ΑΓΡΟΤΙΚΉΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Ερώτηση της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που αφορά στην απασχόληση των παράτυπα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών στην αγροτική οικονομία.

09/02/2017

Ερώτηση κατέθεσε στην Βουλή η Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προς τους αρμόδιους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου και  Μεταναστευτικής Πολιτικής,  Γιάννη Μουζάλα σχετικά με τη σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την εφαρμογή του άρθρου 58 του ν.4384/16.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Ενημερωθήκαμε από σχετικό Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την πραγματοποίηση ευρείας σύσκεψης στο υπουργείο σας με θέμα την αποτίμηση εφαρμογής του άρθρου 58 ν. 4384/2016 που αφορά στην απασχόληση παράτυπα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών στην αγροτική οικονομία.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από συναρμόδια υπουργεία, περιφέρειες, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις αλλά και δυο βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Στο δελτίο τύπου αναφέρεται ότι υποβλήθηκαν στατιστικά στοιχεία για την εφαρμογή της προαναφερόμενης ρύθμισης τα οποία δεν δημοσιοποιήθηκαν.

Είχαμε επισημάνει με παλιότερες ερωτήσεις στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου την πολλαπλή χρησιμότητα της ρύθμισης αλλά και την δυσκολία εφαρμογής της.

Με αλλεπάλληλες δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου σας είχε παρουσιαστεί ως στόχος της ρύθμισης η παροχή δυνατότητας νόμιμης απασχόλησης σε δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες παράτυπους μετανάστες και κατά συνέπεια η ανάλογη αύξηση των εσόδων του ΟΓΑ αλλά και η διευκόλυνση των αγροτών ώστε να ανταπεξέλθουν στο νέο φορολογικό πλαίσιο δηλώνοντας πλέον, στα σχετικά βιβλία εσόδων – εξόδων, τις δαπάνες για την απασχόληση των εργατών γης που μέχρι την ψήφιση της εν λόγω διάταξης δεν είχαν δικαίωμα νόμιμης εργασίας και ως εκ τούτου ασφάλισης στον ΟΓΑ.

Η εμπειρία έδειξε ότι η εφαρμογή της διάταξης αυτής απέτυχε παταγωδώς. Οι αγρότες δεν κατάφεραν να «νομιμοποιήσουν» τις δαπάνες τους και οι παράτυποι μετανάστες συνέχισαν να εργάζονται χωρίς καμία προστασία από το νόμο και υπό τον διαρκή φόβο της απέλασης.

Από την άλλη πλευρά, παρά τις σχετικές μας επισημάνσεις, δεν έγινε καμία διακριτή προσπάθεια για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών σε εργάτες γης από τον πληθυσμό των χιλιάδων αιτούντων άσυλο που διαβιούν στην χώρα μας λόγω της υφιστάμενης προσφυγικής κρίσης.

Η λύση που, πελατειακά, φαίνεται να προωθείται είναι η απασχόληση Αλβανών πολιτών ως εποχικών εργατών εκτός πλαισίου ελληνικής και ενωσιακής νομοθεσίας. Προκαλεί αλγεινή εντύπωση η πρόσκληση 2 συγκεκριμένων βουλευτών, πιθανόν με επιχείρημα πρόσφατη κοινοβουλευτική τους ερώτηση, όταν οι υπογράφοντες (προφανώς και άλλοι βουλευτές) έχουν καταθέσει ήδη τρεις ερωτήσεις για το ίδιο θέμα και δεν κληθήκαμε να συμμετάσχουμε;

 

 

Ερωτώνται οι υπουργοί

1.Ποια είναι τα στατιστικά στοιχεία που υποβλήθηκαν για την εφαρμογή του άρθρου 58 από τις αρμόδιες υπηρεσίες; Πόσοι αλλοδαποί υπήχθησαν στην σχετική ρύθμιση ανά περιφερειακή ενότητα και εθνικότητα των δικαιούχων;

2.Ποια είναι τα συγκεκριμένα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την απασχόληση των χιλιάδων αιτούντων άσυλο που διαμένουν στην χώρα μας;

3.Τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για την ελάφρυνση του φορολογικού βάρους των αγροτών με δεδομένο ότι η εφαρμογή της ρύθμισης απέτυχε;

4.Ποια είναι η λογική πρόσκλησης συγκεκριμένων κυβερνητικών βουλευτών σε μια σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων όταν το θέμα αφορά όλους τους βουλευτές που εκλέγονται σε αγροτικές περιοχές;