vl25716

Ομιλία του Θανάση Θεοχαρόπουλου στη Βουλή στο νομοσχέδιο του Υπ. Εσωτερικών (βίντεο)

23/02/2017

Η ομιλία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάση Θεοχαρόπουλου, στη Βουλή στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών.

“Είναι γνωστό ότι η συζήτηση νομοσχεδίων δεν γίνεται ποτέ σε συνθήκες εργαστηρίου. Επηρεάζεται από τα γεγονότα που τρέχουν. Δεν μπορούμε, λοιπόν, να μείνουμε ανεπηρέαστοι από τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις και ειδικά στην αξιολόγηση, για τις οποίες, όπως είδαμε και σήμερα, η Κυβέρνηση επιχαίρει. Αναρωτιέται, βέβαια, κανείς γιατί.

Η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει. Η διαπραγμάτευση, την οποία κάνατε, οδήγησε και οδηγεί απ’ ό,τι φαίνεται σήμερα και με την παρουσία εδώ του Υπουργού Οικονομικών, καθώς δεν διέψευσε τίποτα απ’ αυτά, στην προληπτική νομοθέτηση μέτρων, στη μείωση των συντάξεων και στη μείωση του αφορολόγητου ορίου, σε ότι λέγατε, δηλαδή, ότι είχατε «κόκκινες» γραμμές μέχρι τώρα.

Ταυτοχρόνως, έχουμε και τα αστειάκια του Υπουργού Οικονομικών από το πρωί, ο οποίος δεν δίνει ουσιαστικές απαντήσεις ούτε σήμερα. Όπως, όμως, είπε, ούτε την Τρίτη είναι έτοιμος να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις.

Εμείς σας έχουμε ξεκαθαρίσει -σας το είπαμε και σήμερα- ότι θέλουμε να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς νέα, απαράδεκτα μέτρα, αυτό που σας λένε όλοι οι φορείς και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής ότι αν είχατε προχωρήσει εγκαίρως, το 2016, στο κατάλληλο χρονικό σημείο, χωρίς αυταπάτες, θα είχε κλείσει και δεν θα ταλαιπωρείτο η ελληνική κοινωνία ούτε με την αβεβαιότητα, αλλά ούτε και με αυτά τα νέα μέτρα τα δυσβάσταχτα.

Ταυτοχρόνως, η Κυβέρνηση σας έχει εγγενείς δυσκολίες στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Τις αποφεύγει συστηματικά όλο αυτό το διάστημα. Αν τις είχε προχωρήσει, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.

Βεβαίως, βρισκόμαστε πάλι στο σημείο μηδέν, πάλι με την πλάτη στον τοίχο -τα ζήσαμε ξανά το 2015- και πάλι με έλλειμμα εμπιστοσύνης απ’ όλους τους εταίρους, γιατί εξάλλου η υποτιμητική προληπτική νομοθέτηση αυτό ακριβώς σημαίνει.

Σε αυτό το κλίμα, λοιπόν, του προβληματισμού συζητούμε σήμερα άλλο ένα νομοσχέδιο, νομοσχέδιο-σκούπα, το οποίο μόνο σημάδια μιας μεταρρυθμιστικής νοοτροπίας δεν δείχνει. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει.

Προφανώς και δεν πρόκειται για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που είχε δεσμευτεί ότι θα φέρει η Κυβέρνησή σας εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα για να ρυθμίσει όλα τα ανοιχτά θέματα της Αυτοδιοίκησης.

Από τα σαράντα οκτώ άρθρα του νομοσχεδίου, λίγα μόνο αφορούν σε ζητήματα Αυτοδιοίκησης. Τα υπόλοιπα περιλαμβάνουν διατάξεις άλλων Υπουργείων. Τι απέγιναν τα εκατόν σαράντα τέσσερα άρθρα που είχαν δοθεί σε δημόσια διαβούλευση;

Θα περίμενε κανείς ένα -επιτέλους- άρτιο, σύννομο και κοστολογημένο νομοσχέδιο, ενώ βρίσκεται μπροστά σε μια προχειροδουλειά. Δεν λύνει τα προβλήματα.

Για άλλη μια φορά, λοιπόν, διαψεύδονται οι ελπίδες για απόδοση δικαιοσύνης, ισονομίας, αξιοκρατίας. Εσείς τα υποστηρίζατε προεκλογικά, γι’ αυτό τα αναφέρω. Δεν υπάρχουν όλα αυτά, ενώ η επίκληση πλέον της απειρίας και των αυταπατών δεν μπορεί να υπάρξει, όχι τουλάχιστον μετά από δύο χρόνια στην εξουσία.

