vl25716

Ομιλία του Θανάση Θεοχαρόπουλου στην Βουλή (video)

20/10/2016

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μίλησε στην Βουλή για την πολιτική της κυβέρνησης, το ΕΚΑΒ, τον ΕΛΓΑ και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

 

Για την πολιτική της κυβέρνησης

Φοροκεντρική, αντιαναπτυξιακή και χωρίς κοινωνικό πρόσημο η πολιτική της κυβέρνησης. Αντί να ασκεί κοινωνική πολιτική, επιδεικνύει κοινωνική αναλγησία. Υπάρχει πλήρης απουσία ενός εθνικού σχεδίου ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης για την χώρα. Νέα φοροκαταιγίδα έρχεται για το 2017, η οποία θα μεγεθύνει περαιτέρω και την τρύπα του ασφαλιστικού. Τα προβλήματα μετατοπίζονται δυστυχώς στις επόμενες γενεές. Η διαγενεακή αλληλεγγύη έχει ξεχαστεί. Έχουμε πρόβλεψη για μείωση δαπανών στο προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2017 μόλις κατά 3% ενώ το 97% είναι η αύξηση των εσόδων. Δηλαδή δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις για εξορθολογισμό των δαπανών. Με αποτέλεσμα το 97% να αποτελεί πρόβλεψη αύξησης ουσιαστικά εσόδων μέσω έμμεσων και άμεσων φόρων. Δεν μπορεί να επιτευχθεί καμία ανάπτυξη και καμία προοπτική ανάπτυξης με αυτές τις φορομπηχτικές πολιτικές.

Για τον Πολάκη και το ΕΚΑΒ

Δεν μπορώ να κατανοήσω ούτε το ύφος ούτε την ουσία όσων λέει ο κ. Πολάκης. Είχαμε μια ανακοίνωση πριν από λίγες ημέρες των εργαζομένων για καταγγελίες για τα διαλυμένα ασθενοφόρα από τα εκατοντάδες χιλιόμετρα που έχουν διανύσει. Σε όλα αυτά τι απάντησε η λαλίστατη ηγεσία του υπουργείου Υγείας; Τίποτα. Ήρθε εδώ κι άρχισε να φωνάζει εναντίον όσων διεκδικούν έξω από τη Βουλή. Δεν συζήτησε καν μαζί τους. Φέρνει μία τροπολογία -πέρα από το αιφνιδιαστικό- που μπορεί να οδηγήσει από την πίσω πόρτα σε ιδιωτικοποιήσεις χωρίς διαφάνεια. Και δεν τιμά αυτή η στάση την κυβέρνηση.

Για τον ΕΛΓΑ και τους αγρότες

Καταθέτουμε και πάλι την τροπολογία του ΕΛΓΑ. Για έκτη φορά. Αυτή την φορά δεν την καταθέτουμε μόνο εμείς. Είναι διακομματική. Και η οποία θέλει να ρυθμίσει το θέμα του ζητήματος του ΕΛΓΑ. Δεν έχει κανένα δημοσιονομικό κόστος. Και περιμένουν οι αγρότες να γίνουν οι εκτιμήσεις και να λάβουν τις αποζημιώσεις τους. Η μη αποδοχή της αυτή τη στιγμή από την κυβέρνηση για ένα θέμα που ταλαιπωρεί τους αγρότες, ταλαιπωρεί τους γεωπόνους, ταλαιπωρεί τον ΕΛΓΑ, δεν μπορεί να γίνει κατανοητή. Αυτό το οποίο ζητάμε είναι η ένταξη του ΕΛΓΑ στις εξαιρέσεις της παρ. 2 του αρ. 2 του ν. 4336/2015, όπως είναι και για άλλους οργανισμούς. Καθώς οι δαπάνες για τις μετακινήσεις όχι μόνο δεν βαρύνουν το κράτος, αλλά ούτε και τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί δεν γίνεται αυτή αποδεκτή.

 

Ολόκληρη η ομιλία:

Η κοινωνική οικονομία, που συζητάμε σήμερα, πράγματι μπορεί να εξυπηρετήσει κοινωνικούς σκοπούς και γι’ αυτό το λόγο εμείς εκφραστήκαμε χτες και είπαμε ότι είμαστε θετικοί επί της αρχής. Υπάρχουν βέβαια και επιφυλάξεις που έχουν αναλυθεί σήμερα κατά την διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου. Να πούμε ότι το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα θα πρέπει να υλοποιηθεί μέσα σε ένα σαφές πλαίσιο καλής και σταθερής λειτουργίας, με κανόνες που θα γίνονται σεβαστοί από όλους τους συμμετέχοντες. Όλα αυτά όμως προϋποθέτουν και την καλλιέργεια της αντίστοιχης κουλτούρας, τη διάδοση και προώθηση του μοντέλου ώστε να μην περιοριστεί σε λιγοστά παραδείγματα. Υπάρχει κάποιο σχέδιο γι’ αυτό; Οι διάφοροι εκπρόσωποι υπουργείων στις υπό σύσταση επιτροπές θα έπρεπε ο καθένας από το πόστο του να προωθεί και το μοντέλο αυτό. Μήπως θα έπρεπε το μοντέλο αυτό να ενταχθεί σε μια ολιστική εθνική στρατηγική ανάπτυξης και απασχόλησης, όταν κάποια στιγμή βέβαια έρθει αυτή η ολιστική προσέγγιση;

