βουλη θεοχ

Ομιλία του Θανάση Θεοχαρόπουλου στη Βουλή για την αξιολόγηση και τα θέματα του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος

11/04/2017

 

 

“Δύο χρόνια ήδη στην εξουσία η κυβέρνησή σας εξακολουθεί, παρά την ασφυκτική πίεση των δυσμενών εξελίξεων στην οικονομία της χώρας και την ίδια την κοινωνία, που είναι βέβαια απόρροια των δικών της αναποτελεσματικών πολιτικών, να καθυστερεί την υλοποίηση των αναπτυξιακών πολιτικών που δεν σχετίζονται με μνημονιακές δεσμεύσεις.

Η οικονομική κρίση δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για το ότι έχει ατονήσει εξαιρετικά ο διάλογος για τα μεγάλα περιβαλλοντικά ζητήματα και ιδιαίτερα για τις ελλείψεις και τις εκκρεμότητες του θεσμικού μας πλαισίου και των ελεγκτικών μηχανισμών της χώρας για την προστασία και τη διαχείριση των φυσικών πόρων.

Πραγματικά, υπάρχει καμιά αλλαγή, έχουν γίνει τομές ως προς την εξομάλυνση των αντιθέσεων μεταξύ της εκμετάλλευσης και της προστασίας του δασικού μας πλούτου; Έχει προωθηθεί ένα συνολικό νομοσχέδιο ανακατεύθυνσης της δασικής πολιτικής και της δασικής νομοθεσίας, που μεταξύ των άλλων θα επιλύει τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από την από την ανάρτηση των δασικών χαρτών και επηρεάζουν κατά κύριο λόγο τον πρωτογενή τομέα; Δυστυχώς, όχι.

Για εμάς το ζήτημα των δασικών χαρτών, το οποίο εισάγεται και πάλι με το νομοσχέδιο, είναι εξαιρετικά κρίσιμο. Η ολοκλήρωση τους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προστασία του δασικού πλούτου, αλλά και για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Θα άρει δε την ανασφάλεια των πολιτών, ενώ παράλληλα θα διασφαλίσει την περιουσία του ελληνικού Δημοσίου.

Ακόμα όμως και σε αυτόν τον τομέα η κυβέρνηση εφαρμόζει μια ιδεοληπτική και χωρίς ρεαλιστικό σχεδιασμό πολιτική, που στο τέλος την οδηγεί να τρέχει πίσω από τα γεγονότα και τις αρνητικές συνέπειες, προσπαθώντας να επιλύσει τα ίδια προβλήματα που αυτή δημιουργεί, όπως ακριβώς συμβαίνει και σε κάθε τομέα πολιτικής. Οι αυταπάτες και οι απαράδεκτες καθυστερήσεις έχουν επώδυνες συνέπειες για την κοινωνία. Εξάλλου, μετά τη «σκληρή διαπραγμάτευση» της κυβέρνησης ακολουθεί η σκληρή πραγματικότητα για τον ελληνικό λαό.

Τι έχουμε μετά το Eurogroup της Μάλτας; Νέα μέτρα 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, νέα μείωση συντάξεων, αντί για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται. Να αναλύσετε και να πείτε στην Κυβέρνηση, έστω και μία διαρθρωτική μεταρρύθμιση που οδηγεί πραγματικά σε μείωση δαπανών και σε εξορθολογισμό. Δεν υπάρχει. Επίσης, έχουμε μείωση αφορόλογητου, αποδοχή πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% για πολλά έτη μεσοπρόθεσμα -δεν μας λέτε για πόσα, τι έχετε συμφωνήσει- προληπτική νομοθέτηση που εσείς, η κυβέρνησή σας, χαρακτήριζε εκτός κοινοτικού κεκτημένου και αντισυνταγματική, αντίμετρα μετά το 2018, εφόσον επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα μεγαλύτερα του 3,5%, τα οποία η ίδια η κυβέρνησή σας θεωρεί ανέφικτα και αν επιτευχθούν, επιτυγχάνονται με αυτόν τον τρόπο που ασκείτε την πολιτική το τελευταίο χρονικό διάστημα, με υπερφορολόγηση. Αν αυτό είναι πολιτική εξόδου από την κρίση, τότε πραγματικά και οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους.

Βρισκόμαστε σε ενεργειακή ανασφάλεια -εδώ είστε, κύριε Υπουργέ- με πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Να μην πω τι λέει ο Υπουργός κ. Σκουρλέτης για το συγκεκριμένο ζήτημα και τι έχει πει δημόσια. Βέβαια, χρειάζονται απαντήσεις. Πολιτικά μιλάω. Δεν λέω αυτήν τη στιγμή δικαστικά ότι χρειάζονται απαντήσεις, γιατί, απ’ ό,τι ακούω, παίρνει και τον δρόμο της δικαιοσύνης το συγκεκριμένο ζήτημα. Όμως, πολιτικά χρειάζονται απαντήσεις για το συγκεκριμένο θέμα. Έχουμε καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας που συνεχίζεται. Η λίστα είναι μακρά και θύμα είναι ολόκληρη η κοινωνία.

