Ερώτηση του βουλευτή Λάρισας Θωμά Ψύρρα σχετικά με τις παράνομες ξεναγήσεις.

Ερώτηση του βουλευτή Λάρισας Θωμά Ψύρρα σχετικά με τις παράνομες ξεναγήσεις.

26/08/2014

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Τουρισμού

ΘΕΜΑ: «Σχετικά τις παράνομες ξεναγήσεις».

Η αύξηση του αριθμού των τουριστών συνοδεύτηκε με έκρηξη του φαινομένου των παράνομων ξεναγήσεων. Σε όλη την επικράτεια κυρίως εκεί που υπάρχουν αρχαιολογικά και άλλα αξιοθέατα βασιλεύει η παράνομη ξενάγηση. Χιλιάδες τουρίστες πληροφορούνται μέσω διεθνών ιστοσελίδων την παροχή “δωρεάν” ξενάγησης (αλλά με υποχρεωτικό πουρμπουάρ). Έλληνες και ξένοι προβάλλονται ως “αστέρες” της ξενάγησης. Ταξιτζήδες, οδηγοί τουριστικών λεωφορείων ή άλλες ομάδες ατόμων (τουριστικοί συνοδοί, tour managers, tour escorts, tour leaders, couriers, reps…) ενεργοποιούν το αξίωμα “στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις”. Έτσι, καθημερινά ανύποπτοι τουρίστες “ξεναγούνται” από άτομα που δηλώνουν ξεναγοί σε χείριστης ποιότητας «ξενάγηση» με διαστρεβλωμένο περιεχόμενο και σε κακής ποιότητας γλωσσική επικοινωνία.

Και ενώ σύμφωνα με το νόμο απαγορεύονται τέτοιου είδους ξεναγήσεις, επί της ουσίας δεν υπάρχει σαφές θεσμικό πλαίσιο ελέγχου γι αυτήν την δραστηριότητα. Συνήθως τα ελάχιστα αποτελέσματα προκύπτουν από τυχαίους ελέγχους της Αστυνομίας και μάλιστα μόνο μετά από συγκεκριμένη καταγγελία στην Αστυνομία, η οποία θα πρέπει επιπλέον να προλάβει επ” αυτοφώρω την παράνομη ξενάγηση. Μάλιστα οι “ξεναγοί” για να αποφύγουν την πιθανότητα ελέγχου αποφεύγουν να “ξεναγούν” μέσα στους αρχαιολογικούς χώρους αλλά μαζεύουν τους τουρίστες απέξω λέγοντας ότι …υπάρχουν και πολλά άλλα μέρη άξια να επισκεφτούν.

Επειδή αυτή η κατάσταση δυσφημεί τον ελληνικό τουρισμό και υποβαθμίζει τις παρεχόμενες τουριστικές υπηρεσίες προς τους αλλοδαπούς επισκέπτες.
Επειδή συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι των επαγγελματιών ξεναγών που κατέχουν άδεια του υπουργού Τουρισμού και αντίστοιχο θεωρημένο δελτίο ταυτότητας του υπουργείου Τουρισμού.
Επειδή το ελληνικό δημόσιο χάνει πολλά έσοδα ετησίως μια και κανείς από τους “ξεναγούς” δεν κόβει απόδειξη παροχής υπηρεσιών.

Ερωτάται η κ. Υπουργός
1. Με ποιους τρόπους θα αντιμετωπίσει το θέμα;
2. Θα υπάρξει εντατικοποίηση των ελέγχων και σε επίπεδο διαδικτύου;
3. Πως θα υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος όταν η Τουριστική Αστυνομία έχει αποψιλωθεί από προσωπικό;
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΘΩΜΑΣ ΨΥΡΡΑΣ