρου εισοδήματος, μείωση αφορολόγητου και αύξηση ασφαλιστικών εισφορών που προκάλεσαν αυτή την αύξηση πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και ενώ έχουμε αυτά τα στοιχεία, συμφωνήσατε σε μείωση αφορολόγητου 5.900 και 5.600 ευρώ να φτάσει το τελικό αφορολόγητο, όταν ο κ. Τσακαλώτος έλεγε ότι θα παραιτηθεί αν πέσει κάτω από 9.000 ευρώ και βεβαίως θα καταψηφίσει. Αν αυτή είναι συνέπεια λόγων και πράξεων, τότε τι να πω, σας αξίζουν ίσως συγχαρητήρια. Και βέβαια, σύμφωνα με τη μελέτη, τα μεγαλύτερα υποζύγια είναι οι οικογένειες με δυο παιδιά.

Ταυτοχρόνως, σας άκουσα να λέτε και για τα αντίμετρα. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας αναρωτήθηκε αν λέγονται αντιμέτρα ή αντίμετρα. Εγώ άκουσα τον κ. Τσακαλώτο να τα ονομάζει «θετικά μέτρα» προχθές. Μάλλον δεν έχετε αποφασίσει στην Κυβέρνησή σας την ονοματοδοσία. Είναι απλό το ζήτημα. Δεν έχετε αποφασίσει πώς θα τα ονομάσετε, πώς θα πουλήσουν καλύτερα.

Εξάλλου το προεκλογικό πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης δεν εφαρμόστηκε, ήταν μια κοροϊδία στο τέλος. Το ίδιο και το παράλληλο πρόγραμμα. Ακριβώς το ίδιο είναι και αυτή η λογική την οποία έχετε. Βεβαίως, η ταραχή της Νέας Δημοκρατίας, που φάνηκε και από τη προηγούμενη συζήτηση, οφείλεται στο γεγονός ότι κλέβετε τις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας. Ουσιαστικά εφαρμόζετε δεξιές πολιτικές πλέον σε όλα αυτά τα θέματα. Όσο και να ακούμε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ κορώνες εναντίον του νεοφιλελευθερισμού, αυτές είναι ακριβώς οι πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού. Δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό, όταν μειώνουμε το αφορολόγητο σε τέτοια ποσά και όταν έχουμε αυτά τα στοιχεία για το 2016 ή όταν μειώνονται οι συντάξεις.

Πρόκειται, λοιπόν, για μια πολιτική που είναι εντελώς αναποτελεσματική και επειδή ο κ. Σπίρτζης αναρωτήθηκε αν κοστίζει στην Αντιπολίτευση αυτή η πολιτική, αυτή η πολιτική πρωτίστως κοστίζει στον ελληνικό λαό. Διότι τα ψέματα και η κοροϊδία έχουν κοντά ποδάρια. Δεν μπορούν να συνεχιστούν. Τα καταλαβαίνει ο ελληνικός λαός και βεβαίως κοινός τόπος όλων των πολιτικών σας συνεχίζει να είναι η ασυνέπεια λόγων και πράξεων.

Τι να θυμηθούμε σ’ αυτό το θέμα; Προσπαθείτε να καπελώσετε τα πάντα. Πήγατε στο «Μουσείο Μπελογιάννη». Προσπάθησε να καπελώσει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος εκείνη τη  στιγμή ο κ. Τσίπρας. Την ίδια ώρα που πήγαινε στην κηδεία του Φιντέλ Κάστρο, την ίδια ώρα συγκυβερνά με τον κ. Καμμένο που υποστηρίζει τον Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εδώ σηκώνει και η επιστήμη τα χέρια ψηλά. Πραγματικά, δηλαδή, φτάσατε σήμερα στο σημείο να εγκαινιάσετε μια σήραγγα της «ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ» και να δώσετε το όνομα «ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ». Είστε απίστευτοι!