Αυτό που μετράει, όμως, για την κυβέρνησή σας, είναι η εικόνα. Δεν επιστρέφει η τρόικα, επιστρέφουν οι θεσμοί. Μετονομάσατε την τρόικα σε θεσμούς. Καλλιεργείτε και πάλι ψεύτικη ελπίδα, τάζοντας αντίμετρα για μετά το 2018, διότι πουλάει. Θυμόμαστε, εξάλλου, το προεκλογικό πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και το Παράλληλο Πρόγραμμα που ποτέ δεν εφαρμόστηκαν. Εξυπηρετεί την εικόνα και αυτό.

Η ουσία έχει χαθεί. Η στήριξη του κοινωνικού κράτους θα μείνει και πάλι στο επίπεδο των εξαγγελιών, γιατί το μόνο που κάνετε είναι μια επιδοματική πολιτική ανακύκλωσης της φτώχειας, σύμφωνα με αυτά που διαβάζουμε και ακούμε ως σχεδιασμό της πολιτικής σας για τα αντίμετρα. Δεν υπάρχει ένας σχεδιασμός για κοινωνικές υπηρεσίες πολιτικής, πραγματικές υπηρεσίες, σύγχρονες, που ουσιαστικά θα αρμόζουν σε ένα σύγχρονο κράτος στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της δημόσιας ασφάλειας και σε άλλους τομείς κοινωνικής πολιτικής.

Και μετά απ’ όλα αυτά, ακούσαμε σήμερα τον κ. Σπίρτζη εδώ, από το βήμα της Βουλής, να λέει ότι κοστίζει η αξιολόγηση στην Αντιπολίτευση. Δεν κοστίζει στον ελληνικό λαό, κοστίζει στην Αντιπολίτευση είπε. Μάλιστα, είπε ότι θα πανηγυρίσει σε λίγο χρονικό διάστημα, μόλις θα ρυθμιστεί –όπως ελπίζει- κάτι για το χρέος. Θρίαμβος, κατά τον κ. Σπίρτζη. Έκλαιγε παλιότερα, τώρα από το κλάμα έχει περάσει στα πανηγύρια. Πραγματικά πιστεύτε ότι με αυτόν τον τρόπο πείθετε τον ελληνικό λαό; Με αυτήν την επιχειρηματολογία; Με την κοροϊδία;

Μίλησε για δέκατη τρίτη και δέκατη τέταρτη σύνταξη σήμερα από το βήμα της Βουλής ξανά, με τον ίδιο τρόπο, τον απαράδεκτο, όπου, βεβαίως, πολλές φορές τα λέτε και τα αναιρείτε στην κυβέρνησή σας. Είπε ότι δεν υπάρχουν μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό δεν το είχα ξανακούσει από εκπρόσωπο της κυβέρνησης, να χαρακτηρίζει όχι μεγάλα τα πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία έχετε συμφωνήσει.

Τόσο καιρό σας άκουγα να διαπραγματεύεστε και να λέτε ότι είναι ανέφικτα αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα. Σήμερα έγινε ικανοποιητικό το 3,5%; Για να πετύχετε, βέβαια, και να δώσετε αυτά που θέλετε να δώσετε ως αντίμετρα, πρέπει να πετύχετε 5,3%.

Ταυτοχρόνως, θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση, κύριοι Υπουργοί. Κύριε Υπουργέ, κύριε Σταθάκη, θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση, μια που είστε εδώ. Έχετε συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις. Αν την είχατε κλείσει τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο τη διαπραγμάτευση, όπως σας καλούσαμε, χωρίς αυτά τα απαράδεκτα νέα μέτρα, πολλά εκ των οποίων δεν υπήρχαν στο τραπέζι σε εκείνο το χρονικό σημείο, νομίζετε πραγματικά ότι θα ήταν χειρότερα τα πράγματα;

Συμφωνήσατε σε αφορολόγητο 5.900 ευρώ, συμφωνείτε ουσιαστικά στη μείωση των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, σε μέτρα πολλά εκ των οποίων δεν υπήρχαν στο τραπέζι τον Νοέμβριο και το Δεκέμβριο. Όμως, σε κάθε περίπτωση, θεωρείτε ότι αυτή η οικονομική αβεβαιότητα και ανασφάλεια που είχαμε άξιζε πραγματικά τον κόπο γι’ αυτά που συμφωνήσατε τις προηγούμενες ημέρες;

Αυτή η κοροϊδία κάπου πρέπει να σταματήσει, γιατί και ο φαύλος ύφεσης και ανεργίας συνεχίζεται και πλέον δεν πιστεύει κανέναν ο ελληνικός λαός με όλα αυτά που συμβαίνουν και επαναλαμβάνονται.

