χατζησωκρατης

ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ΕΞΟΔΟΥ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΜΕΣΩ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ-Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε.!

02/03/2016

Του Δημήτρη Χατζησωκράτη

Η Ειδομένη μέρα με τη μέρα θα εξελίσσεται σε μια χαίνουσα πληγή ανεξέλεκτων διαστάσεων, πρώτα και κύρια για τη χώρα μας, αλλά και για την Ε.Ε..

Και το ερώτημα για τη χώρα μας, σε ότι αφορά τα κλειστά σύνορα, που έχουν επιβληθεί από μια χώρα, τη FYROM, που δεν είναι μέλος της Ε.Ε., παραμένει:

«Γιατί, εν όψει μάλιστα της Έκτακτης Συνόδου της προσεχούς Δευτέρας (07/03/16), δεν αναδεικνύουμε το ζήτημα της αντιμετώπισης της προσφυγικής ροής ΕΝΤΟΣ του εδαφικού χώρου και της απόλυτης κυριαρχίας της Ε.Ε.

Εξηγούμαι: Η Ελλάδα έχει πλέον εδαφική συνέχεια με τις χώρες της Ε.Ε. Ελλάδα – Βουλγαρία-Ρουμανία-Ουγγαρία κλπ.

Γιατί δεν αποφασίζεται η διαφοροποίηση των πυλών εξόδου των προσφύγων μέσα από τη συνοριακή σύνδεση με τη Βουλγαρία; Μη ξεχνάμε πως υπάρχουν πέντε συνοριακοί σταθμοί ( Προμαχώνας Σερρών, Εξοχή Δράμας, Θερμών Ξάνθης, Ροδόπης, Ορμένιο Έβρου)!

Δεν επιμένουμε ότι το προσφυγικό, όπως εξελίσσεται είναι ζήτημα που η ίδια η Ευρώπη πρέπει, ως κυριαρχική οντότητα, να το αντιμετωπίσει; Ας μην συναρτούμε το συγκεκριμένο μείζον πρόβλημα με άλλα δευτερεύοντα(σχέσεις Ελλάδας –FYROM, κλπ).

Κυρίως, ας μετατοπίσουμε το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση: Όχι πως θα κινηθούν οι πρόσφυγες( προσκόμματα και τεχνικά προβλήματα με εξω- ενωσιακές χώρες), αλλά πόσους θα αναλάβει κάθε χώρα μέλος της Ε.Ε. να φιλοξενήσει.