ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÊÅÍÔÑÉÊÏÕ ÓÕÍÔÏÍÉÓÔÉÊÏÕ ÓÕÌÂÏÕËÉÏÕ ÄÇÌÏÊÑÁÔÉÊÇÓ ÓÕÌÐÁÑÁÔÁÎÇÓ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ «Η κυβέρνηση εγκλωβίσθηκε στο ολέθριο λάθος με τις τέσσερις άδειες – Μετά την απόφαση του ΣτΕ θα συμβάλουμε θετικά στην συγκρότηση του ΕΣΡ”

23/10/2016

Συνέντευξη του προέδρου της  ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάση Θεοχαρόπουλου στην Κυριακάτικη Kontra News και την δημοσιογράφο Στέλλα Γκαντώνα  

 

Την κατάσταση στην οικονομία, με δεδομένες τις φορολογικές  και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις που επωμίζονται οι πολίτες πως τη βλέπετε κ. πρόεδρε;

Η κατάσταση στην πραγματική οικονομία είναι δραματική. Η ελληνική οικογένεια δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στους φόρους και στις επιβαρύνσεις. Η μικρομεσαία επιχείρηση στενάζει. Και σίγουρα δεν είναι λύση να διώξουμε τις επιχειρήσεις μας στην Βουλγαρία. Η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής είναι αποκαλυπτική: η φοροκεντρική λιτότητα έχει υφεσιακή επίπτωση, με αποθάρρυνση της εργασίας και της επιχειρηματικότητας.

Από την πλευρά σας όμως υπάρχουν ρεαλιστικές προτάσεις που θα αλλάξουν αυτά τα δεδομένα; Θα  μπορούσατε να μας αναφέρετε κάποιες ενδεικτικά;

Οι προτάσεις μας είναι ρεαλιστικές και κοστολογημένες. Εμπεριέχουν την άμεση εφαρμογή του συστήματος εισροών-εκροών για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων από το οποίο χάνεται τουλάχιστον 1,5 δις ευρώ ετησίως. Μείωση υπέρογκων αμυντικών δαπανών χωρίς να πληγεί η επιχειρησιακή ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων. Εφαρμογή διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων στον κλάδο της υγείας για την μείωση της σπατάλης. Μεταρρύθμιση στην δημόσια διοίκηση με ηλεκτρονική διασύνδεση υπηρεσιών και μείωση γραφειοκρατικού κόστους. Αξιοποίηση των 19 δις ευρώ αγροτικών ενισχύσεων μόνο σε παραγωγικές επενδύσεις και ανταγωνιστικές καλλιέργειες με στόχο την αύξηση των εξαγωγών και την μείωση των εισαγωγών. Οι προτάσεις μας είναι η διέξοδος στο αδιέξοδο της σημερινής κυβερνητικής πολιτικής.

Η κυβέρνηση θέτει τα Χριστούγεννα ως απώτατο χρονικό ορίζοντα για μια θετική απόφαση στο θέμα του χρέους. Συμμερίζεστε την αισιοδοξία της;

Σταθερή θέση μου όλη την περίοδο της κρίσης είναι ότι το δημόσιο χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί με ρεαλιστικές προτάσεις και να απομειωθεί σημαντικά για να καταστεί βιώσιμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντίθετα όταν ήταν στην αντιπολίτευση επεδίωκε μονομερή διαγραφή. Οι αυταπάτες συνεχίσθηκαν με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε μία απόφαση του Eurogroup, η οποία δεν οδηγεί σε ουσιαστική αναδιάρθρωση του χρέους. Στο επίπεδο δε των συμμαχιών, το ΔΝΤ συμφωνεί με τις θέσεις της χώρας μας στο θέμα του χρέους, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ επεδίωκε να το διώξει από το πρόγραμμα. Πρόκειται για αλλοπρόσαλλη τακτική της κυβέρνησης. Από την άλλη οι ευρωπαίοι εταίροι δεν έχουν κατανοήσει ότι η ουσιαστική αναδιάρθρωση του χρέους είναι αναγκαίος όρος για την υπέρβαση της ελληνικής και ευρωπαϊκής κρίσης. Για αυτό δεν συμμερίζομαι την αισιοδοξία καθώς δεν στηρίζεται στα αντικειμενικά δεδομένα.

Αποκλείετε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο σύμπραξης στο εγγύς μέλλον με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις να προχωρήσει σε σύμπραξη με την δεξιά των ΑΝΕΛ. Συνεπώς το ερώτημά σας έχει απαντηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς είμαστε υπέρ κάθε προοδευτικής αριστερής πολιτικής, αλλά ταυτόχρονα είμαστε σταθερά απέναντι σε κάθε πολιτική που δημιουργεί, αναπαράγει και διευρύνει παθογένειες. Σύμπραξη σε αυτές τις αδιέξοδες πολιτικές δεν μας αφορά γιατί στόχος μας δεν είναι οι καρέκλες της εξουσίας. Πρωταρχικός στόχος όμως όλων των κομμάτων στις σημερινές συνθήκες πρέπει να είναι το πώς θα σωθεί η χώρα. Για αυτό πρέπει να δημιουργηθεί εδώ και τώρα μία νέα κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης και ευρείας πλειοψηφίας των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.

