Ερώτηση του βουλευτή Λάρισας Θωμά Ψύρρα σχετικά με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χιλιάδων ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ

Ερώτηση του βουλευτή Λάρισας Θωμά Ψύρρα σχετικά με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χιλιάδων ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ

05/09/2014

 

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

1)      ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

2)      ΥΓΕΙΑΣ

Ανασφάλιστοι παραμένουν χιλιάδες συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ οι οποίοι ανακαλύπτουν ότι τα βιβλιάρια ασθενείας τους έχουν «λήξει» από τις 10 Ιουλίου.  Πρακτικά, λοιπόν, είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν από της τσέπη τους για την περίθαλψή τους. Με άλλα λόγια οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις οδηγούν τους ασφαλισμένους στην καταβολή εισφορών για παροχές υγείας, δίχως ωστόσο να τις απολαμβάνουν.

Ειδικότερα, στο νομό Λάρισας, το πρόβλημα αγγίζει χιλιάδες συνταξιούχους του ΟΑΕΕ, κυρίως του πρώην ΤΕΒΕ, οι οποίοι από τότε που συνταξιοδοτήθηκαν, κατέχουν ασφαλιστικά βιβλιάρια που θεωρούσε το ΙΚΑ. Στις 10 Ιουλίου, όμως, το ΙΚΑ σταμάτησε να τους ανανεώνει τα βιβλιάρια και έστειλε έγγραφο στον ΟΑΕΕ ζητώντας του να αναλάβει αυτός τη θεώρησή τους, επειδή είναι δικοί τους συνταξιούχοι.

Ωστόσο, για να γίνει αυτό, θα πρέπει το μητρώο με τους συνταξιούχους αυτούς να μεταφερθεί στον ΕΟΠΥΥ, ώστε να ξέρει τι πληρώνει, ποια ποσά και σε ποιους. Το μητρώο όμως αυτό εδώ και 8 μήνες που ξεκίνησε η περιπέτεια των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ, δεν έχει σταλεί στον ΕΟΠΥΥ και την ίδια στιγμή το ΙΚΑ αρνείται να τους απογράψει και να τους επικυρώσει τα βιβλιάρια ασθενείας.   Σύμφωνα με το ΙΚΑ δεν μπορούν να απογραφούν, και συνεπώς δεν θα βγάζουν βιβλιάριο ΙΚΑ τα έμμεσα μέλη της οικογένειας των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ.

Ο ΟΑΕΕ στο από 12 Αύγουστου 2014 έγγραφό του αναφέρει ότι μόνο με τη μεταφορά του μητρώου παροχών από το ΙΚΑ στον ΕΟΠΥΥ μπορεί να συνεχιστεί η ασφάλιση των συνταξιούχων αυτών, γιατί έτσι θα μπορούν να γίνουν διασταυρώσεις σχετικά με τις δαπάνες περίθαλψης που είχαν στο παρελθόν. Παρατηρείται, όμως, το παράδοξο το ΙΚΑ που έχει το μητρώο αυτό να μην το έχει μεταφέρει στο ΕΟΠΥΥ και ταυτόχρονα να μην τους θεωρεί τα βιβλιάρια ασθενείας, ώστε να αποζημιωθούν στη συνέχεια από τον ΕΟΠΥΥ.

Σε γενικές γραμμές ο ΟΑΕΕ υποστηρίζει πως αρμόδιος φορέας για την εξυπηρέτηση παροχών σε είδος για τους παλιούς συνταξιούχους που είχαν εκδώσει βιβλιάρια αορίστου χρόνου πριν από τις 19 Σεπτεμβρίου 2012 παραμένει το ΙΚΑ. Το ΙΚΑ όμως δεν μπορεί να θεωρήσει τα βιβλιάρια, ο ΕΟΠΥΥ δεν δέχεται τους ασφαλισμένους καθώς δεν διαθέτει τα μηχανογραφικά αρχεία παροχών του ΙΚΑ.

Το αποτέλεσμα είναι να επικρατεί ένα απίστευτο αλαλούμ.  Οι συνταξιούχοι βιώνουν μια άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία πηγαίνοντας από το ένα Ταμείο στο άλλο και -το κυριότερο- μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτικές περίθαλψη.

Επειδή η διαμορφωθείσα κατάσταση αγγίζει τα όρια της παράνοιας.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Με ποιο τρόπο σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και κρατά εγκλωβισμένους και εν τοις πράγμασι ανασφάλιστους χιλιάδες συνταξιούχους του ΟΑΕΕ;

 

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΘΩΜΑΣ ΨΥΡΡΑΣ