Διότι, όπως θα εξηγήσω, υπάρχει πλήρης απουσία ενός εθνικού σχεδίου ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης για την χώρα. Κι ο μεγαλύτερος χαμένος από αυτό δεν είναι άλλος από την κοινωνία. Είναι κοινότοπο πλέον να ισχυριστούμε ότι η κρίση δεν βαθαίνει απλά, αλλά παγιώνεται. Παίρνει τα χαρακτηριστικά ενός μόνιμου συστήματος. Διότι, δυστυχώς, η σημερινή κυβέρνηση δεν διαθέτει τεκμηριωμένες προτάσεις, δεν έχει προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις σε κανέναν τομέα πολιτικής και έχει υποβαθμίσει εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα.

Τι έχει κάνει για παράδειγμα για το πραγματικό πρόβλημα της φτώχειας. Δεν χτυπάει τη φτώχεια η πολιτική της κυβέρνησης, αλλά ουσιαστικά αναπαράγονται οι συνθήκες που την γεννούν. Πρέπει να έχουμε ως στόχο την δημιουργία ενός κράτους με παροχή ποιοτικών κοινωνικών υπηρεσιών. Με τα επιδόματα δεν λύνεται το θέμα. Και βέβαια στο προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού, και αφορά και το συγκεκριμένο θέμα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης υπάρχουν δαπάνες 760 εκατ. ευρώ για το 2017. Για να δώσει το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και το 2018 θα πρέπει να βρει 900 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν έχει. Τι θα κάνει; Ή δεν θα τα δώσει ή θα τα πάρει από τους φτωχούς μέσω έμμεσων και άμεσων φόρων για να τα μοιράσει στους φτωχούς. Αυτό στην καλύτερη περίπτωση λέγεται ανακύκλωση φτώχειας.

Νέα φοροκαταιγίδα επίσης έρχεται για το 2017, η οποία θα μεγεθύνει περαιτέρω και την τρύπα βέβαια του ασφαλιστικού. Οι συνταξιούχοι βλέπουν περικοπές στο εισόδημα, σε αυτήν την κατάσταση συζητούμε αυτό το νομοσχέδιο και τις τροπολογίες, οι ασφαλισμένοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές τους εισφορές. Ορατός πλέον ο κίνδυνος περαιτέρω αύξησης της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής και της μαύρης εργασίας. Τα προβλήματα μετατοπίζονται δυστυχώς στις επόμενες γενεές. Η διαγενεακή αλληλεγγύη έχει ξεχαστεί.

Και βεβαίως χαρακτηριστική είναι η Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, μόλις αυτές τις μέρες, η οποία τι λέει σε σχέση με το προσχέδιο που συζητείται ήδη; Λέει απλούστατα ότι έχουμε μια φοροκεντρική λιτότητα η οποία δεν οδηγεί πουθενά. Έχουμε πρόβλεψη για μείωση δαπανών μόλις κατά 3% ενώ το 97% είναι η αύξηση των εσόδων. Δηλαδή δεν κάνουμε μεταρρυθμίσεις για εξορθολογισμό των δαπανών. Δεν μιλάω για μείωση μισθών και συντάξεων, όπως πιθανόν θέλουν οι νεοφιλελεύθερες πτέρυγες, μιλάω για εξορθολογισμό δαπανών. Με αποτέλεσμα το 97% να αποτελεί αύξηση ουσιαστικά εσόδων μέσω έμμεσων και άμεσων φόρων. Αυτό, σύμφωνα με την Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, δεν θα επιτευχθεί αν δεν γίνουν οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Και βεβαίως θα έχει ως τελικό αποτέλεσμα, όπως λέει και η Έκθεση, τελικά την μείωση και των ίδιων των εσόδων από τους ίδιους έμμεσους και άμεσους φόρους. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι μόνο το Μεξικό φαίνεται να έχει διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο του 3,5% για μια δεκαετία. Ενώ πάνω από το 3% μόνο το Βέλγιο και η Φινλανδία.