Αντιπαρέρχομαι το πρώτο κεφάλαιο που αφορά στην ίδρυση ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και ιδρυμάτων, με το οποίο σας είπαμε ότι συμφωνούμε, γιατί καλύπτει ένα υφιστάμενο κενό.

Προχωράμε με την πολύπαθη Δημόσια Διοίκηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι στρατηγικός στόχος ήταν η διασφάλισης πλήρους και σταθερής εργασίας, στόχος δε των προτάσεών του ήταν η διαφάνεια στη Δημόσια Διοίκηση. Παράλληλα, κατακεραύνωνε την ομηρία σε συμβασιούχους ορισμένου χρόνου ή έργου σε δήμους και άλλες υπηρεσίες του στενού ευρύτερου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Πολύ ωραία μέχρι εδώ. Άλλωστε, και εμείς υποστηρίζουμε ένα κράτος επιτελικό, αποτελεσματικό, που θα αποτελεί βασικό μοχλό της προσπάθειας ανάταξης της χώρας, αποκέντρωση του κράτους με αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και καθιέρωση νέων διαδικασιών με διαφάνεια και αξιοκρατία.

Γίνεται κάτι από όλα αυτά; Απολύτως τίποτα. Το αντίθετο  γίνεται. Το βλέπουμε δύο χρόνια τώρα: προχειρότητα, με την οποία αντιμετωπίζεται το κυβερνητικό έργο, προώθηση ρυθμίσεων, αλλάζοντας τις περισσότερες φορές το λεκτικό. Έχουμε συνηθίσει σε αυτό το λεκτικό. Εξάλλου, μετονομάσατε την τρόικα σε θεσμούς, κουαρτέτο. Το ίδιο είναι. Κατανοούν οι πολίτες. Έχουν και γνώση και κρίση.

Αίφνης, λοιπόν, οι μονιμοποιήσεις από το παράθυρο γίνονται αποκατάσταση και αποκάλυψη πραγματικών εργασιακών σχέσεων. Προχωράτε σε παρατάσεις συμβάσεων, πολλές φορές κατά παράβαση του νόμου και του Συντάγματος, εφευρίσκοντας λύσεις αμφιβόλου συνταγματικότητας, όπως η κατάργηση της αρμοδιότητας του ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την έκδοση χρηματικών ενταλμάτων των δαπανών του κράτους, γιατί θα έπρεπε να προχωρήσει η πληρωμή των δεδουλευμένων των συμβασιούχων, με την οποία, βέβαια, εμείς δεν είμαστε αντίθετοι. Το έχουμε ξεκαθαρίσει. Διαφωνούμε, όμως, με τον τρόπο, με τον οποίο προχωρείτε.

Επιπλέον, στρέφεστε κατά δημάρχων, κατά Επιτρόπων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ παράλληλα δεν μπορείτε να μας δώσετε ένα συγκεκριμένο νούμερο αυτών που θέλετε να μονιμοποιήσετε μέσω των παρατάσεων, όπως δεν μας λέτε γιατί, εάν καλύπτουν μόνιμες ανάγκες, δεν ακολουθείται η κανονική διαδικασία.

Και έρχεστε μετά τον σάλο και την αντίδραση που προκλήθηκε να μας πείτε ότι σκοπεύετε το αμέσως επόμενο διάστημα -που επίσης δεν γνωρίζουμε ποιο είναι- με συστηματικό τρόπο, να καλέσετε τα κόμματα, για να καταγραφούν όλες οι περιπτώσεις συμβασιούχων, να αποκαλυφθούν οι πραγματικές τους σχέσεις και να προσδιοριστεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο.

Γιατί δεν έγινε νωρίτερα; Τι σας εμπόδισε δύο χρόνια τώρα -εννοώ την Κυβέρνησή σας, γιατί εσείς δεν ήσασταν Υπουργός Εσωτερικών και τα δύο χρόνια- να καλέσετε τα κόμματα και να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να βρούμε μια νόμιμη και μόνιμη λύση;

Δεν το εννοείτε αυτό που λέτε. Υπεκφεύγετε κάθε φορά για να καλύψετε μια ανερμάτιστη και χωρίς κανέναν σοβαρό σχεδιασμό και προγραμματισμό πολιτική για τη Δημόσια Διοίκηση και τη διοικητική μεταρρύθμιση του κράτους.

