potami

Χαιρετισμός του Θανάση Θεοχαρόπουλου στην εκδήλωση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης

03/04/2016

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάση Θεοχαρόπουλου

στην εκδήλωση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης

για τον εορτασμό των 90 χρόνων παρουσίας του

 

 

Κυρίες και κύριοι,

 

Επιτρέψτε μου να σας απευθύνω τον θερμό μου χαιρετισμό για την επετειακή αυτή εκδήλωση. Η καταγραφή των 90 χρόνων της αδιάλειπτης παρουσίας του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης στην οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης, με την έκδοση ενός επετειακού ιστορικού λευκώματος, θα αποτελέσει σίγουρα –όπως φιλοδοξεί- μια πολύτιμη παρακαταθήκη τόσο για την πόλη όσο και για τους επόμενους επιχειρηματίες. Αποκτά δε εξαιρετική σημασία στην παρούσα δυσμενή συγκυρία.

Διότι η αβεβαιότητα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η δυσκολία της διαχείρισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, η καθυστέρηση στη λήψη σημαντικών οικονομικών αποφάσεων γύρω από το ασφαλιστικό, το φορολογικό και τα κόκκινα δάνεια, κάνουν ακόμη πιο ασφυκτικό το περιβάλλον μειωμένης ρευστότητας και υψηλής ανεργίας, μέσα στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο μικρομεσαίος παραγωγικός ιστός έχει καθοριστικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Η ανάκαμψη της οικονομίας είναι εφικτή μόνο αν πρωταγωνιστήσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις –η άλλοτε ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας-, καθώς είναι αυτές που θα αλλάξουν το κλίμα, προσελκύοντας στη συνέχεια και ξένες επενδύσεις. Επιβάλλεται όμως γι’ αυτό η αποτελεσματική στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης, με γενναίες παρεμβάσεις, και η επίλυση των μεγάλων προβλημάτων της, έτσι ώστε να δώσει άμεσα και γρήγορα αποτελέσματα στην επιβίωση καταρχήν των επιχειρήσεων, αλλά και στην ανάκαμψη και την απασχόληση.

Δυστυχώς, όμως, έχουμε μια κυβέρνηση, αναποτελεσματική και στο επίπεδο της πραγματικής οικονομίας. Εξαφανίζονται έτσι από τον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και χάνονται χιλιάδες θέσεις εργασίας. Μόνο το τελευταίο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου διαγράφηκαν 9.812 επιχειρήσεις, αριθμός κατά 78,08% υψηλότερος σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Επίσης οι επιχειρήσεις πλέον που κλείνουν είναι περισσότερες από αυτές που ανοίγουν. Οι υπόλοιπες παλεύουν ενάντια στην εξόντωση και τον αφανισμό τους. Διότι στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως είναι η αδυναμία εύρεσης χρηματοδότησης για επενδυτικές πρωτοβουλίες και η άδικη φορολογική αντιμετώπισή τους, ήρθε να προστεθεί και η επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών, αφήνοντάς τους σημαντικές απώλειες.

Εμείς υποστηρίζουμε ότι η διάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων πρέπει να ενυπάρχει σε όλες τις πολιτικές ως μόνιμη παράμετρος. Πρέπει να υπάρχει στην πολιτική απασχόλησης, στην πολιτική για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, στην πολιτική ενισχύσεων, στους αναπτυξιακούς νόμους.

Είναι αδήριτη πλέον ανάγκη και αποτελεί υποχρέωση της κυβέρνησης να θεσπίσει ένα δίκαιο, σταθερό και αναπτυξιακό φορολογικό σύστημα, που θα παρέχει φορολογικά κίνητρα σε νέες και παλαιές επιχειρήσεις. Διότι η υπερφορολόγηση των υγιών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κυρίως η υπερφολόγηση των ίδιων συνεπών μικρομεσαίων επιχειρηματιών, εμπόρων, βιοτεχνών και επαγγελματιών, δεν είναι μόνο κοινωνικά άδικη, αλλά είναι και οικονομικά αναποτελεσματική. Αλλιώς οι συνέπειες στην οικονομία και στην κοινωνία θα είναι επώδυνες.

Υποστηρίζουμε την παροχή ισχυρών κινήτρων για επενδύσεις. Διότι η επενδυτική δραστηριότητα παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Δεν υπάρχουν δημόσιες επενδύσεις, τα καινούργια προγράμματα του ΕΣΠΑ είναι παγωμένα. Θα πρέπει να αρθούν όλα εκείνα τα εμπόδια που δυσκολεύουν σήμερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση τόσο στον τραπεζικό δανεισμό όσο και σε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης. Το τραπεζικό σύστημα πρέπει να προχωρήσει στη παροχή ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία με τη χρηματοδότηση των ιδιωτικών επενδύσεων με χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερη ευελιξία. Σήμερα, η ρευστότητα στην αγορά εξακολουθεί να παραμένει ζητούμενο, πλήττοντας κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ωστόσο, είναι αναγκαία πρωτίστως η χάραξη μιας αναπτυξιακής πολιτικής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα τις διευκολύνουν να γίνουν ισχυρές, ανταγωνιστικές και βιώσιμες. Η προώθηση ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου για τη χρηματοδότηση, και την παροχή επενδυτικών κινήτρων αποτελεί προτεραιότητα για τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας.

 

Φίλες και φίλοι,

 

Δεν υπάρχει βιώσιμη οικονομική πολιτική χωρίς τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι η αποψινή εκδήλωση να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις λύσεις που αναζητούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για ανάπτυξη, εργασία, υγιή ανταγωνισμό και κοινωνική συνοχή.

Καλή δύναμη στο έργο σας και εύχομαι τα 90 χρόνια παρουσίας του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης να γίνουν 100, να γίνουν 1000.