θεοχ

Θ Θεοχαρόπουλος: Το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό δεν είναι μεταρρύθμιση, θα μας ρίξει σε ύφεση (Ηχητικό)

08/05/2016

Στο ραδιοφωνικό σταθμό Real fm και στον δημοσιογράφο Γιώργο Ψάλτη μίλησε το πρωί της Κυριακής ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος ανέφερε:

Για το Ασφαλιστικό

Χρειάζεται μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η οποία θα δίνει μια πνοή στο ασφαλιστικό, για όλα τα επόμενα χρόνια. Το ζήτημα είναι ότι αυτό το νομοσχέδιο που έχει έρθει δεν είναι μεταρρύθμιση και ότι δεν έγινε καμία συνεννόηση, με αποτέλεσμα να περιλαμβάνει πράγματα με τα οποία απλώς ψάχνει χρήματα και δεν διαμορφώνει νέες προοπτικές. Ο κ. Κατρούγκαλος έφτιαξε μόνος του την πρόταση και μας την παρέδωσε 5 ώρες πριν την δώσει στους εταίρους, ωστόσο εμείς του παραδώσαμε εναλλακτικές προτάσεις, διαρθρωτικές ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό, βαθιές τομές, τις οποίες μας είπε ότι θα τις εξετάσει και μάλιστα παραδέχτηκε, από το βήμα της Βουλής, ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη ήταν η μόνη παράταξη που κατέθεσε εναλλακτικές προτάσεις, ωστόσο δεν μας απάντησε ποτέ και συνέχισε μόνος του. Με αυτές τις προτάσεις, όχι μόνο δεν θα γίνουν μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν θα βγει ποτέ από την κρίση έτσι ούτε το φορολογικό, ούτε το ασφαλιστικό, αλλά θα μπούμε σε βαθιά ύφεση. Με το να κόβεις από συντάξεις χηρείας, να καταργείς το ΕΚΑΣ, να φέρνεις το αφορολόγητο ξαφνικά στα 8.600 ευρώ, όταν πριν από ένα μήνα δήλωνε πως αν πέσει το αφορολόγητο κάτω από 9.100 ευρώ θα παραιτηθεί, ποια αξιοπιστία μπορεί να υπάρχει, όταν μάλιστα κάθε μέρα δηλώνεις άλλα και την επόμενη μέρα κάνεις τα ακριβώς αντίθετα;

ΕΡ: Πιστεύετε πως θα περάσουν σήμερα το βράδυ τα μέτρα;

Είναι πιθανό να υπάρχουν κάποιες απώλειες, ωστόσο δεν θα χάσουν την κυβερνητική πλειοψηφία, κατά την εκτίμησή μου.  Συνεχίζουν να υποστηρίζουν κάτι που είναι αδιέξοδο και μάλιστα, από όσο έχουμε καταλάβει, είναι θέμα που δεν το συζητούν μεταξύ τους, στην ΚΟ.

 

ΕΡ:  Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ θα ψηφίσει το νομοσχέδιο ή κάποια άρθρα του;