Κύριε Φάμελλε, σας άκουσα πάλι να αντιπολιτεύεστε την Αντιπολίτευση και γι’ αυτό το νομοσχέδιο. Πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσετε ότι είστε στην εξουσία δυόμισι χρόνια σχεδόν. Έχετε περάσει τα δύο χρόνια. Πρέπει να το συνειδητοποιήσετε και να απαντάτε στα ερωτήματα που σας τίθενται και όχι να προχωρείτε στο «καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση». Ό,τι και να λέγεται πρέπει επιτέλους να σταματήσετε αυτή την τακτική. Είστε κυβέρνηση και πρέπει να απαντάτε σε όλα τα ερωτήματα και στα συγκεκριμένα που σας θέτουμε σε κάθε νομοσχέδιο.

Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, λοιπόν, δεν υπήρξε ουσιαστικός διάλογος και η μορφή του επείγοντος δεν δικαιολογείται για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Φέρνετε για άλλη μια φορά προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο το οποίο θα μπορούσε, βεβαίως, να έχει σχολιαστεί, να έχει αναρτηθεί, να υπάρξει ένας δημόσιος διάλογος -επί αυτού εννοώ- και επισημάνσεις.

Τίποτα από αυτά δεν έγινε. Επί της ουσίας, δεν αποτελεί νεωτερισμό, ούτε επιλύει τα υφιστάμενα προβλήματα, μεταξύ των οποίων και εκείνο των εκ συστήματος καταπατητών.

Αναρωτιέται κανείς πόσα ακόμα νομοσχέδια και τροπολογίες θα έρθουν για το ίδιο αντικείμενο. Ήδη με αυτό έχουμε τρία νομοσχέδια μόνο επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ. Σε λίγο καιρό μπορεί να μας φέρετε μια νέα τροπολογία ή ένα νέο νομοσχέδιο που θα «ξεφηψίζει» το σημερινό.

Αυτή δεν είναι διαδικασία -και σας το έχουμε πει πολλές φορές- ορθής κυβερνητικής πρακτικής. Όπως δεν είναι διαδικασία ορθής κυβερνητικής πρακτικής το ότι μόλις πριν από λίγο κατατέθηκε μια τροπολογία πολύ σοβαρή, η οποία αναλύθηκε από την Υφυπουργό Οικονομικών, υπογράφεται από επτά Υπουργούς –αν δεν κάνω λάθος- και την είδαμε μόλις πριν από λίγο. Δεν γίνεται αυτή η διαδικασία με αυτό τον τρόπο. Τουλάχιστον να τα φέρνετε στις επιτροπές. Θα πρέπει να έχουμε κάποιες ημέρες για να συζητήσουμε τέτοια σοβαρά θέματα.

Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν υπήρξε ένας ενιαίος σχεδιασμός και κατ’ επέκταση ένα ενιαίο νομοσχέδιο για τη δασική νομοθεσία της χώρας. Δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα.

Για εμάς στη Δημοκρατική Συμπαράταξη οι δασικοί χάρτες αποτελούν αναπτυξιακό εργαλείο. Γι’ αυτό και επιμένουμε στην επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκληθεί στους πολίτες με την πρόχειρη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την ανάρτηση των χαρτών.

Μάλιστα, τόσο μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου όσο και εδώ στην Ολομέλεια, σας καταθέσαμε με σαφήνεια τις προτάσεις μας για τις αναγκαίες πρωτοβουλίες νομοθετικού και διοικητικού χαρακτήρα που οφείλει να λάβει η κυβέρνηση, ώστε να αντιμετωπιστούν, έστω και τώρα, τα προβλήματα αυτά.

Εσείς επιλέγετε την προχειροδουλειά, τις μπαλωματικές ενέργειες, επιβεβαιώνοντας την έλλειψη σχεδιασμού. Και μιλάω για την κυβέρνησή σας, διότι έχει συνέχεια. Και πριν από εσάς, στο Υπουργείο. Εξάλλου, αυτά τα δύο χρόνια οι καθυστερήσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι τεράστιες.

Ο όποιος σχεδιασμός για την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών θα έπρεπε να εκκινεί από την αποτύπωση των προβλημάτων και να δομείται πάνω σε δύο βασικούς άξονες: Ο μεν πρώτος αφορά στην εξασφάλιση δικαίου για τους πολίτες, ο δε δεύτερος στη διασφάλιση της δημόσιας περιουσίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Σας έχουμε τονίσει ότι οι προτεινόμενες διατάξεις είναι σε ορισμένα σημεία εξαιρετικά ασαφείς. Έχουν ελλείψεις και κυρίως δεν έχουν τις απαιτούμενες δικλείδες ασφαλείας.

