συνδιάσκεψη 27

Συνέντευξη του Θανάση Θεοχαρόπουλου στον Παύλο Τσίμα (Hχητικό)

27/05/2016

Στον ΣΚΑΪ 100,3 και στον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα μίλησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, όπου τόνισε:

 

Για απόφαση Eurogroup και εκταμίευση δόσης

Τον Οκτώβριο ήμασταν σε πολύ καλύτερη διαπραγματευτική θέση, δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση με τις αυταπάτες της καθυστέρησε και είχαμε μία πολύ επώδυνη συμφωνία. Με τα μέτρα υπερφορολόγησης που ψηφίσθηκαν, το 2016 και το 2017 θα μπούμε πιο βαθιά στον φαύλο κύκλο ύφεσης και ανεργίας και με αυτό το δημόσιο χρέος στην πλάτη μας, για το οποίο δεν συμφωνήθηκε η άμεση αναδιάρθρωσή του, δεν βγαίνουμε αλλά μπαίνουμε πιο βαθιά στην κρίση.

 

Σχετικά με την επόμενη μέρα

Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα, είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες έχει ανάγκη ο τόπος, αλλά δεν έχει γίνει τίποτα για αυτές τους τελευταίους 16 μήνες. Κανένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, κανένα σχέδιο καταπολέμησης της ανεργίας. Αν δεν ξεκινήσει και σήμερα, δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε τίποτα.

Δεν είμαι αισιόδοξος για την πορεία της χώρας, καθώς, σε θέματα που δεν έχουν σχέση με κανένα μνημόνιο, όπως για παράδειγμα τα ζητήματα της παιδείας, αυτό που βλέπουμε είναι μια πολιτική που δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής. Και μόνο η συζήτηση που έχει ανοίξει για τη νομιμοποίηση των υπαλλήλων που έχουν πλαστά ή παράτυπα πτυχία, είναι μια συζήτηση που αδικεί όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά και τους ανθρώπους που ψάχνουν για αξιοκρατία. Θα περίμενα μια ξεκάθαρη δήλωση από την κυβέρνηση, ότι δεν θα κάνει καμία τέτοια νομιμοποίηση. Η αναξιοκρατία, σε όλα τα επίπεδα, είναι παρούσα και δεν μπορεί να ελπίζει κάποιος ότι πραγματικά μπορεί να αλλάξει κάτι.

Όσον αφορά στη στάση μας απέναντι στην κυβέρνηση, θα είναι στάση προτάσεων και όχι στείρας αντιπολίτευσης, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο διάστημα. Για παράδειγμα, στη συζήτηση στη βουλή για το αναπτυξιακό σχέδιο, παρουσιάζουμε το σχέδιό μας, καταθέτουμε προτάσεις και καλούμε την κυβέρνηση σε κάθε ένα από αυτά τα θέματα να προχωρήσει γρήγορα. Έτσι θεωρούμε πως είναι εποικοδομητική η αντιπολίτευση και έτσι θα πράξουμε. Δυστυχώς, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν θέλουν καμία συνεργασία, έχουν προχωρήσει σε μια τεχνητή πώληση μεταξύ τους, αναντίστοιχη των αναγκών της σύγχρονης εποχής. Χρειάζεται να μπορούμε να συνεννοούμαστε στα βασικά.

 

Για σχόλια περί μετακίνησης Τσίπρα στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας

Οι πολιτικές του κ. Τσίπρα δεν έχουν καμία σχέση με τη σύγχρονη ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Ας μην μπερδευόμαστε με τις σχέσεις που υπάρχουν στο διεθνές επίπεδο. Συνάντησα τον κ. Πιτέλλα τρεις φορές το τελευταίο διάστημα, ο οποίος με έκπληξη κάθε φορά με ρωτάει πως μπορεί να εξηγηθεί αυτό το ανεξήγητο φαινόμενο της χώρας μας, να υπάρχει συγκυβέρνηση ενός κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς με ένα κόμμα σαν τους ΑΝΕΛ, που κατά τη δική μου άποψη είναι κόμμα της εθνικολαϊκιστικής δεξιάς. Η σταθερή πολιτική και πλεύση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας είναι να βοηθάει την χώρα μας, πρέπει να το κατανοήσουν όλοι ότι αυτό είναι ένα θετικό γεγονός. Ο κ. Ολάντ βοήθησε το καλοκαίρι και τώρα βοήθησαν οι δυνάμεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.