Και είπε, μάλιστα, ο αρμόδιος Υπουργός, ότι «εμείς το κάνουμε γιατί σεβόμαστε και έχουμε εμπνευστεί από τον Ανδρέα Παπανδρέου». Πραγματικά, υπάρχει όριο σε αυτή την κατάσταση; Εσείς, που έχετε μια πορεία και μια διαδρομή σε αυτόν τον χώρο, δεν νομίζετε ότι πρέπει κάποια στιγμή να μπει ένα όριο σε αυτή τη διαδικασία καπελώματος, καπηλείας όλων των χώρων;

Ο ελληνικός λαός πλέον τα έχει αντιληφθεί αυτά τα θέματα, τα καταδικάζει, καταλαβαίνει την κοροϊδία και, βεβαίως, δεν μπορείτε να συνεχίσετε με αυτόν τον τρόπο. Σε όλες τις πολιτικές σας, λοιπόν, –σας ανέφερα στην πρωτολογία μου και για το ζήτημα των δασικών εκτάσεων και για το θέμα του συγκεκριμένου νομοσχεδίου σήμερα– σε όλα τα θέματα, δυστυχώς, αυτό το οποίο πράττετε είναι να κάνετε ακριβώς τα αντίθετα από αυτά τα οποία είχατε υποσχεθεί προεκλογικά.

Το ίδιο κάνετε και στις τροπολογίες που φέρνετε σήμερα και στις δασικές εκτάσεις και στα ζητήματα που έχουν σχέση με τα εγκαίνια έργων. Γιατί πρόκειται για πολιτική απρέπεια αυτό που έκανε σήμερα ο αρμόδιος Υπουργός σε σχέση με τα εγκαίνια. Ενώ ήσασταν υποστηρικτές του κινήματος «Δεν πληρώνω», φτάσατε στο σημείο, ουσιαστικά, να θέλετε να πάρετε όλα τα φώτα της δημοσιότητας πάνω σας, για ένα έργο, το μεγαλύτερο ποσοστό του οποίου έχει γίνει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, με τα προβλήματα που υπήρχαν. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.

Όμως, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από τον ελληνικό λαό η κοροϊδία. Δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί από την ελληνική κοινωνία ούτε οι τακτικισμοί ούτε οι πειραματισμοί σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας, πάνω στις πλάτες των Ελληνίδων και των Ελλήνων, που περνούν μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Χρειάζεται σοβαρότητα –σας το είπα και χθες– όχι θριαμβολογίες, αλλά σοβαρότητα, για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση.

Φτάσατε στο σημείο –και ολοκληρώνω με αυτό, κύριε πρόεδρε, δεν θα καταχραστώ εγώ τον χρόνο– να αναφερθείτε και στα εργασιακά. Αναφέρατε την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ουσιαστικά αναφερθήκατε σε αυτό που προέβλεπε ο νόμος του 2011, αν κατάλαβα καλά από την ομιλία σας, δηλαδή ότι στο τέλος αυτής της διαδικασίας θα επανέλθουν. Άρα, δεν έχουμε κατανοήσει ουσιαστικά σε σχέση με τις πολιτικές σας πού το πάτε.

Φτάσατε στο σημείο να μιλάτε για τα αντίμετρα, που θα εφαρμοστούν εάν πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% στο επιπρόσθετο ποσό. Δηλαδή πρέπει να φτάσουμε στο 5,3% για να δώσετε αυτά τα αντίμετρα, όταν ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έχει πει ότι το 3,5% για την περίοδο που προβλέπεται αυτή τη στιγμή στη συμφωνία είναι ένα ανέφικτο ποσοστό. Δεν μπορεί να επιτευχθεί. Άρα, στο ανέφικτο ποσοστό εσείς πουλάτε αυτή τη στιγμή στον ελληνικό λαό τα αντίμετρα και πουλάτε αυτή τη διαδικασία.

Και με ποια πολιτική; Την περιγράψατε πριν από λίγο στην ομιλία σας. Με την απόλυτη ανακύκλωση της φτώχειας. Αντί να σχεδιάσετε σε ό,τι μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή στη χώρα μας μια σύγχρονη πολιτική για σύγχρονες υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής στους τομείς της παιδείας, της υγείας και σε άλλους τομείς, όπως των συγκοινωνιών και της δημόσιας ασφάλειας και να δημιουργήσουμε έναν υγιή ανταγωνισμό στον ιδιωτικό τομέα, το μόνο το οποίο πράττετε, το μόνο που ξέρετε να κάνετε είναι να ψάχνετε να μοιράσετε με επιδόματα σε φτωχότερους αυτά που παίρνετε από τους φτωχούς –ένα μικρό μέρος βέβαια. Αυτό λέγεται ανακύκλωση της φτώχειας και δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από την ελληνική κοινωνία.