thvouli2103

Ομιλία του Θανάση Θεοχαρόπουλου στην Βουλή για το προσφυγικό (video)

22/03/2016

 

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, μόλις ακούσαμε ένα εθνικιστικό παραλήρημα, ένα κήρυγμα εθνικιστικού και ρατσιστικού μίσους. Εδώ όλες οι πτέρυγες της Βουλής είμαστε δημοκράτες, πολίτες και Βουλευτές που έχουμε έρθει για να προασπίσουμε βασικά δικαιώματα και δεν θα επιτρέψουμε στο ελληνικό Κοινοβούλιο να ακούγονται αυτά που ακούστηκαν πριν λίγο εδώ, το κήρυγμα μίσους από τη Χρυσή Αυγή.

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, σήμερα πράγματι αντιμετωπίζουμε μια διπλή κρίση. Εν μέσω βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, είμαστε αντιμέτωποι με την ανθρωπιστική προσφυγική κρίση.

Η εικόνα στη χώρα μας κάθε άλλο παρά τιμητική είναι, στα νησιά μας, τη συνοριακή γραμμή, αλλά και στην ενδοχώρα.

Η επερώτηση αναφέρεται στη Σύνοδο, βέβαια, Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου και είναι λογικό, αφού είχε γίνει πριν από τρεις μήνες. Και τότε θέλω να τονίσω ότι είχαν καταγραφεί οι σημαντικές αδυναμίες αλλά και οι καθυστερήσεις που ακόμη υφίστανται στο ζήτημα διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο διάστημα μέχρι και σήμερα οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν για ακόμη μια φορά, δυστυχώς, την ανησυχία μας ότι η ελληνική Κυβέρνηση αντιμετώπισε για μεγάλο χρονικό διάστημα, όλο τον προηγούμενο χρόνο, με επιπολαιότητα το θέμα και υπήρξαν αυταπάτες και πρόχειρη αντιμετώπιση.

Μετά την ολοκλήρωση της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της 18ης Μαρτίου φάνηκε να κατανοήθηκε ότι το πρόβλημα είναι κοινό και ευρωπαϊκό. Γιατί αυτό που σήμερα μοιάζει απλά με έναν καιροσκοπισμό και μια αδιαφορία κάποιων κρατών, σύντομα θα βγάλει το πέπλο της άγνοιας που καλύπτει το πρόβλημα και από πίσω θα φανεί το αποκρουστικό πρόσωπο του εθνικισμού.

Στη χώρα μας ήδη ο αριθμός των εγκλωβισμένων προσφύγων πλησιάζει τις πενήντα χιλιάδες. Είναι, λοιπόν, φανερό ότι η νέα απόφαση για μετεγκατάσταση εβδομήντα δύο χιλιάδων προσφύγων έχει δύο πτυχές: τη θετική, καθώς υπάρχει δέσμευση για μετεγκατάσταση, αλλά και την αρνητική, αν θυμηθούμε ότι λίγους μήνες πριν σε προηγούμενες συνόδους είχε αποφασιστεί η μετεγκατάσταση εκατόν εξήντα χιλιάδων προσφύγων και αυτός ο αριθμός μειώνεται σημαντικά.

Η πρόσφατη απόφαση αποτελεί ένα μικρό θετικό βήμα, αλλά ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Δεν συνιστά σε καμιά περίπτωση την κοινή μεταναστευτική πολιτική που επειγόντως έχει ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν υπάρχει, λοιπόν, πλέον το περιθώριο να προχωρά η Ευρωπαϊκή Ένωση στο προσφυγικό με τόσο αργά βήματα. Δεν είναι δυνατόν οι προσφυγικές ροές να είναι μαζικές και οι αποφάσεις να τρέχουν καθυστερημένα να αντιμετωπίσουν τετελεσμένα.

Η απόφαση της Συνόδου σε πολλά σημεία της είναι απλώς ένα ευχολόγιο, καθώς δεν υπάρχει ο τρόπος εγγύησης της εφαρμογής της. Το είπατε κι εσείς, κύριε Υπουργέ, ότι είναι μια δύσκολα εφαρμοστέα απόφαση.

Δεν προβλέπεται με σαφήνεια αν, πότε και πώς θα γίνει η μετεγκατάσταση των προσφύγων από την Ελλάδα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να παραμείνουν εγκλωβισμένες πολλές χιλιάδες ανθρώπων στη χώρα μας. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα σοβαρό και σύνθετο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα για ένα αόριστο χρονικό διάστημα. Περικλείει προβλήματα ανθρωπιστικά, λειτουργικά, σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης όλων αυτών των ανθρώπων, προβλήματα θεσμικά, αλλά και προβλήματα αναγόμενα στην εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια.