Η κυβέρνηση πάντως κατηγορεί την Δημοκρατική Συμπαράταξη ότι «παίζει τον ρόλο ουράς της ΝΔ»… Ποιο βλέπετε να είναι το μέλλον της κεντροαριστεράς;

Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση είναι ουρά των πιο δεξιών συντηρητικών πολιτικών σε επίπεδο Ε.Ε.. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη από την άλλη καταθέτει προοδευτικές προτάσεις για όλα τα θέματα. Δεν ασκεί στείρα αντιπολίτευση όπως η ΝΔ, η οποία ζητά εκλογές κάθε μέρα αντί να καταθέτει προτάσεις ως αξιωματική αντιπολίτευση. Ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται πίσω από την αποτυχία του κ. Τσίπρα και περιμένει να δοξαστεί κρυπτόμενος. Για αυτό η λύση είναι η ισχυρή κεντροαριστερά η οποία θα οδηγήσει σε αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, για να μην παραμείνουν εγκλωβισμένοι οι προοδευτικοί πολίτες που έχουν απογοητευθεί από τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ και δεν θέλουν να ζήσουν την συντηρητική παλινόρθωση της ΝΔ.

Επιμένετε στην πρόταση για ένα συνέδριο της Κεντροαριστεράς με εκλογή ηγεσίας από την βάση.

Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία δεν χωρούν πισωγυρίσματα. Τάσσομαι σταθερά υπέρ της συγκρότησης ενός ισχυρού προοδευτικού φορέα. Για αυτό μένω σταθερός στην ανάγκη ενός Συνεδρίου στο οποίο θα συμμετέχουν οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, του προοδευτικού κέντρου και της ανανεωτικής αριστεράς. Στη συνέχεια μετά το Συνέδριο πρέπει να προχωρήσουμε στην εκλογή της ηγεσίας από την βάση. Να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών.

Οι σχέσεις σας με την κυρία Γεννηματά πώς  είναι;

Ξέρετε οι δικοί μου σύντροφοι ανήκουν μόνο στην αριστερά και την σοσιαλδημοκρατία, δεν ανήκουν στην δεξιά όπως ο σύντροφος του Αλέξη Τσίπρα, Πάνος Καμμένος. Με την Φώφη Γεννηματά έχουμε μία ειλικρινή σχέση που βασίζεται στον σεβασμό της αυτονομίας των χώρων, αλλά και στον κοινό στόχο ενός ισχυρού προοδευτικού φορέα. Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε σε όλα. Αλλά αυτά που μας ενώνουν είναι πολλαπλάσια των ενδεχόμενων αποκλίσεων.

Δημοσκοπικά πάντως η Δημοκρατική Συμπαράταξη εμφανίζει μια σταθερότητα αλλά δεν δείχνει ανοδικές τάσεις…

Σε όλες σχεδόν τις δημοσκοπήσεις η Δημοκρατική Συμπαράταξη βρίσκεται περίπου στα ποσοστά των εκλογών του Σεπτεμβρίου. Είναι θετικό ότι διατηρεί σε αυτό το πολωτικό κλίμα τις δυνάμεις της. Έχετε δίκιο όμως στο ότι δεν δείχνει ιδιαίτερα ανοδικές τάσεις παρά την καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ. Για να υπάρξει δυναμική πρέπει να σηματοδοτηθεί ένα νέο ξεκίνημα που περιλαμβάνει την μετεξέλιξη και την υπέρβαση των σχημάτων μας, κρατώντας βέβαια τα πολλά θετικά που έχει προσφέρει ο ευρύτερος χώρος μας. Με φυγή προς τα εμπρός και σύγχρονο λόγο χωρίς τις ταλαντεύσεις που προέρχονται από την κυριαρχία μίας νοοτροπίας δικαίωσης και αυτοεπιβεβαίωσης με όρους παρελθόντος.

Τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα των τηλεοπτικών αδειών πως τις κρίνετε;

Η κυβέρνηση εγκλωβίσθηκε σε ένα ολέθριο λάθος με τον καθορισμό μόλις τεσσάρων αδειών. Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει στο μαύρο σε βιώσιμα κανάλια και σε απόλυση χιλιάδων εργαζομένων. Ταυτόχρονα ανησυχώ για όσα συμβαίνουν στον χώρο της δικαιοσύνης. Εμείς σεβόμαστε την Δικαιοσύνη, ταυτόχρονα όμως πρέπει και η ίδια να προασπίσει τον ρόλο της. Πρέπει να σταματήσουν εδώ και τώρα οι αιφνιδιασμοί της κυβέρνησης και η στείρα άρνηση της ΝΔ. Εμείς στην Δημοκρατική Συμπαράταξη δεσμευόμαστε ότι μετά την απόφαση του ΣτΕ θα συμβάλουμε θετικά στην ανάδειξη της συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Οι δηλώσεις Ερντογάν το τελευταίο διάστημα σας ανησυχούν; Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για τη χώρα;

Είναι δηλώσεις απαράδεκτες και προκλητικές. Δημιουργούν κλίμα αρνητικό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Θα υπάρχει πράγματι κίνδυνος αν η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται από τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης, να ασκεί μία πολιτική στο εσωτερικό που δεν θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και μία επιθετική πολιτική στο εξωτερικό.

Την στάση της κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία πως θα την χαρακτηρίζατε;

Η κυβέρνηση αρχικά βιάστηκε να αντιδράσει σε δημοσιεύματα που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Όμως συνολικά η στάση της κυβέρνησης δεν είναι αυτή που απαιτούν οι περιστάσεις. Δεν έχει μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη στρατηγική με αποτέλεσμα να αιφνιδιάζεται. Για αυτό πρέπει να προχωρήσουμε σε Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Στα εθνικά θέματα δεν επιτρέπονται στείρες κομματικές αντιπαραθέσεις, απαιτείται υπεύθυνη στάση.