theoxaropoulos-vouli1

Ομιλία του Θανάση Θεοχαρόπουλου στην Βουλή στο Ν/Σ για το αντιντόπινγκ (video)

18/03/2016

Η ομιλία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην Βουλή στο Νομοσχέδιο για το Αντιντόπινγκ.

 

 

Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, για μια ακόμη φορά, δυστυχώς, μας φέρνετε αντιμέτωπους με την πρόχειρη και αποσπασματική νομοθέτηση, καθιστώντας μας επιφυλακτικούς ακόμα και για τις ενδεχόμενες -όποιες- καλές προθέσεις σας.

Με την επίκληση ενός σφιχτού χρονικού πλαισίου, πέρα από τις αναγκαίες ρυθμίσεις για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τον νέο Παγκόσμιο Κώδικα Αντιντόπινγκ, οι οποίες αναμφισβήτητα είναι θετικές, φέρνετε προς συζήτηση και ψήφιση σήμερα στη Βουλή, και με τη μορφή του κατεπείγοντος, για άλλη μια φορά, ένα νομοθέτημα που περιλαμβάνει πλήθος άλλων ετερόκλιτων και αποσπασματικών διατάξεων. Διατάξεις που σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογούν τον κατεπείγοντα χαρακτήρα, διατάξεις επικοινωνιακού χαρακτήρα, διατάξεις που επιβεβαιώνουν την κοντόφθαλμη κυβερνητική πολιτική.

Παρουσιάζετε το εν λόγω νομοσχέδιο ως την απάντηση στο διαχρονικό αίτημα με στόχο τον διαφανή και διαυγή ελληνικό αθλητισμό. Και ασκείτε πίεση προκειμένου να ψηφιστεί έως την Παρασκευή 18 Μαρτίου, γιατί αυτό είναι το deadline, ειδάλλως ο ελληνικός αθλητισμός θα υποστεί κυρώσεις σχετικά με τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες και υπάρχει ο κίνδυνος να χάσει ακόμα και τη δυνατότητα εκπροσώπησης.

Και σας ρωτάμε: Ποιος ευθύνεται για την καθυστέρηση αυτή; Ο αρχικός προγραμματισμός, σύμφωνα με δηλώσεις σας, ήταν η ψήφιση του νομοσχεδίου να γίνει έως το τέλος του Νοεμβρίου του 2015, δίνοντας τέλος έτσι σε μια επιτήρηση της χώρας μας όπου βρίσκεται μαζί με άλλες χώρες της υφηλίου.

Είστε Υφυπουργός, κύριε Κοντονή, εδώ και δεκαπέντε μήνες. Αντί να ρωτάτε πότε είπατε και τι είπατε, που θα έπρεπε να το ξέρετε καλύτερα από όλους μας εδώ μέσα, θα πρέπει να απαντήσετε γιατί για δεκαπέντε μήνες δεν έχετε επισπεύσει αυτήν τη διαδικασία και φτάνουμε τις τελευταίες ημέρες, την τελευταία ημέρα, ακριβώς την τελευταία ημέρα, να συζητούμε ένα νομοσχέδιο με την μορφή του κατεπείγοντος. Γιατί δεν θα έπρεπε να συζητούμε με τη μορφή του κατεπείγοντος κανένα άλλο θέμα –και θα αναφερθώ στη συνέχεια- παρά μόνο το προσφυγικό σήμερα, κανένα άλλο θέμα, την ώρα που υπάρχει αυτήν τη στιγμή η Σύνοδος Κορυφής.

Δεν θα υπήρχε βέβαια κανένα άλλο θέμα, αν το νομοσχέδιο αυτό προέβλεπε απλά και μόνο την εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Κανονισμού Αντιντόπινγκ. Είναι εξαιρετικά αναγκαία η ενσωμάτωση ενός ισχυροποιημένου διεθνούς πλέγματος προστασίας ενάντια στο ντόπινγκ στον αθλητισμό.