Σήμερα μόλις, όπως ενημερωθήκαμε από δημοσιεύματα, ο κ. Τσίπρας και η Κυβέρνησή του ζήτησε παρέμβαση Φερβέι, του ειδικού συντονιστή της Κομισιόν προς την Τουρκία, για να αντιμετωπιστούν οι προσφυγικές ροές που είναι αυξημένες και σήμερα, παρά τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής. Θα θέλαμε στη δευτερολογία σας να ενημερώσετε το Σώμα αν ισχύει.

Θα ήθελα να σταθώ και σε κάτι άλλο. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι αν υπάρχουν χώρες που δεν θέλουν να συμμετέχουν στην κατανομή των προσφύγων, τότε θα πρέπει να συνεισφέρουν οικονομικά. Είναι άλλη μια δήλωση που δείχνει την επιπολαιότητα και την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται τόσο σοβαρά θέματα. Κι αν οι περισσότερες χώρες θελήσουν να συνεισφέρουν σε οικονομική βοήθεια και όχι να λάβουν πρόσφυγες, τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας;

Πρόσφατα, αν δεν κάνω λάθος, είχατε δηλώσει ότι δεν μπορεί η χώρα μας να δεχθεί όλους τους πρόσφυγες και να μετατραπεί σε Λίβανο της Ευρώπης, για να παίρνει απλώς οικονομική βοήθεια. Ορθά. Δεν άλλαξε τίποτα, φαντάζομαι, από εκείνες τις δηλώσεις. Αντί, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας να κάνει τον διαιτητή και να κρατά ίσες αποστάσεις μεταξύ του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένου και εσάς, θα έπρεπε, εν πάση περιπτώσει, τουλάχιστον να συμβουλεύεται αυτές τις παλαιότερες δηλώσεις τις οποίες έχετε κάνει για το συγκεκριμένο θέμα.

Και σας το λέω γιατί έχουμε και τα άλλα τα οποία βγήκαν αυτές τις ημέρες, σε σχέση με τον εθνικολαϊκιστή εταίρο της Κυβέρνησης και αυτά τα οποία ακούστηκαν για την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού και όλα αυτά που βεβαίως χρήζουν εξηγήσεων σε σχέση με το ταξίδι του στην Αμερική.

Η ελληνική Κυβέρνηση, λοιπόν, πρέπει να ξυπνήσει από τους συνεχείς ληθάργους που πέφτει και να αναλάβει πρωτοβουλίες. Συμφώνησε σε ταχύτατες διαδικασίες για την αναγνώριση ασύλου, τις οποίες δεν είναι έτοιμη να εφαρμόσει. Η ευρωπαϊκή βοήθεια σε αυτόν τον τομέα πρέπει να είναι άμεση και συγκεκριμένη και η συνεργασία των ελληνικών αρχών άψογη.

Η ελληνική Κυβέρνηση, λοιπόν, οφείλει πέραν της εγρήγορσης των ίδιων των κρατικών δομών, να πρωτοστατήσει στην άμεση οργάνωση και συνεργασία όλων των φορέων. Δεν το έχει κάνει μέχρι σήμερα, με οδυνηρά αποτελέσματα.

Η κατάσταση στην Ειδομένη αποτελεί ντροπή τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για την χώρα μας, την Ελλάδα, και σε αυτό πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Εκεί η παντελής απουσία του κράτους, την οποία είδαμε, είναι αδικαιολόγητη. Το κενό αυτό προσπαθούν να το καλύψουν οι Έλληνες πολίτες, που αν και ταλαιπωρημένοι και οι ίδιοι από την οικονομική κρίση βρίσκουν τη δύναμη να συμπαρασταθούν στους πρόσφυγες.

Πρέπει η Κυβέρνηση, λοιπόν, να αποφασίσει: ή θα μεταφέρουν όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες σε άλλα οργανωμένα κέντρα υποδοχής ή θα παράσχουν επί τόπου τις στοιχειώδεις υπηρεσίες και όρους προσωρινής έστω διαμονής.

Και βέβαια ακούμε κυβερνητικά στελέχη, τον συντονιστή κ. Βίτσα, πριν από λίγες μέρες να δηλώνει: «Τι θέλει η Αντιπολίτευση; Να κάνουμε επέμβαση με δακρυγόνα;» Το ακούσαμε και πριν από λίγο. Όχι! Φανταζόμαστε ότι για την Κυβέρνηση δεν υπάρχει «το χάος ή το ξύλο».

Αυτό που ζητούμε, το πραγματικό, το αποτελεσματικό, είναι συντονισμός για την προστασία και τη μεταφορά των προσφύγων στα κέντρα φιλοξενίας. Τι άλλο, δηλαδή πρέπει να συμβεί στη χώρα, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να γίνει κατανοητό ότι χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο, ένα συνεκτικό σχέδιο;

Θα παρακαλούσα, λοιπόν, τον αρμόδιο Υπουργό να μας ενημερώσει με ακρίβεια σχετικά με τον τρόπο που η Κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το θέμα εκεί από εδώ και στο εξής και θα ανταποκριθεί στις σχετικές προθεσμίες και υποχρεώσεις.