Για να γίνω πιο σαφής, δημιουργείτε ένα σύστημα νομιμοποίησης των εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων, χωρίς τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας, ελλοχεύοντας τον κίνδυνο να κάνουν ευρεία χρήση του νόμου οι καταπατητές. Δεν διασφαλίζετε τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται διάκριση μεταξύ των αγροτών και των καταπατητών, έτσι ώστε να ικανοποιείτε και το αίσθημα δικαίου των πολιτών. Υπάρχουν πρακτικά ζητήματα -σας τα ανέφερε και ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης πριν από λίγο-, όπως για παράδειγμα με ποιον τρόπο θα αποφύγουμε με τις ένορκες βεβαιώσεις των πολιτών, για τη χρήση από το 1975 μέχρι σήμερα, την καταπάτηση και την κατάχρηση. Σας έχουμε επισημάνει ότι πρέπει να προβλεφθεί ασφαλής διαδικασία.

Οι δικλείδες ασφαλείας απουσιάζουν και από διατάξεις άρθρων, όπως αυτές με τις οποίες δίνεται η δυνατότητα, εντός των εκτάσεων που διέπονται από τη δασική νομοθεσία κι έχουν διατεθεί για γεωργική καλλιέργεια, να κατασκευάζονται έργα που εξυπηρετούν τις ανάγκες της. Δεν θα μας προκαλούσε ανησυχία, βέβαια, ως διάταξη, εάν υπήρχαν αποτελεσματικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Επίσης, υπάρχει έντονος προβληματισμός ως προς τη ρύθμιση που αφορά πεδινές χορτολιβαδικές εκτάσεις, οι οποίες εξαιρούνται των προστατευτικών διατάξεων της δασικής νομοθεσίας.

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου κι ένα ερώτημα. Για να πασπαλίσετε το νομοσχέδιο, όπως λέτε, με λίγη κοινωνική αλληλεγγύη, στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπετε την απαλλαγή των πολυτέκνων και δικαιούχων του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου από τις χρεώσεις υπηρεσιών κοινής ωφελείας για το σύνολο των καταναλώσεων. Αναμφισβήτητα είναι μία θετική διάταξη.  Πείτε μας, όμως, πώς θα μετακυληθεί το κόστος αυτής της κοινωνικής παρέμβασης. Έχετε κάποιο σχέδιο; Θα επιβαρυνθούν οικονομικά οι άλλοι καταναλωτές;

Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι το σημερινό νομοσχέδιο δεν είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποτελεσματικής δράσης και σε αυτόν τον τομέα, για να πετύχουμε, επιτέλους, την αειφόρο ανάπτυξη, δηλαδή την ταυτόχρονη οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική ανάπτυξη. Σε πολλούς τομείς, σας το έχουμε επισημάνει, έχετε τεράστιες καθυστερήσεις, όπως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έτσι ώστε να επιταχυνθούν τα βήματα.

Για την προστασία του περιβάλλοντος ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα. Οφείλετε, λοιπόν, να προχωρήσετε σε διάλογο και σε συνεννόηση για όλα αυτά τα ζητήματα. Απαιτείται σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης. Απαιτείται και ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης της χώρας, στο οποίο δεν έχει κάνει τίποτα η κυβέρνηση. Γι’ αυτό σας είπα πριν ότι και την αβεβαιότητα είχαμε και τίποτα δεν προχώρησε στη χώρα όλα αυτό το χρονικό διάστημα και νέα απαράδεκτα μέτρα είχαμε.

Εν πάση περιπτώσει, δείξτε τουλάχιστον σοβαρότητα και μην πανηγυρίζετε, όπως ήρθε προηγουμένως ο Υπουργός Υποδομών κ. Σπίρτζης και πανηγύριζε στο ελληνικό Κοινοβούλιο για κάτι το οποίο είναι επώδυνο για την ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Κύριε Σταθάκη, επειδή ήσασταν στη διαπραγμάτευση, πραγματικά, τουλάχιστον, να μην πανηγυρίζουμε.

Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη για τη χώρα, για την κοινωνία, για την οικονομία. Τα μέτρα στα οποία έχετε συμφωνήσει είναι πάρα πολύ δύσκολα, είναι επώδυνα. Ο κ. Τσακαλώτος έλεγε ότι αν πέσει το αφορολόγητο κάτω από ένα ποσό  θα καταψηφίσει και θα πάει στον Πρωθυπουργό να παραιτηθεί. Έχουν φτάσει τα πράγματα σε οριακό σημείο για τη χώρα και την κοινωνία.

Εν πάση περιπτώσει, όχι άλλη κοροϊδία.”