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΡΑΞΗ θα καταψηφίσει αυτό το νομοσχέδιο, επί της αρχής και επί των άρθρων και ο λόγος είναι ότι δεν δημιουργεί καμία προοπτική. Όταν δημιουργείς αντικίνητρα στην ασφάλιση, αυτό έχει αντίκτυπο και στο φορολογικό και στο συνταξιοδοτικό. Από την άλλη, ο κ. Τσακαλώτος μας είχε πει ότι αν δεν κλείσει η συμφωνία μέχρι τον Μάιο «ζήτω που καήκαμε». Αυτή τη στιγμή το Κοινοβούλιο έπρεπε να συζητάει ένα νομοσχέδιο που να είναι συμφωνημένο με τους θεσμούς και έχει κλείσει η αξιολόγηση. Αντίθετα, με αυτό που κάνει, κινδυνεύει το ελληνικό κοινοβούλιο να ψηφίσει κάτι, και τις επόμενες μέρες να κληθεί να άρει την ψήφο σε ορισμένα άρθρα. Αυτό το είχε ξανακάνει η κυβέρνηση το 2015 με τον κ. Βαρουφάκη. Φαίνεται ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα στην νοοτροπία αυτής της κυβέρνησης, κάνει ακριβώς τα ίδια λάθη, οδηγεί την χώρα στα τελευταία σημεία της διαπραγμάτευσης, χωρίς χρήματα, στερεύουν τα ταμεία, με αποτέλεσμα να είναι στην χειρότερη διαπραγματευτική θέση. Έπρεπε να κλείσει την διαπραγμάτευση αμέσως μετά τις εκλογές. Τώρα, παίρνουν τα αποθεματικά των ταμείων και αυξάνονται οι υποχρεώσεις του δημοσίου και μπλοκάρει όλο το σύστημα. Λάθος στρατηγική, με συνεχιζόμενα τακτικά λάθη… Λάθη, όπως η προσπάθεια επικοινωνιακής αξιοποίησης των συνομιλιών Τόμσεν – Βελκουλέσκου, που επιδείνωσε την θέση της χώρας. Ανησυχώ πολύ ότι με αυτό το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί σήμερα στο ελληνικό κοινοβούλιο θα υπάρξουν συνθήκες οι οποίες θα δυσκολέψουν πάρα πολύ την διαφυγή από αυτή την κατάσταση που ζούμε σήμερα.

Για την διαβούλευση στην κεντροαριστερά

Στις 14-15 Μαΐου έχουμε την πανελλαδική συνδιάσκεψη της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ. ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Κινήσεις Πολιτών κάναμε τον περασμένο Σεπτέμβριο το πρώτο βήμα και είχαμε το ενθαρρυντικό αποτέλεσμα των εκλογών, ως 3η δημοκρατική δύναμη. Τώρα πρέπει να κάνουμε τα επόμενα βήματα και να αφήσουν όλοι πίσω τους εγωισμούς, τις κομματικές περιχαρακώσεις, να  πάμε μπροστά και να προχωρήσουμε στην μεγάλη προοδευτική παράταξη που έχει ανάγκη ο τόπος. Ο κατακερματισμός δεν βοηθάει πουθενά, οπότε πρέπει όλοι πολύ γρήγορα να πάρουν τις αποφάσεις τους. Η επιτροπή διαλόγου που έχει ανοίξει και με το ΠΟΤΑΜΙ είναι μια θετική εξέλιξη, τον Ιούνιο όμως πρέπει να καταλήξει και άμεσα να υπάρχουν οι αποφάσεις. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή χρόνος για την ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα. Πρέπει άμεσα να διαμορφώσουμε την εναλλακτική πρόταση, η οποία θα δώσει λύση στους προοδευτικούς πολίτες, που είναι εγκλωβισμένοι. Συνεπώς, θέλω να πιστεύω ότι θα αφεθούν πίσω από όλους, περιχαρακώσεις κομματικές και παραγοντισμοί και θα προχωρήσουμε μπροστά, για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη. Αυτό προσπαθούμε να δώσουμε ως έναυσμα σε αυτή τη διαδικασία και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους.

ΕΡ: Βλέπετε εκλογές σύντομα;

Δεν βλέπω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει πιθανότητα  εκλογών, παρά μόνο από ατύχημα. Θεωρώ ότι η Κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας αυτή τη στιγμή θέλουν να συνεχίσουν να είναι στην εξουσία, παρά το γεγονός ότι στην ελληνική κοινωνία και στις δημοσκοπήσεις έρχονται δεύτεροι και αυτό το γεγονός είναι που θα τους αποτρέψει να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε διαδικασία εκλογών, εκτός και αν υπάρξει ένα μεγάλο «ατύχημα» σε αυτή τη διαδικασία.