Γι’ αυτό το λόγο η Δημοκρατική Συμπαράταξη, που βρίσκεται και στις Βρυξέλλες αυτές τις μέρες, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις και έχουμε πει τα συγκεκριμένα θέματα και της μείωσης των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος και της αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους. Αν αυτά δεν προωθηθούν, τότε και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα έχει πάρει και τις ευθύνες που της αναλογούν.

Και βεβαίως το ίδιο το προσχέδιο, όπως λέει και η Έκθεση Προϋπολογισμού, αποδομεί εν μέρει τα  επιχειρήματά του. Δεν μπορεί να επιτευχθεί καμία ανάπτυξη και καμία προοπτική ανάπτυξης με αυτές τις πολιτικές, τις φορομπηχτικές πολιτικές.

Έχετε καταθέσει σήμερα εδώ μία σωρεία τροπολογιών και πάλι. Μόλις τώρα καταθέσατε τροπολογίες. Άκουσα πριν από λίγο τον κύριο Πολάκη, δεν είναι εδώ αυτή τη στιγμή. Όμως, κοιτάξτε, δεν μπορώ να κατανοήσω ούτε το ύφος ούτε την ουσία αυτών που είπε. Είχαμε μια ανακοίνωση πριν από λίγες ημέρες των εργαζομένων, καταγγελίες για τα διαλυμένα ασθενοφόρα από τα εκατοντάδες χιλιόμετρα που έχουν διανύσει. Παίρνουν φωτιά ενώ μεταφέρουν ασθενείς, λένε οι καταγγελίες. Σε όλο το νομό Αττικής δεν υπάρχει ούτε ένα εφεδρικό όχημα. Αυτό δείχνει ότι αντί για μια πολιτική κοινωνικής συνοχής συνεχίζουμε κι έχουμε κοινωνική αναλγησία. Σε όλα αυτά τι απάντησε η λαλίστατη ηγεσία του υπουργείου Υγείας; Τίποτα. Ήρθε εδώ κι άρχισε να φωνάζει εναντίον όσων διεκδικούν έξω από τη Βουλή. Δεν συζήτησε καν μαζί τους. Φέρνει μία τροπολογία -πέρα από το αιφνιδιαστικό της τροπολογίας- που μπορεί να οδηγήσει από την πίσω πόρτα σε ιδιωτικοποιήσεις χωρίς διαφάνεια. Και βεβαίως οι ιδιωτικοποιήσεις δεν μπορεί να ξεκινούν από τον τομέα της υγείας. Δεν μπορούν να ξεκινούν από εδώ πέρα. Πρέπει να ξεκινήσουμε από αλλού, που δεν προχωρούν, και να φτάσουμε βεβαίως σε ένα κοινωνικό σύστημα υγείας, ένα δημόσιο σύστημα υγείας που θα πληροί τις προϋποθέσεις. Δυστυχώς τον είδαμε να επιτίθεται. Και στην αντιπολίτευση και στους εργαζόμενους. Και δεν τιμά αυτή η στάση την κυβέρνηση.

Τελειώνοντας θέλω να πω μόνο κάτι για την τροπολογία του ΕΛΓΑ. Γιατί δυστυχώς, μέσα σε ελάχιστο χρόνο, έρχεται ένα άλλο νομοσχέδιο σε τροπολογίες. Έχουμε καταθέσει και εμείς, έκτη φορά, μία τροπολογία. Αυτή την φορά δεν την καταθέτουμε μόνο εμείς. Είναι διακομματική. Και από βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων και της Νέας Δημοκρατίας. Και η οποία θέλει να ρυθμίσει το θέμα του ζητήματος του ΕΛΓΑ. Λέμε το εξής λοιπόν. Δεν έχει κανένα δημοσιονομικό κόστος. Να μπει στις εξαιρέσεις που έχουν μπει και τα ερευνητικά ιδρύματα και διάφοροι άλλοι οργανισμοί οι οποίοι δεν έχουν τέτοιο κόστος. Και περιμένουν οι αγρότες να γίνουν οι εκτιμήσεις και να λάβουν τις αποζημιώσεις τους. Η μη αποδοχή της αυτή τη στιγμή από την κυβέρνηση για ένα θέμα που ταλαιπωρεί τους αγρότες, ταλαιπωρεί τους γεωπόνους, ταλαιπωρεί τον ΕΛΓΑ δεν μπορεί να γίνει κατανοητή. Αυτό το οποίο ζητάμε είναι η ένταξη του ΕΛΓΑ στις εξαιρέσεις της παρ. 2 του αρ. 2 του ν. 4336/2015, όπως είναι και για άλλους οργανισμούς. Καθώς οι δαπάνες για τις μετακινήσεις όχι μόνο δεν βαρύνουν το κράτος αλλά ούτε και τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί δεν γίνεται αυτή αποδεκτή.