dsroyal

Ομιλία του Θανάση Θεοχαρόπουλου στην εκδήλωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης “Ανάπτυξη, Δουλειές και Εργασιακά Δικαιώματα” (video)

23/11/2016

 

Η ομιλία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάση Θεοχαρόπουλου, στην εκδήλωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με θέμα «Ανάπτυξη, Δουλειές και Εργασιακά Δικαιώματα»:

“Η επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας οφείλει να είναι προϊόν συναίνεσης και διαλόγου. Η επανεκκίνηση όμως αυτή δεν μπορεί να γίνει ερήμην της κοινωνίας, αλλά με την κοινωνία και όλους τους φορείς της. Δεν μπορεί να γίνει χωρίς βιώσιμες δουλειές και προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, σε ένα καθεστώς εργασιακής ζούγκλας. Γι’ αυτό βρισκόμαστε σήμερα εδώ, να συζητήσουμε για τον τρόπο επίτευξης μίας βιώσιμης ανάπτυξης με κοινωνική συνοχή.

Το δικό μας μοντέλο, της σοσιαλδημοκρατίας και της ανανεωτικής αριστεράς, είναι σαφώς οριοθετημένο τόσο από το μοντέλο της ΝΔ που επιδιώκει μία άναρχη ανάπτυξη με ασύδοτη λειτουργία της αγοράς, χωρίς κανόνες και εργασιακά δικαιώματα όσο και από το μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ που αρχικά υποστηρίζει ένα παρωχημένο μοντέλο σφιχταγκαλισμού κράτους και οικονομίας και τελικά δέχεται όλα τα νεοφιλελεύθερα μέτρα ορισμένων εταίρων-δανειστών. Σε αυτό το πλαίσιο εμείς παρουσιάζουμε την δική μας σοσιαλδημοκρατική πρόταση υπέρβασης της κρίσης.

Η επανεκκίνηση μίας βιώσιμης αναπτυξιακής διαδικασίας έπρεπε προ πολλού να είχε αποτελέσει τη βάση για την πορεία της χώρας μας, τον οδηγό για τις διεκδικήσεις της για την αναδιάρθρωση του χρέους και την υπέρβαση της κρίσης, αλλά και την ισχυρή δικλείδα ασφαλείας από καταστροφικές επιλογές για την χώρα, την οικονομία και τους εργαζόμενους.

Η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει και ούτε μπορεί να διαμορφώσει ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Οι αισιόδοξες δε εκτιμήσεις της για ανάπτυξη 2,7% το 2017, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε, προκαλούν απορία. Με ποιο ακριβώς μαγικό ραβδί θα εξασφαλίσει αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης; Με την αύξηση μέτρων κατά 2,5 δις σχεδόν αποκλειστικά από φόρους. Πώς θα αυξηθεί η ιδιωτική κατανάλωση, όταν την συμπαρασύρει το τσουνάμι των φόρων; Πώς θα αυξηθούν οι επενδύσεις, όταν δεν υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον που θα τις προσελκύσει;

Για να πετύχουμε την ανάπτυξη, όχι μία άναρχη ανάπτυξη, αλλά την βιώσιμη ανάπτυξη, πρέπει επιτέλους να χαράξουμε δρόμους που θα βγάλουν την χώρα μας από τα μνημόνια και τα προγράμματα δογματικής λιτότητας. Είναι απαραίτητο να υιοθετήσουμε ένα υγιές παραγωγικό μοντέλο, ένα νέο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, με εξοικονόμηση δαπανών, χωρίς νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων. Για να μην παράγει πλέον η χώρα ελλείμματα. Για να δημιουργηθούν δουλειές με κοινωνική συνοχή και προστασία των εργασιακών σχέσεων, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη.

Κύριος στόχος πρέπει να είναι η ανάσχεση της ανεργίας. Διαφορετικά κανένα από τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε δεν θα έχει κοινωνικά  δίκαιη λύση. Σε αυτό το πλαίσιο, απαιτείται ρήτρα απασχόλησης σε κάθε κυβερνητική δράση για θέματα ανάπτυξης προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Όμως το κυριότερο είναι να υπάρξει ένας αποτελεσματικός ιδιωτικός τομέας που θα δημιουργεί σύγχρονες θέσεις εργασίας με πλαίσιο κανόνων από το κράτος. Επιτέλους, επιδιώκουμε να γίνει η χώρα μας μία κανονική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου θα εφαρμοστούν προοδευτικές πολιτικές.  Με αρμονική συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και όχι σύγκρουση όπως από διαφορετική σκοπιά επιδιώκουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Σήμερα κρίσιμα ζητήματα, όπως αυτά των εργασιακών σχέσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, παραμένουν ανοιχτά. Από την μία έχουμε εταίρους – δανειστές με ιδεολογικές εμμονές στα εργασιακά και από την άλλη την κυβέρνηση που δεν μπορεί για άλλη μία φορά να διαπραγματευθεί αποτελεσματικά. Η κοινωνία δεν θα αντέξει όμως ακόμη μία αποτυχημένη διαπραγμάτευση όπως εκείνη για την δημόσια περιουσία ή για το ασφαλιστικό.

Η ελληνική κυβέρνηση όφειλε να κλείσει και όχι να ανοίξει την πόρτα στις ομαδικές απολύσεις. Εμείς λέμε ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ στην άρση του περιορισμού των ομαδικών απολύσεων. Μία απαίτηση των δανειστών που είχε αποκρουσθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Ταυτόχρονα εμείς είμαστε σταθερά απέναντι στο νεοφιλελεύθερο μέτρο της ανταπεργίας των εργοδοτών, το lock out, το τονίζω γιατί κανείς δεν ξέρει που θα καταλήξει στο τέλος και αυτή η διαπραγμάτευση.

