ξενοδ

Ανακοίνωση του Τομέα Τουρισμού της Δημοκρατικής Αριστεράς

13/04/2016

Ο Τομέας Τουρισμού κατά του ειδικού τέλους διανυκτέρευσης

Η Δημοκρατική Αριστερά θεωρεί ότι  η πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει ειδικό τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία της χώρας είναι παράλογη και καταστροφική και ουσιαστικά στοχοποιεί εκ νέου, μετά  τον διπλασιασμό των συντελεστών ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ, τον τουρισμό της χώρας.

Οι συνέπειες της επιβολής ενός τέλους διανυκτέρευσης ένα ευρώ για κάθε αστέρι του ξενοδοχείου θα είναι βαρύτατες και ισοδυναμούν με επιβάρυνση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων κατά 147,6 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με έρευνα  του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων  και επιβάρυνση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος καθώς επίσης και με αύξηση της ανεργίας,  και μείωση των επενδύσεων  .

Αντί η κυβέρνηση να δημιουργεί ελεγκτικούς μηχανισμούς προς αναζήτηση των διαφυγόντων φόρων των 12 εκατ. διανυκτερεύσεων σε  «παράνομα καταλύματα», στην ουσία  προτείνει την περαιτέρω ενίσχυσή τους, ενθαρρύνοντας τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Η Δημοκρατική Αριστερά ζητά από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει κάθε πρόθεση που αφορά στα οριζόντια φοροεισπρακτικά μέτρα που καταστρέφουν τον τελευταίο πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, που είναι ο τουρισμός.