Αποσπάσματα συνέντευξης του Θανάση Θεοχαρόπουλου (VIDEO)

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και στη δημοσιογράφο Άννα Μπουσδούκου μεταξύ άλλων  επεσήμανε:

Δεν είναι αρνητικό ο κ. Τσίπρας  να συζητά με τους ηγέτες των χωρών της Ε.Ε., όμως βλέπουμε πανομοιότυπα τα λάθη που έγιναν το 2015. Δεν κλείνει την αξιολόγηση στο χρόνο που πρέπει αλλά την πηγαίνει συνεχώς πίσω, όταν η διαπραγματευτική ισχύς της χώρας μας είναι η χειρότερη επειδή δεν έχουμε χρήματα. Η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και εξυγιαντικών παρεμβάσεων σε όλους τους τομείς πολιτικής, με αποτέλεσμα να προτείνει συνεχώς μέτρα υπερφορολόγησης. Υφεσιακά μέτρα που οδηγούν σε φαύλο κύκλο ανεργίας. Για την οποία 15 μήνες δεν ακούμε ένα σχέδιο καταπολέμησης της. Είναι σαν να μην την ενδιαφέρει τη κυβέρνηση η καταπολέμηση της ανεργίας και ο κόσμος που δεν έχει δουλειές βρίσκεται σε απόγνωση”.

Ερ. Αν όμως δεν αυξηθούν οι φόροι τότε θα πρέπει να περικόψει συντάξεις. Υπάρχει  χρυσή τομή;

Όσο δεν παρουσιάζει η χώρα μας ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που υπάρχει  και μπορεί να φέρει εξοικονόμηση δαπανών αυτά θα συμβαίνουν. Στο φορολογικό πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες αλλαγές. Τα μέτρα είναι και οικονομικά αναποτελεσματικά και κοινωνικά άδικα. Η λύση είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών ώστε να υπάρξει δίκαιη φορολόγηση με προοδευτικές κλίμακες και ταυτόχρονα καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Βέβαια με τους σημερινούς φορολογικούς συντελεστές δεν μπορείς να πατάξεις την φοροδιαφυγή. Δεν θα τα καταφέρεις.

Εμείς θεωρούμε ότι η κυβέρνηση είναι εντελώς αναποτελεσματική αυτούς τους δεκαπέντε μήνες. Λέμε ότι η λύση δεν είναι οι εκλογές και αυτή είναι η διαφωνία μας με τον κ. Μητσοτάκη. Δεν μπορεί η χώρα να πηγαίνει κάθε εξάμηνο σε εκλογές. Χρειάζεται μια κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας από την παρούσα βουλή. Τα προβλήματα είναι τόσο οξυμένα που η χώρα έχει φτάσει στο χείλος της καταστροφής. Η κυβέρνηση πρέπει να παραιτηθεί. Θα πρέπει ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Με οριακές πλειοψηφίες τα προβλήματα δεν λύνονται. Χρειάζεται μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης.

Ερ: Πως ανέκυψε αυτή η κόντρα με τη ΝΔ;

Υπήρξε μια διαφωνία για το αν η χώρα χρειάζεται πάλι εκλογές. Δεν είναι δυνατόν ο κ Μητσοτάκης να λέει τη  μια ημέρα πως χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση για να έχουμε σταθερές τετραετίες και να μην πηγαίνουμε σε εκλογές και την επόμενη ημέρα ακριβώς να ζητά εκλογές.              

Ερ: Υπάρχει πολιτικό φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Είμαστε μακριά, πολιτικά. Είναι αδιανόητο να υπάρχει η λογική του λαϊκισμού, της αντιμετώπισης των πολιτών ως πελάτες, οι ιδεολογικές εμμονές και αυταπάτες να κρατούν πίσω τη χώρα, να μην ενισχύεται η υγιής επιχειρηματικότητα παράλληλα με την κοινωνική συνοχή ταυτόχρονα με το κράτος πρόνοιας, που χρειάζεται ο τόπος. Όλα αυτά μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι πολιτικές που ασκούνται δεν είναι προοδευτικές.

Ερ: Πως σχολιάζετε όσα είπε ο κ. Πολάκης;

Νιώθω πάρα πολύ άσχημα ως πολίτης που βλέπω έναν υπουργό της χώρας μου να μιλά έτσι και να μεταχειρίζεται με αυτό τον τρόπο ΜΜΕ και δημοσιογράφους. Υπάρχουν στοιχεία μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ που είναι κοντά σε μια εθνικολαικιστική λογική , θα ήθελα να πιστεύω πως δεν εκφράζει το σύνολο του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως την πλειοψηφία των μελών του, μια τέτοια αντίδραση αλλά αυτό θα πρέπει να το ξεκαθαρίσει ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Άκουσα μάλιστα με μεγάλη έκπληξη «πως θα γυρίσει ο τροχός» υπονοώντας μια απειλή. Θέλω να πιστεύω ότι δεν απειλεί με τέτοιο τρόπο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τους ανθρώπους των ΜΜΕ. Και επειδή είχαμε και πρόσφατα διαγραφές στην ΕΣΗΕΑ, αυτές είναι οι τακτικές από κάτι το οποίο φανταζόμαστε πως είχε τελειώσει στη χώρα μας και δυστυχώς βλέπουμε να έρχεται  και να ξαναέρχεται.