Εμείς, όπως ξέρετε πολύ καλά, έχουμε καταθέσει προτάσεις σε όλους τους φορείς για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Επισκεφθήκαμε στις κρίσιμες περιόδους τα νησιά, την πλατεία Βικτωρίας, την Ειδομένη πριν δύο εβδομάδες όπου είδαμε την κατάσταση από κοντά, γι’ αυτό σας τα λέμε αυτά. Συναντηθήκαμε με τον Υπουργό, με εσάς, εγκαίρως στις αρχές Νοεμβρίου και τότε είχα ζητήσει ένα εθνικό συμβούλιο μεταναστευτικής πολιτικής. Είχατε δεσμευθεί σε μία διακομματική επιτροπή, που δεν έγινε. Εάν είχε γίνει, θα είχε προλάβει ορισμένα πράγματα. Και γι’ αυτό σας το θέτω τώρα και είναι κρίσιμο, γιατί είχατε δεσμευθεί σε εκείνη τη συνάντηση στις αρχές Νοεμβρίου και δημόσια.

Είδαμε τον κ. Αβραμόπουλο στις Βρυξέλλες, κάναμε παρεμβάσεις, παρέδωσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Γεννηματά, τις προτάσεις δύο φορές στις Βρυξέλλες στις Συνόδους, στην πρόσφατη Σύνοδο των ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, δύο φορές στα Συμβούλια Κορυφής, δύο φορές στη Σύνοδο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συμβάλλαμε στην κοινή εθνική γραμμή για το προσφυγικό ξεκάθαρα. Και θα ήθελα να τονίσω ότι κακώς δεν συνέβαλε την πρώτη φορά η Νέα Δημοκρατία σε αυτή την κοινή εθνική γραμμή και τη δεύτερη φορά η Ένωση Κεντρώων στην κοινή εθνική γραμμή, στο ανακοινωθέν για το προσφυγικό. Γιατί, είναι καθαρά ένα θέμα εθνικό, που χρειάζεται εθνική συνεννόηση. Το τονίσατε και εσείς, δεν σας άκουσε ο Υπουργός σας όμως, κύριε Μουζάλα, δεν σας άκουσε ο κ. Κουρουμπλής, που ήρθε εδώ πέρα και ουσιαστικά επιτέθηκε για ένα τέτοιο ζήτημα με έναν τρόπο που δεν θύμιζε τις ανάγκες τις οποίες έχουμε αυτή τη στιγμή για το συγκεκριμένο ζήτημα, το προσφυγικό και μάλιστα, την υπεύθυνη στάση που πρέπει να κρατήσουμε από εδώ και στο εξής. Και η υπεύθυνη στάση δεν αναδεικνύεται ούτε με τις δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών το προηγούμενο χρονικό διάστημα για τα Διαβατά και για την Ειδομένη.

Ελπίζουμε, λοιπόν, πως η απόφαση της Συνόδου δεν θα είναι άλλη μία ανεκτέλεστη απόφαση, δεν θα μείνει στα χαρτιά. Η Τουρκία πλέον δεσμεύεται βάσει της απόφασης για συγκεκριμένες ενέργειες, οι οποίες θα πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα εφαρμοστούν, τουλάχιστον στην ολότητά τους, αλλά και αν εφαρμοστούν, δεν πρόκειται να επιλύσουν το προσφυγικό ούτε για την Ευρώπη ούτε για την Ελλάδα. Οι φαινομενικές υποχωρήσεις της Τουρκίας σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, μπορούν να ξανατεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σύντομα, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι ως χώρα, γιατί θα τα ξαναδούμε μπροστά μας. Και βέβαια δεν πρέπει να συμβεί ό,τι και σε προηγούμενες Συνόδους, να καταστρατηγηθεί η απόφαση μονομερώς από ορισμένες χώρες. Η Ευρώπη οφείλει να βρει τον τρόπο να ανατρέπει μονομερείς ενέργειες που θα τινάζουν στην ουσία στον αέρα όλες τις ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Σε όλη αυτή τη διαδικασία η Κυβέρνηση οφείλει να είναι σε εγρήγορση, ειδάλλως οι συνέπειες της ανθρωπιστικής κρίσης τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τους συμπολίτες μας θα είναι επώδυνες.

Είναι ένα θέμα εθνικό, χρειάζεται σοβαρότητα, υπευθυνότητα και εθνική συνεννόηση. Εμείς, με αυτόν τον τρόπο λειτουργήσαμε όλη αυτή την περίοδο, λειτουργούμε σήμερα και θα λειτουργούμε από εδώ και στο εξής.