συνδιάσκεψη 26

Θ. Θεοχαρόπουλος: «Ανοιχτός ο δρόμος πιθανής συνεργασίας με το Ποτάμι» (ηχητικό)

16/05/2016

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μίλησε  στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και στους δημοσιογράφους Ανδρέα Παπασταματίου και Ελενα Καραγιάννη και μεταξύ άλλων επισήμανε:

Στη Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θέλαμε να υπάρχει ένα κείμενο που να αποτελεί την κοινή συνισταμένη και έγιναν πολλές συζητήσεις για να υπάρξουν οι απαραίτητες συγκλίσεις έτσι ώστε να υπάρξει αυτό το σχέδιο πολιτικής διακήρυξης το οποίο θα δώσει το έναυσμα το πολιτικό και προγραμματικό. Η Σύγχρονη Κεντροαριστερά με επίκεντρο την Δημοκρατική Συμπαράταξη έκανε ένα μεγάλο βήμα και προγραμματικά. Ανά τομέα πολιτικής υπήρξαν οι εξειδικευμένες θέσεις οι οποίες από σήμερα μπαίνουν στο διάλογο με την κοινωνία. Στόχος είναι το σχέδιο για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στην χώρα μας  να μην το φτιάξει κάποιος από τα πάνω αλλά να είναι κτήμα της κοινωνίας.

Ερ: Βλέπετε το εγχείρημα της επιτροπής διαλόγου με το Ποτάμι να το ακολουθεί κόσμος γιατί το Σαββατοκύριακο είχαμε την παρουσία του κ Θεοδωράκη στο συνέδριο της Δράσης.

To εγχείρημα πρέπει να εκφράσει τη σύγχρονη κεντροαριστερά από εδώ και στο εξής. Νομίζω όμως πως σε αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να είμαστε όλοι απολύτως ειλικρινείς και για αυτό θα πρέπει να αφεθούν στην άκρη από όλους παραγοντισμοί, ηγεμονισμοί και μικροκομματικές περιχαρακώσεις. Όλα αυτά που συζητούνται περί τηλεφώνων αδικούν το εγχείρημα της σύγχρονης κεντροαριστεράς που θέλουμε να φτιάξουμε. Το θετικό είναι πως η επιτροπή διαλόγου με πολλές δυνάμεις τους ευρύτερου χώρου προχωρά και εργάζεται και τον Ιούνιο θα μας παρουσιάσει ένα κοινό πόρισμα για την περαιτέρω σύγκλιση.

ΕΡ: Χάθηκε ο κόσμος να στείλετε μια πρόσκληση;

Εμείς κάναμε μια συνδιάσκεψη ,συνεπώς καμία επίσημη πρόσκληση δεν έχει σταλεί σε κανένα. Όμως επειδή με το Ποτάμι και τον κ Θεοδωράκη συνεργαζόμαστε στην επιτροπή διαλόγου ήταν η μοναδική εξαίρεση που έγινε. Η  Φώφη Γεννηματά την Τετάρτη τηλεφώνησε στον κ. Θεοδωράκη για να τον προσκαλέσει ενώ- δεν είχε προσκληθεί κανένας άλλος πολιτικός αρχηγός- και μάλιστα έστειλε εκπροσώπους από την επιτροπή διαλόγου επειδή ήταν προσκεκλημένος στο συνέδριο της Δράσης  ,τον Δημήτρη Τσιόδρα τον Εκπρόσωπο Τύπου και μέλος της επιτροπής διαλόγου. Η πραγματικότητα είναι αυτή.  Κατά την άποψη μου η επιτροπή διαλόγου πρέπει να έχει σαφές προοδευτικό πρόσημο για να φτιάξουμε την μεγάλη προοδευτική παράταξη που έχει ανάγκη ο τόπος. Στην επιτροπή συμμετέχει και ένας εκπρόσωπος της Δράσης συνεπώς το ερώτημα είναι γιατί δεν προσκλήθηκαν στο συνέδριο της Δράσης τα άλλα κόμματα παρά μόνο η ΝΔ και το Ποτάμι.

Eρ: Αρα παραμένει ανοικτός ο δρόμος πιθανής συνεργασίας;

Όχι μόνο παραμένει ανοικτός αλλά αν δεν πραγματοποιηθεί θα είναι πολιτικός ο λόγος.Πολιτικά θα επιλέξουν κάποιοι, όλα τα άλλα είναι προσχήματα.

Ερ: Η Δράση είναι κεντροαριστερά;

Κατά την εκτίμηση μου όχι. Είναι σαφές.  Με τις προσκλήσεις σε ΝΔ και Ποτάμι επιπλέον έκανε μια επιλογή.  Στα συνέδρια ή καλείς όλους ή δεν καλείς κανένα. Εμείς δεν είχαμε συνέδριο αλλά προγραμματική συνδιάσκεψη και για αυτό δεν καλέσαμε άλλα κόμματα.