κεπα

Είσπραξη παραβόλου που έχει καταργηθεί

26/05/2016

Ερώτηση κατέθεσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με την είσπραξη παραβόλου που συνεχίζει να εισπράττεται ενώ έχει καταργηθεί.

 

Δείτε την απάντηση της αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνική Αλληλεγγύης

 

Αναλυτικά η ερώτηση:

Με το άρθρο 3 περ. ββ «Κατάργηση παραβόλου για την εξέταση σε ΚΕ.Π.Α για ανασφάλιστους και αιτούντες προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας» του νόμου 4331/2015 (Α’ 69) «Μέτρα για την ανακούφιση των Ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ), την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α) και καταπολέμησης της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα και άλλες διατάξεις», καταργήθηκε το παράβολο των 46,14 ευρώ για εξέταση από τα Κέντρα Πιστοποίησης της Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α). Η διάταξη αυτή απαλλάσσει από το παράβολο αυτό ανασφάλιστους και ανέργους, οι οποίοι θέλουν να εξεταστούν από επιτροπή ΚΕ.Π.Α, προκειμένου να κατοχυρώσουν ποσοστό αναπηρίας και να αποκτήσουν δικαίωμα καταβολής επιδόματος και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης. Όμως, παρά την ευνοϊκή διάταξη, το παράβολο συνεχίζει να εισπράττεται λόγω του ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη η σχετική απόφαση από το υπουργείο Εργασίας που θα πρέπει στη συνέχεια να προωθηθεί στο ΙΚΑ, το οποίο έχει αναλάβει τη λειτουργία των ΚΕ.Π.Α για όλους τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

 

Επειδή:

  • Οι πολίτες στους οποίους αφορά η εν λόγω διάταξη, σε πολλές περιπτώσεις, διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και με σοβαρά προβλήματα υγείας.
  • Οι γραφειοκρατικές αβλεψίες, που σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν τραγικές συνέπειες για τους πολίτες, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με επάρκεια και αποτελεσματικότητα.
  • Η μη εφαρμογή του νόμου δεν συνάδει ούτε με το κράτος δικαίου ούτε με την αρχή της ασφάλειας δικαίου.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες και με ποιο χρονοδιάγραμμα προτίθεται να προβεί προκειμένου να αποκατασταθεί η σχετική αρρυθμία που προκαλεί περαιτέρω προβλήματα σε μία ήδη ταλαιπωρημένη και ιδιαίτερα επιβαρυμένη ομάδα πολιτών; Θα ληφθούν μέτρα ώστε να επιστραφούν τα χρήματα  που έχουν καταβληθεί ως μη όφειλαν;