Σήμερα οι εργασιακές σχέσεις είναι ήδη σε άθλια κατάσταση. Δεν είναι μόνο τα ποσοστά της ανεργίας με τα πρωτοφανή ποσοστά της, η αύξηση της μακροχρόνιας ανεργίας ή η θλιβερή πρωτιά της χώρας μας στην νεανική ανεργία στην Ευρώπη. Είναι η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στο σύνολό τους. Η μείωση της μισθωτής απασχόλησης, που τον περασμένο μήνα παρουσίασε αρνητικό ρεκόρ 15ετίας. Η επικράτηση των ευέλικτων και υποαμειβόμενων μορφών απασχόλησης, που σε μια τέτοια χώρα σαν την Ελλάδα δε μπορεί παρά να δημιουργήσει μόνο έκρυθμες καταστάσεις. Η δραματική αύξηση των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας έναντι των κλαδικών. Άλλη μια προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ, η επανάκτηση του θεσμού της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων, που θα αθετηθεί, άλλη μια κόκκινη γραμμή που θα αλλάξει χρώμα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η συνολική αποδυνάμωση της προστασίας των εργαζομένων, η διακύβευση όλων των ευρωπαϊκών κεκτημένων στα εργασιακά θέματα, και ο κίνδυνος η χώρα μας να αποτελεί πια μόνιμα την εξαίρεση.

Θέση μου όμως είναι ότι ο συνδικαλιστικός νόμος πρέπει να αναδιαρθρωθεί. Σήμερα απαιτείται ένας συνδικαλιστικός νόμος προσαρμοσμένος και όχι έξω από τις ανάγκες της εποχής. Εμείς είμαστε σταθερά υπέρ του υγιούς συνδικαλισμού και θεωρούμε ότι μπορεί και πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο στην προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και στην προώθηση σύγχρονων λύσεων για όλους, λαμβάνοντας υπόψη και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα όπως και την αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων.

Τα εργασιακά θέματα αφορούν στη ζωή και το μέλλον των πολιτών, αποτελούν τον οδικό χάρτη για την εικόνα της χώρας και όχι δευτερεύον ζήτημα. Τα δημοσιονομικά μεγέθη μπορεί να αλλάξουν, αλλά ότι καθιερωθεί τώρα στις εργασιακές σχέσεις θα χαρακτηρίζει τις επόμενες δεκαετίες. Και οι αλλαγές που προωθούνται θα διαμορφώσουν για τους εργαζόμενους ένα περιβάλλον αποσαρθρωμένων δικαιωμάτων.

Τα εργασιακά αποτελούν βασικό πυλώνα του δικού μας αξιακού φορτίου, της Δημοκρατικής Αριστεράς και του ευρύτερου χώρου της ανανεωτικής αριστεράς. Σε αυτό το θέμα έχουμε ξεκάθαρη θέση. Τον Οκτώβριο του 2012, κατά την διάρκεια της τότε συμμετοχής μας στην τρικομματική κυβέρνηση, διαφωνήσαμε και δεν ψηφίσαμε τις αλλαγές στα εργασιακά που ήρθαν ξαφνικά και ενώ είχε ήδη κλείσει το θέμα της διαπραγμάτευσης όσον αφορά το δημοσιονομικό σκέλος (για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2013-2016). Αναφέρομαι στην προστασία του κατώτατου μισθού και των συλλογικών συμβάσεων που αποτελούν τον πυρήνα των αντιλήψεων ενός προοδευτικού κόμματος της Αριστεράς. Επιτέλους να πούμε αλήθειες, να διαπραγματευόμαστε αποτελεσματικά και να παίρνουμε αποφάσεις ακόμη και με πολιτικό κόστος για το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας. Υποστηρίζω σταθερά ότι απαιτείται η επαναφορά του κοινοτικού κεκτημένου στα εργασιακά στην χώρα μας, να σταματήσουμε να είμαστε η εξαίρεση της Ευρώπης.

Ο προοδευτικός χώρος, ο δικός μας χώρος, οφείλει να δώσει λύσεις στα κρίσιμα ζητήματα της ανάπτυξης και της εργασίας. Αυτός είναι και ο πιο πρόσφορος τρόπος για να κατακτήσουμε την αλληλεγγύη των γενεών, που επικαλείται ο χώρος μας ως συστατική του αρχή.

Γι’ αυτό είμαστε σήμερα εδώ. Για να συνθέσουμε από κοινού ρεαλιστικές προτάσεις. Για να πετύχουμε την ανάπτυξη, όχι μία άνεργη ανάπτυξη, αλλά την βιώσιμη ανάπτυξη με δουλειές και προστασία των εργασιακών σχέσεων με ποιοτικές υπηρεσίες στους βασικούς τομείς κοινωνικής πολιτικής. Για να προωθήσουμε ένα υγιές σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο ανάπτυξης το οποίο θα παρέχει σύγχρονες υπηρεσίες στους βασικούς τομείς κοινωνικής πολιτικής και δεν θα ενδιαφέρεται για μία επιδοματική πολιτική αναπαραγωγής της φτώχειας. Με προοδευτικές μεταρρυθμίσεις παντού σε όλους τομείς πολιτικής. Με αλήθειες χωρίς να μετράμε το πολιτικό κόστος. Οι πολίτες κουράστηκαν από τον λαϊκισμό και τις υποσχέσεις. Επιθυμούν λύσεις. Για αυτό είμαστε σήμερα εδώ, για να χαράξουμε πολιτική και να προωθήσουμε λύσεις μαζί με εσάς.”