Περιλαμβάνονται ωστόσο στο νομοσχέδιο υπερδιπλάσια άρθρα, από αυτά που αφορούν στο αντιντόπινγκ, που δεν σχετίζονται με το βασικό του περιεχόμενο. Σας ακούσαμε στις Επιτροπές να μετράτε τις σελίδες για να αποδείξετε αν το δεύτερο μέρος είναι μικρότερο από το πρώτο μέρος ή όχι, αντί να απαντήσετε στο εξής: Για ποιον λόγο φέρνετε άλλο ένα νομοσχέδιο με τη μορφή του κατεπείγοντος, ενώ, όπως έχετε πει εσείς, θα φέρετε τον Μάιο νόμο, στον οποίο θα μπορούσαμε να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα αναλυτικά, με την απαραίτητη διαβούλευση και την κοινοβουλευτική και όπως πρέπει ακριβώς σύμφωνα με τις διαδικασίες οι οποίες προβλέπονται;

Περιλαμβάνονται, λοιπόν, στο νομοσχέδιο άρθρα που δεν σχετίζονται με το βασικό του περιεχόμενο, διατάξεις για τις οποίες ζητήθηκε από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, αλλά και από τα άλλα κόμματα της Αντιπολίτευσης στις Επιτροπές, η απόσυρσή τους.

Με το έωλο επιχείρημα, όμως, ότι πρόκειται για βελτιωτικές διατάξεις που πρέπει άμεσα να προχωρήσουν, αποσύρθηκαν μόνο πέντε άρθρα που αφορούσαν ρυθμίσεις του Υπουργείου Τουρισμού.

Σε καμιά περίπτωση δε το εν λόγω νομοσχέδιο δεν συνιστά τη μεγάλη παρέμβαση της Κυβέρνησης, όπως θέλετε να λέτε, στο συγκεκριμένο θέμα. Και τώρα να πούμε της Κυβέρνησης της Αριστεράς; Της Κυβέρνησης της Αριστεράς που είναι με τον εθνικολαϊκισμό μαζί, όπως αποδεικνύεται κι αυτές τις μέρες;

Και θέλω να μιλήσω εδώ ξεκάθαρα. Έχουμε ένα νομοσχέδιο, κύριοι Υπουργοί, για το αντιντόπινγκ. Δεν ξέρω αν αφορά και τον κ. Καμμένο, γιατί είναι ντοπαρισμένος με την εξουσία ο κ. Καμμένος και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες -αυτή είναι η πραγματικότητα- και παραμένουν σε οτιδήποτε κι αν γίνεται, σε οτιδήποτε κι αν διαφωνούν. Φαίνεται ότι η συνεργασία σας δεν έχει καμία προγραμματική βάση αυτές τις ημέρες. Σας το είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι σε αυτά τα θέματα δεν μπορούμε να παίζουμε και μιλάμε τώρα για το προσφυγικό.

Θέλω να σας πω κάτι, κύριε Μπαλτά, μια που είστε εδώ. Δεν είναι τιμητική η κατάσταση στην Ειδομένη. Δεν ξέρω αν έχετε πάει στην Ειδομένη, αλλά εμείς βρεθήκαμε κλιμάκιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης το Σάββατο στην Ειδομένη. Όχι μόνο δεν είναι τιμητική η κατάσταση στην Ειδομένη, αλλά είναι απαράδεκτη. Και θα σας πω και το εξής: Οι πρόσφυγες και οι παράτυποι μετανάστες –γιατί εκεί πέρα δεν γίνεται διαχωρισμός-, που φτάνουν τους δεκαπέντε χιλιάδες, δεν ξέρουν αν θα επιβιώσουν την επόμενη ημέρα. Δεν υπάρχει κανένας κρατικός λειτουργός, κανένας συντονισμός μεταξύ κεντρικού κράτους, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Αυτή είναι η κατάσταση στην Ειδομένη, η οποία δεν τιμά την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν τιμά τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, που όλοι θέλουμε κι έχουμε ονειρευτεί, και δεν τιμάει την Ελλάδα, δεν τιμάει τη χώρα μας. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Σας άκουσα στις δηλώσεις σας να λέτε, –για να είμαι ακριβής-, ότι εννοείται στο θέμα του τιμητικού με την Ειδομένη το ζήτημα του πώς αντιδρά η ελληνική πολιτεία αυτή τη στιγμή σε σχέση με άλλες χώρες. Άκουσα και τον Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας να δηλώνει ότι «Τι θέλει η Αντιπολίτευση; Να κάνουμε επέμβαση με δακρυγόνα;». Για να καταλάβω, έχουμε από τη μια πλευρά την επέμβαση και από την άλλη το χάος; Αυτές είναι οι δύο επιλογές που έχει αυτή η Κυβέρνηση; Το να μπορέσει να συντονίσει πραγματικά και αποτελεσματικά να προστατεύσει τους πρόσφυγες, να μεταφερθούν στα κέντρα φιλοξενίας, όπως θα έπρεπε, δεν είναι μέσα στις αρμοδιότητές της;

