θεοχ ερα

Συνέντευξη του Θανάση Θεοχαρόπουλου (Ηχητικό)

10/05/2016

Στο ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ της ΕΡΑ και στους δημοσιογράφους Ξενοφώντα Ζηκίδη και Ευαγγελία Μπαλτατζή μίλησε το πρωί της Τρίτης (10/5) ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων  ανέφερε:

  • Η χθεσινή ανακοίνωση του Eurogroup είναι γενικόλογη, δεν έχουμε φτάσει στο τελικό σημείο, ελπίζω να φτάσουμε σε μία συμφωνία η οποία δεν θα φέρει και άλλα νέα μέτρα.
  • Ζήσαμε και ζούμε το περσινό σενάριο της διαπραγμάτευσης, καθώς το 2016 κάναμε το ίδιο λάθος με το 2015, αφού η Κυβέρνηση δεν έκλεισε την διαπραγμάτευση αμέσως μετά τις εκλογές, με αποτέλεσμα ο λογαριασμός συνεχώς να αυξάνεται, να παίρνονται χρήματα και να στερεύουν τα αποθεματικά των ταμείων, ταυτόχρονα να μην πληρώνονται ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυτός ο φαύλος κύκλος που δημιουργείται με τον ιδιωτικό τομέα και την αγορά. Αυτή είναι μία κατάσταση ίδια με το 2015.
  • Συμφωνούμε όλοι ότι χρειάζεται αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους. Τι έχει συμβεί: Το Νοέμβριο του 2012 υπήρχε μια απόφαση, η οποία ήταν απαραίτητη για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους. Φθάσαμε στο σημείο, μετά από 6 μήνες διαπραγμάτευσης με αυταπάτες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, τον Αύγουστο του 2015 να επαναδιατυπωθεί απλώς στη συμφωνία, στο 3ο Μνημόνιο, ότι η αναδιάρθρωση θα γίνει σύμφωνα με την απόφαση του Νοεμβρίου του 2012. Στο κοινό ανακοινωθέν υπάρχει απλώς μια γενικόλογη αναφορά που χωρίζει σε τρία στάδια, χωρίς κάτι συγκεκριμένο, καθώς οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στο Eurogroup της 24ης Μαΐου. Θέλω να περιμένω που θα καταλήξει αυτή η συζήτηση, γιατί θα πρέπει να υπάρξουν κάποια στοιχεία, που θα βοηθήσουν να γίνει βιώσιμο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι χειροτέρεψαν οι συνθήκες για το δημόσιο χρέος, αυτούς τους 15 μήνες. Εμείς και πριν λέγαμε ότι χρειάζονται παραμετρικές αλλαγές για να μπορέσει να γίνει εξυπηρετήσιμο. Στις παραμετρικές αλλαγές ήταν τόσο η χρονική μετακύλιση των ομολόγων, όσο και η μείωση των επιτοκίων. Συνεπώς, αυτά είναι σταθερά αιτήματα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ.
  • Θεωρώ ότι τα νέα μέτρα δεν θα μπορέσουν να προσφέρουν ανάταξη στην ελληνική κοινωνία και δημιουργούν πρόβλημα στο να μπορέσουμε να πετύχουμε τους κοινούς στόχους που, φαντάζομαι, έχουμε με την ΕΕ, ανάπτυξη, μείωση ανεργίας κοκ. Όσο δεν κάνουμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και βαθιές τομές, με σκοπό την εξυγίανση, δηλαδή, μείωση δαπανών μέσω εξυγίανσης και όχι μέσω μείωσης μισθών και συντάξεων, τότε δεν θα καταφέρουμε τίποτα.