machairas

Συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου της ΔΗΜΑΡ στον ΣΚΑΪ 100,3

25/08/2014

-Τελικά, τι συνέβη; Βρήκαμε τον πρόεδρο και ψάχνουμε τους 180.

 

– Δεν ξέρω ποιος και ποιον πρόεδρο βρήκε, ωστόσο είναι εξαιρετικά πρόωρο να θεωρούμε ότι μπορούμε να «κλειδώσουμε», κατά την δημοσιογραφική διαλεκτό, τον πρόεδρο – έξι μήνες σχεδόν – πριν από τις προβλεπόμενες συνταγματικές διαδικασίες.

 

- Η  ανακίνηση του ονόματος πιστεύετε  ότι μπορεί να εμπεριέχει και την παράμετρο – κατά το δημοσιογραφικό λεγόμενο – «το λέμε για να τον κάψουμε»;

 

Η ερώτηση σας αφορά άλλους… Εμείς διαβάσαμε ένα ρεπορτάζ της Καθημερινής που μεταφέρει ορισμένες πληροφορίες. Αυτό που θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι ότι δεν έχει γίνει καμία νύξη στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, ούτε έχει μεταφερθεί κάτι σε στέλεχός της από παράγοντες, οι οποίοι αναφέρονται στο ρεπορτάζ, ούτε έχει γίνει κάποια είδους βολιδοσκόπηση. Η θέση η δική μας για το πώς αντιλαμβανόμαστε το ζήτημα της προεδρικής εκλογής είναι καθαρή εδώ και πάρα πολύ καιρό. Έχει διατυπωθεί και από τον ίδιο τον κ. Κουβέλη και από στελέχη που έχουν την ευθύνη της επικοινωνίας του κόμματος.

 

Το ζήτημα της προεδρικής εκλογής θα πρέπει να κριθεί στον προβλεπόμενο χρόνο, ο οποίος είναι και συνταγματικά προσδιορισμένος. Δεν μπορεί να έρθει νωρίτερα από τα τέλη του Ιανουαρίου. Θα κριθεί εκείνη την περίοδο. Και θα κριθεί  όχι ως ένα απλό διαδικαστικό ζήτημα. Γιατί είναι λάθος η συζήτηση που γίνεται, λες και ο πρόεδρος είναι μια φιγούρα  συμβολικού απλώς χαρακτήρα. Ανεξαρτήτως αρμοδιοτήτων, η εκλογή του προέδρου είναι σοβαρό πολιτικό ζήτημα και δεν μπορεί παρά να κριθεί σε συνάρτηση με το πολιτικό κλίμα εκείνης της περιόδου αλλά και  με τις πολιτικές που ασκούνται.

-Στο ενδεχόμενο να μην προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ υποψήφιο για την προεδρική εκλογή… 

 

Η πρόθεση του είναι διακηρυγμένη και υπογραμμισμένη. Να οδηγηθεί η χώρα πάση θυσία  στις κάλπες.

 

-Είναι θεσμικά ορθό «να κάνεις παιχνίδι» με την εκλογή του ΠτΔ;

 

Κάθε παιχνίδι με τους θεσμούς είναι για την ΔΗΜΑΡ απαράδεκτο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια άποψη συγκεκριμένη και κατά την γνώμη μου είναι θεμιτό ότι την καταθέτει στο πολιτικό τραπέζι. Το ίδιο θεμιτό είναι άλλωστε ότι ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος  λένε ότι η χώρα έχει ανάγκη την σταθερότητα και πρέπει πάση θυσία να αποφευχθούν οι εκλογές. Έχουμε δυο διαμετρικά  διαφορετικές πολιτικές στάσεις: η μια από την πλευρά της συγκυβέρνησης και η άλλη από την  πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Η θέση της ΔΗΜΑΡ είναι σαφής. Πρέπει να αφήσουμε τις εξελίξεις να τρέξουν. Και, ξέρετε, είναι λίγο άκομψο για έναν καλό πρόεδρο όπως είναι ο Κάρολος Παπούλιας να περιφέρουμε την πιθανότητα αποχώρησης του νωρίτερα, στις εφημερίδες και στα ραδιόφωνα. Τα πράγματα είναι απλά. Πολιτικές θέσεις και ευθύνη, θεωρώ πως έχουν όλοι.  Κυριακή κοντή γιορτή…

 

 

-Τι προσδόκα η ΔΗΜΑΡ από το συνέδριο της;     

 

Στο συνέδριο μας πρέπει να γυρίσουμε σελίδα, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. Επιχειρούμε να ανατάξουμε τις δυνάμεις μας. Θεωρούμε ότι ο τόπος έχει ανάγκη μια μεταρρυθμιστική  αριστερή δύναμη, έναν ενδιάμεσο πόλο ο οποίος μπορεί να εξισορροπήσει τις διπολικές ακρότητες  και να συμβάλει με τις δικές του δυνάμεις στην ανασύσταση του προοδευτικού τόξου.

 

-Ο κ. Κουβέλης θα είναι παρών ως προς την προεδρία της ΔΗΜΑΡ στο επόμενο χρονικό διάστημα;

 

Όπως καταλαβαίνετε εγώ δεν μπορώ να μιλήσω για λογαριασμό του. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι ο κ. Κουβέλης  είναι πολύτιμος για το χώρο μας. Είναι ένα πρόσωπο με μεγάλη δημοφιλία και  διεισδυτικότητα σε όλους τους πολιτικός χώρους, το αποδεικνύει άλλωστε η ίδια η συζήτηση η οποία γίνεται για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Είναι μάχιμος πολιτικός και αποφασισμένος να συμβάλει στην  ανασυγκρότηση της προοδευτικής κεντροαριστεράς και του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού.