maximou

Aντιπρόταση υπάρχει;

08/03/2016

ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΗ

Το πόσο κακή κυβέρνηση είναι αυτή των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ είναι σχεδόν δεδομένο. Όποιος δεν το έχει καταλάβει μέχρι σήμερα, όποιος δεν το έχει αποδεχθεί μέχρι σήμερα, όποιος δεν το παραδέχεται ακόμη και σήμερα μάλλον δεν θα το κάνει ποτέ. Έχει αξία βέβαια να προσπαθούμε όλοι εμείς οι υπόλοιποι να τον πείσουμε για τα λεγόμενά μας όμως μέχρι ενός σημείου.

Εκτιμώ ότι δαπανούμε πάρα πολλή ενέργεια για μια υπόθεση δύσκολή και ατελέσφορη. Οι ένθερμοι φίλοι και υποστηρικτές της παρούσας κυβέρνησης θα την υποστηρίζουν ακόμη και μετά από εθνική τραγωδία – άλλωστε δεν είμαστε πολύ μακριά.

Είναι εξοργιστική η μη παραδοχή; Είναι. Είναι απύθμενη υποκρισία και κυνισμός το να μην παραδέχεσαι την αποτυχία; Είναι. Είναι βιασμός της λογικής οποιαδήποτε σύγκριση με τις κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης; Είναι. Είναι δύσκολο να παραδεχτεί κανείς ότι έκανε λάθος εκτιμήσεις, ότι τον κορόιδεψαν αριστοτεχνικά, ότι έφαγε αμάσητη ό,τι αντιμνημονιακή μπούρδα είχε εκτοξευτεί; Ναί, είναι πολύ δύσκολο. Και αν μάλιστα είχε μαλώσει με γνωστούς και φίλους, αν είχε ταυτιστεί με αυτές τις υποσχέσεις, αν είχε ακουμπήσει όλες του τις ελπίδες σε αυτές τότε είναι σχεδόν αδύνατο να αλλάξει γρήγορα γνώμη.

Υπάρχουν εξαιρέσεις. Υπάρχουν πολίτες που υπερβαίνουν τις δυσκολίες και το παραδέχονται. Εμείς όμως οι υπόλοιποι τί πρέπει να κάνουμε; Με την χώρα να υποχωρεί διαρκώς σε όλα τα μέτωπα, να διολισθαίνει σε καταστάσεις failed state, να αποκόπτεται από την υπόλοιπη Ευρώπη, ποιά η δική μας υποχρέωση;

Χρειάζεται άμεσα μια απλή καθαρή αντιπρόταση απέναντι σε αυτήν την κυβέρνηση. Όχι άλλα »εθνικά σχέδια παραγωγικής ανασυγκρότησης», όχι άλλα »εθνικά σχέδια εξόδου από την κρίση», όχι άλλα σχέδια επί σχεδίων, όχι άλλες φλυαρίες κομματικών κειμένων που πρέπει να γεμίσουν σελίδες και ομιλίες.

Μια απλή αντιπρόταση για τα άμεσα. Μια αντιπρόταση που βήμα βήμα θα λέει

1- πώς θα ξανανοίξουν τα βόρεια σύνορά μας

2- πώς θα κλείσει εδώ και τώρα η αξιολόγηση

3- ποιός επειδή ευνοήθηκε τα προηγούμενα χρόνια θα πληρώσει τώρα για το ασφαλιστικό

4- ποιό το ύψος της φορολόγησης ώστε να υπάρξει ανάπτυξη

Τα βασικά θέλουμε. Βασικές επιλογές ενός ευνομούμενου, συντεταγμένου, δυτικού, ευρωπαικού κράτους. Εξάλλου σχεδόν όλα έχουν ειπωθεί και έχουν γραφεί. Δεν υπάρχει θεματική, δεν υπάρχει πεδίο όπου αυτά τα έξι κρισιακά χρόνια δεν έχει αναλυθεί, δεν έχουν βγει συμπεράσματα και βέλτιστες επιλογές. Το γιατί ο λαός άκουγε τις κραυγές, τις παραμυθίες, τους τσαρλατάνους είναι θέμα πολιτικής με το Π κεφαλαίο.

Δεν ξέρω αν σωστότερο είναι η δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης ή κυβέρνησης διευρυμένης συνεργασίας. Δεν ξέρω αν μπορούνε να γίνουν εκλογές. Ξέρω ότι με κούρασε η πολιτικολογία, το κατενάτσιο, οι ατελέσφορες διαδικασίες, οι συμμετοχές χωρίς έρμα και κατεύθυνση.

Και αυτά αφορούν και στην αντιπολίτευση. Κυρίως σε αυτήν καθώς μόνον από αυτήν περιμένω πλέον.

Έχει άλλον τρόπο; Έχει άλλο δρόμο; Έχει απαντήσεις στα βασικά – όχι σε όλα;

Η κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όσο δίκαιη και αν είναι δεν αρκεί. Ακόμη και καταστροφική αν αποδειχθεί αυτή η κυβέρνηση πάλι θα χρειάζεται μία σαφής αντιπρόταση. Οριοθετημένη. Στα βασικά τουλάχιστον.

Χρειάζεται ήδη.