Θυμόμαστε και παλαιότερες πολιτικές, όπως του 2007-2009, που οδήγησαν σε ένα πλαίσιο κρίσης τη χώρα, γιατί η κρίση ήρθε εκείνη τη στιγμή με μια διόγκωση του δημοσίου, η οποία έγινε χωρίς σχέδιο. Δεν εννοούμε το να βρουν δουλειές οι άνθρωποι, οι οποίοι πρέπει να βρουν με ένα σχέδιο ανάταξης της ιδιωτικής οικονομίας αλλά και του δημοσίου σε αρμονική συνύπαρξη ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα. Αυτός είναι ο δικός μας ο στόχος.  Αλλά αντί γι’ αυτό και τότε, το 2007-2009, είχε γίνει ουσιαστικά μια πρόσληψη, χωρίς κριτήριο, των πάντων. Επειδή, λοιπόν, βλέπουμε ότι με εκείνη την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας έχετε επιλεκτικές σχέσεις και συνεργασίες -όπως αναφέρεστε εξάλλου και σε δημόσιες δηλώσεις σας και εσείς προσωπικά- γι’ αυτό ανησυχούμε. Και ανησυχούμε γιατί βλέπουμε ότι οι ίδιες πρακτικές που μας έφεραν στην κρίση, είναι πιθανόν να επαναληφθούν σήμερα.

Επιχειρείτε, δε, να αντικαταστήσετε ή να τροποποιήσετε διατάξεις που εσείς οι ίδιοι προωθήσατε.

Αλήθεια, πιστεύετε ότι η αδυναμία ή η αναποτελεσματικότητα να διαπραγματευτείτε θα καλυφθεί με διορισμούς υπαλλήλων με κριτήρια που δεν είναι αξιοκρατικά και με τη μη εφαρμογή νόμων, ακόμα και δικών σας;

Πιστεύετε πραγματικά πως αυτά είναι τα ενδεδειγμένα βήματα που οδηγούν στην αξιοκρατία και τη διαφάνεια, που τόσο συχνά επικαλείστε; Μήπως πιστεύετε ότι ακόμα και έτσι θα εξασφαλίσετε κατάλληλες και επαρκώς στελεχωμένες υπηρεσίες που θα διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον;

Κύριε Υπουργέ, πέρυσι ψηφίστηκε ο νόμος για το ενιαίο σύστημα κινητικότητας. Με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο τον τροποποιείτε και εισάγετε ρυθμίσεις μεταβατικής ισχύος. Διευρύνεται, δηλαδή, η δυνατότητα μετατάξεων και αποσπάσεων κατά το μεταβατικό στάδιο που μεσολαβεί μέχρι την έναρξη εφαρμογής του νέου συστήματος κινητικότητας στο Δημόσιο. Προβάλλεται δε ως αναγκαία η ρύθμιση, για να καλυφθούν άμεσες ανάγκες σε δημόσιες υπηρεσίες.

Τι κάνει η Κυβέρνηση για να προχωρήσει το νέο σύστημα κινητικότητας; Διότι προφανώς οι κατ’ εξαίρεση και κατά παρέκκλιση ρυθμίσεις, έστω και αν γίνονται για την κάλυψη άμεσων αναγκών, δεν αποτελούν χρηστή διοίκηση και εν τοις πράγμασι ακυρώνουν το νέο σύστημα κινητικότητας.

Επιπλέον, δεν είναι κατανοητό με ποια κριτήρια έχει γίνει η αύξηση των εξαιρέσεων από το σύστημα κινητικότητας.

Δυστυχώς, αποδεικνύεται καθημερινά ότι το μόνο που ενδιαφέρει είναι να ελέγξετε τώρα εσείς το κράτος. Πρόκειται για μια αντίληψη που είναι το πρόβλημα, είναι η αρχή του προβλήματος. Το θέμα είναι να φτιάξουμε αξιοκρατικές δομές, όχι να ελέγξετε τώρα εσείς το κράτος.

Το σύστημα των πελατειακών σχέσεων και της αναξιοκρατίας θα σταματήσει, λοιπόν, μόνο όταν συμφωνηθούν γενναίες μεταρρυθμίσεις, ακόμα και αν αυτές συνεπάγονται πολιτικό κόστος.

Και επειδή μιλάμε για μεταρρυθμίσεις, να σας πω ότι μιλάμε για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις που έχουν σχέση με τις θέσεις της σοσιαλδημοκρατίας και όχι τις δικές σας.

Και επειδή απορήσατε στην πρωτολογία σας για τις θέσεις της σοσιαλδημοκρατίας και αυτά που γίνονται στο εξωτερικό και τη σχέση τη δική μας σε αυτό το πλαίσιο, να σας πούμε ότι ακριβώς αυτές οι θέσεις είναι εκείνες που έχουμε στα προγράμματά μας, τις οποίες δεν τις έχετε εσείς. Τι δηλαδή; Την αρμονική συνύπαρξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, τη δημιουργία ενός κράτους το οποίο θα είναι αναπτυξιακό, το οποίο θα δημιουργεί, θα έχει ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες στους κρίσιμους τομείς παιδείας, υγείας, ασφάλειας, ένα αναπτυξιακό κράτος που θα υπάρχει ταυτόχρονα με μια ανταγωνιστική ιδιωτική οικονομία που θα παράγει θέσεις εργασίας. Δεν πιστεύουμε σε μια επιδοματική πολιτική ανακύκλωσης της φτώχειας, στην οποία εσείς, η Κυβέρνησή σας, προχωράει, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τη σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία σήμερα.