Είναι πραγματικά απελπισμένοι και οι κάτοικοι, που κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, και είναι απελπισμένοι όλοι στην Ειδομένη. Η κατάσταση η οποία αντικρίσαμε, το Σάββατο που την επισκεφτήκαμε, είναι πραγματικά απελπιστική.

Και βέβαια, βλέποντας αυτό το οποίο γίνεται τις τελευταίες ημέρες μεταξύ του κ. Καμμένου, της Κυβέρνησης, του κ. Μουζάλα, ο οποίος έκανε ένα λάθος και για το οποίο ζήτησε συγγνώμη, θέλω να πω το εξής: Μαζί θα συνεργαστούν από εδώ και στο εξής για τη λύση του προσφυγικού; Μια απορία. Δηλαδή, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής πλέον θα συνεργάζονται σε καθημερινή βάση για να λύνουν τα θέματα, για να βρίσκουν τους κενούς χώρους, τα στρατόπεδα και να μπορούν να διευκολύνει ο ένας τον άλλον σε μια εθνική στρατηγική για το προσφυγικό. Αν νομίζετε ότι μπορεί να γίνει μια τέτοια διαχείριση του προβλήματος, είστε βαθιά νυχτωμένοι.

Και θα ήθελα, βέβαια, να ξέρω αν επιμένετε ακόμη ότι συγκυβερνάτε με την κεντροδεξιά, όπως είπε ο κ. Τσίπρας στην πρόσφατη συνέντευξή του. Αν αυτή είναι η κεντροδεξιά! Αν και θα θέλατε να λέτε ότι δεν κυβερνήσατε ποτέ με τη δεξιά, αλλά το έχετε παραδεχτεί ήδη. Το ζήτημα, όμως, είναι ότι δεν συγκυβερνάτε με την κεντροδεξιά. Με την εθνικολαϊκιστική δεξιά συγκυβερνάτε. Αυτή είναι η πραγματικότητα κι αυτό αποδεικνύεται και αυτές τις ημέρες.

Για να επιστρέψω στο νομοσχέδιο, η λύση των ζητημάτων, λοιπόν, αυτών που χρήζουν άμεσης και κυρίως ουσιαστικής επίλυσης –μιλάω πέραν των πρώτων είκοσι δύο άρθρων- απαιτούν έναν συνολικό σχεδιασμό, μια παρέμβαση στον ελληνικό αθλητισμό, συντονισμένη και συνεκτική και κυρίως με σεβασμό στον διάλογο και τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος αυτήν τη στιγμή στη χώρα που ασχολείται με τον αθλητισμό κι έχει καταλάβει αυτούς τους δεκαπέντε μήνες ότι υπάρχει ένας τέτοιος σχεδιασμός. Μας λέτε τώρα ότι θα φέρετε τον Μάιο έναν αθλητικό νόμο και λέμε μακάρι να είναι και να έχει τις ρυθμίσεις, να τις συζητήσουμε και να είναι στην κατεύθυνση η οποία πρέπει. Αλλά αυτά που βλέπουμε δεν συνηγορούν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το νομοσχέδιο, λοιπόν, που συζητάμε σήμερα διαρθρώνεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος, στα πρώτα είκοσι δύο άρθρα, όπως σας είπα, δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε. Δεν θα σταθώ στις επιμέρους διατάξεις τώρα, διότι παρά το γεγονός ότι το πρώτο μέρος του είναι πρόχειρο, κακομεταφρασμένο και κακοδιατυπωμένο –το είπαν και οι συνάδελφοι- και παρότι δεν περιλαμβάνονται ρητώς οι καταργούμενες διατάξεις, η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν έχει αντίρρηση όσον αφορά στην κύρωση του Κώδικα.

