theoxar

Σημεία συνέντευξης του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου: «Ενότητα και ανανέωση για μία ισχυρή κεντροαριστερά χωρίς κατακερματισμό δυνάμεων και ανακύκλωση των ίδιων προσώπων(Ηχητικό)

27/12/2016

 

 

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στα Παραπολιτικά fm και στους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Δημήτρη Κουνιά, τόνισε μεταξύ άλλων:

Για τις εξελίξεις στην Δημοκρατική Συμπαράταξη και στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς

 • O κόσμος της κεντροαριστεράς έχει κουραστεί από τις ατελείωτες συζητήσεις και τις ατέρμονες διαβουλεύσεις. Επιτέλους χρειάζονται αποφάσεις και πράξεις.
 • Ο χώρος χρειάζεται δύο στοιχεία, ενότητα και ανανέωση. Να πάμε όλοι μαζί χωρίς την ανακύκλωση των ίδιων και των ίδιων προσώπων.
 • Εμείς θα ανταποκριθούμε στο αίτημα για ενότητα και ανανέωση και όσοι δεν ανταποκριθούν δεν θα έχουν και την ανταπόκριση του κόσμου.
 • Έχουμε δεσμευθεί στην Δημοκρατική Συμπαράταξη το 2017 να προχωρήσουμε σε ένα ανοιχτό και δημοκρατικό Συνέδριο του ευρύτερου χώρου της προοδευτικής παράταξης, όπου θα συμμετέχουν όλοι όσοι θέλουν να συνδιαμορφώσουμε την πορεία του προοδευτικού χώρου.
 • Θέση μου το Συνέδριο να γίνει στις αρχές της Άνοιξης του 2017, να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και μετά το συνέδριο πρέπει να προχωρήσουμε σε εκλογή επικεφαλής από τη βάση, με ανοιχτή διαδικασία όπως έχει περιγραφεί από τις αρχές του 2016.
 • Αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει είναι αν θα γίνει αυτή η διαδικασία, αν θα προχωρήσουμε όλοι μαζί στον ευρύτερο χώρο. Σε αυτό το θέμα πρέπει να προτάξουμε όχι το προσωπικό αλλά το συλλογικό. Επειδή με ρωτάτε σας λέω ότι έχω ξεκαθαρίσει από το προηγούμενο χρονικό διάστημα ότι προσωπικά εφόσον προχωρήσουν οι διαδικασίες για ένα ανοιχτό χώρο της κεντροαριστεράς, με ευρύτερη διαδικασία, με συνέδριο και εκλογή επικεφαλής από τη βάση, αυτό με αφορά.
 • Σε αυτή την διαδικασία δεν πρέπει να υπάρχουν ούτε φοβίες, ούτε ανασφάλειες, αρκεί να αποφασίσουμε ότι προχωρούμε προς τα μπροστά.
 • Δεν υπάρχει ανάγκη νέου κατακερματισμού του χώρου, η ανάγκη είναι για ενότητα και αυτήν θα επιβραβεύσουν οι προοδευτικοί πολίτες.
 • Η πρόσκληση βεβαίως είναι ανοιχτή σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες και τα στελέχη που ενδιαφέρονται για έναν ισχυρό και αυτόνομο πόλο της κεντροαριστεράς.
 • Πράγματι, συναντήθηκα πρόσφατα με τον Γιώργο Παπανδρέου και είχαμε μία εποικοδομητική και γόνιμη συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις και για την κεντροαριστερά. Η σταθερή μου θέση ότι απαιτείται ενότητα, αφορά βεβαίως και το Κίνημα Δημοκρατών και Σοσιαλιστών.
 • Έχει φθάσει στην κεντροαριστερά η ώρα των αποφάσεων, των πράξεων και των δεσμεύσεων.
 • Η χώρα χρειάζεται ένα ισχυρό αυτόνομο πόλο της κεντροαριστεράς, απέναντι στις αδιέξοδες πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ και τις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ.
 • Να αφήσουμε όλοι στην άκρη τις ιστορικές αντιπαλότητες, τις βεβαιότητες του παρελθόντος και να βάλουμε όλοι μπροστά το κρίσιμο: Το ότι χρειάζεται η χώρα μια ισχυρή προοδευτική παράταξη χωρίς λαϊκισμούς, χωρίς αυταπάτες, με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό, έναν ισχυρό εκπρόσωπο της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στην χώρας μας, που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις ώστε να γίνει η χώρα μας επιτέλους μια κανονική χώρα της ΕΕ.

Για τα “φρουτάκια” και την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

 • Το συγκεκριμένο θέμα είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα στο οποίο δεν μπορούμε ένα κατανοήσουμε την αλλαγή στάσης της κυβέρνησης.
 • Το 2015 υπήρχε ένα κανονιστικό πλαίσιο στο οποίο υπήρχε προστασία των παικτών. Τώρα με το νέο κανονισμό, την κατάργηση στα ελάχιστα όρια απόστασης μαγαζιών με φρουτάκια, τις αλλαγές στο ύψος των κερδών και στις δυνητικές απώλειες των παικτών, όλα αυτά θα οδηγήσουν στην “καζινοποίηση” της χώρας.
 • Είναι ανακόλουθος ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς προεκλογικά αλλά και αρχικά μετεκλογικά είχε διαφορετική στάση, ενώ ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Εποπτείας Παιγνίων, είχε δηλώσει στη Βουλή το καλοκαίρι του 2016, ως μέλος της Επιτροπής, ότι τα παιχνίδια αυτά είναι πιο εθιστικά περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο.
 • Δεν απαντά η κυβέρνηση στην αντιπολίτευση, αλλά πρέπει να απαντήσει τώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν υπάρχει άλλη λύση. Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και δεν μπορεί να το αντιμετωπίζει η κυβέρνηση μην απαντώντας σε κανέναν.