Επίσης, προσπαθήσατε και πάλι με μια τροπολογία που ήρθε στο νομοσχέδιό σας, αλλά ευτυχώς την αποσύρατε, να καταργήσετε τις διατάξεις -ένα άρθρο στο νομοσχέδιό σας στις Επιτροπές- για την απαγόρευση της διάθεσης φυτοφαρμάκων, των οποίων έχει λήξει η ημερομηνία χρήσης τους, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα για τη δημόσια υγεία, τους αγρότες, αλλά και το περιβάλλον.

Πριν από ένα χρόνο προσπαθήσατε να κάνετε ακριβώς το ίδιο, να περάσετε μια παρόμοια διάταξη. Όμως, υπό την πίεση τότε της Δημοκρατικής Συμπαράταξης την αποσύρατε. Και πάλι την αποσύρατε μετά τη σφοδρή αντίδρασή μας.

Πήγατε, επίσης, να καταργήσετε το Παρατηρητήριο Τιμών Γεωργικών Φαρμάκων. Έχετε διαψεύσει όλες τις προεκλογικές σας υποσχέσεις και στον αγροτικό τομέα. Από εκεί που διατυμπανίζατε, μεταξύ άλλων, το κοινωνικό δικαίωμα της πρόσβασης σε υγιεινά τρόφιμα, την προστασία του περιβάλλοντος, φθάσατε στο σημείο να μεταφέρετε και να αλλάζετε, να καταργείτε την ημερομηνία χρήσης των γεωργικών φαρμάκων. Αυτό ξεπερνάει τη λέξη “προσαρμογή”. Με όρους της γεωπονικής επιστήμης θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι είναι “μετάλλαξη”.

Τέλος, επειδή αναφέρθηκε ο προηγούμενος ομιλητής στο προσφυγικό, θα ήθελα να σας πω το εξής: Η πολιτική της Κυβέρνησής σας έχει αποτύχει στο προσφυγικό. Το έχουμε ξεκαθαρίσει. Σας το έχουμε πει. Νομίζουμε ότι είναι ξεκάθαρο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχουν ευθύνες και σε ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο. Αναγνωρίζουμε ότι η διαχείριση της κρίσης είναι δύσκολη. Δεν είναι, όμως, ανεκτό μετά από δυο χρόνια να είμαστε σε αυτή την κατάσταση στη χώρα μας.

Εμείς σας είπαμε για την τροπολογία την οποία φέρατε -και ο κ. Παπαθεοδώρου, στον οποίο αναφέρθηκε πολλές φορές ο προηγούμενος ομιλητής του ΣΥΡΙΖΑ- ότι αυτό που ζητούμε είναι να αποσύρετε την τροπολογία για το προσφυγικό, γιατί ο τρόπος που πληρώνονται ουσιαστικά αυτοί οι άνθρωποι -οι οποίοι πρέπει να πληρωθούν-, δείχνει και υποκρισία και ρατσισμό. Και αυτό, διότι δεν μπορείς να παίρνεις αυτά τα χρήματα με αυτό τον τρόπο.

Σε αυτό, εξάλλου, στο τέλος συμφωνήσατε και εσείς. Αυτό είναι το πρόβλημά μας και για αυτό σας είπαμε να βρείτε έναν νόμιμο τρόπο, ώστε να μην χρεώνουμε αυτά τα προβλήματα στους πρόσφυγες και στους μετανάστες. Αυτό πρέπει να πράξετε. Αυτό δεν το πράττετε για άλλη μια φορά.

Η χώρα μας δεν θα βγει από την κρίση με αυτόν τον τρόπο. Εμείς στη Δημοκρατική Συμπαράταξη θεωρούμε ότι μόνο με εθνική συνεννόηση μπορούμε να βγούμε από την κρίση. Εμείς σταθερά βάζουμε το εθνικό πάνω από το κομματικό συμφέρον, γι’ αυτό ζητούμε αυτήν την εθνική συνεννόηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία συνεχίζουν να μην το πράττουν. Συνεχίζουν να έχουν μία λογική στείρας πόλωσης, η οποία δεν βγάζει από την κρίση. Είναι μακριά από τις ανάγκες του σήμερα.

Επιτέλους πρέπει να υπάρξει μια άλλη πολιτική, μια άλλη λογική, η οποία θα φέρει δουλειές και θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. Αυτό είναι το στοίχημα από εδώ και στο εξής.”