Θα αναφερθώ μόνο στο τελευταίο κομμάτι, στα άρθρα 49 με 65, το οποίο είναι ένα δεύτερο κομμάτι, στο οποίο διαφωνούμε.

Φέρνετε αλλαγές για τον Οργανισμό της Γενικής Γραμματείας, οι οποίες είναι εντελώς αποσπασματικές και δεν οδηγούν πουθενά. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε. Συζητάμε για το οργανόγραμμα με τη μορφή του κατεπείγοντος μέσα σε μία μέρα αυτήν τη στιγμή και αυτό τιμά την κοινοβουλευτική διαδικασία; Δεν νομίζω ότι είχαν διαφορετική άποψη ποτέ ούτε οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σ’ αυτό το συγκεκριμένο θέμα. Να συζητάμε οργανόγραμμα Υπουργείου με τη μορφή του κατεπείγοντος; Αυτό θα ήθελε προεδρικό διάταγμα, για να είμαστε ακριβείς, και Συμβούλιο της Επικρατείας, για να μπορέσει να εγκριθεί μετά. Αυτές είναι οι διαδικασίες οι οποίες ακολουθούνται.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ολοκληρώνοντας θα πω ότι στη χώρα τα προβλήματα είναι πάρα πολύ μεγάλα. Η αξιολόγηση είναι αυτή τη στιγμή στο αποκορύφωμά της. Φαίνεται ότι δεν υπάρχει σχέδιο σ’ όλα αυτά τα ζητήματα.

Όσο για το προσφυγικό, σήμερα έχουμε τη Σύνοδο Κορυφής. Εμείς καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις προς θετική κατεύθυνση και στη Σύνοδο σήμερα, όπως και σ’ όλη αυτή την περίοδο για το προσφυγικό. Προσπαθούμε ώστε να βρεθεί λύση. Συμβάλαμε δύο φορές στην εθνική γραμμή. Έχουμε συμβάλει και τις δύο φορές στα Συμβούλια των Αρχηγών στην κοινή εθνική γραμμή.

Όμως, από δω και στο εξής δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Πρέπει να κάνετε τώρα τις συμμαχίες που πρέπει στην Ευρώπη και στο θέμα της αξιολόγησης και στο θέμα του προσφυγικού. Έπρεπε να τις κάνετε χθες, όχι τώρα. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία άλλη δικαιολογία για το συγκεκριμένο θέμα. Δεν μπορεί να ξαναφτάσει η χώρα απομονωμένη, όπως ήταν το καλοκαίρι σε εκείνη τη διαπραγμάτευση, μία απέναντι σ’ όλες τις χώρες, ούτε στο προσφυγικό, ούτε στην οικονομική κρίση. Και βέβαια, δεν θα επιτρέψουμε λόγω των υπαρκτών προβλημάτων που υπάρχουν στην ευρωπαϊκή πολιτική και στην ύπαρξη μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής και στο προσφυγικό και σ’ άλλα ζητήματα, να αναπτυχθεί ένα κλίμα αντιευρωπαϊσμού στη χώρα μας.

Χρειάζεται να υπάρξουν οι κατάλληλες συμμαχίες. Υπάρχουν σύμμαχοι, υπάρχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και χώρες οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν σ’ αυτήν την κατεύθυνση, για να μπορέσουμε να λύσουμε το ζήτημα του προσφυγικού αυτή τη στιγμή και ταυτόχρονα και της αξιολόγησης, που αν δεν τα λύσουμε, θα βουλιάξει η χώρα. Αυτά είναι τα κρίσιμα, αυτά έπρεπε να συζητάμε αυτή τη στιγμή με τη μορφή του κατεπείγοντος.