δαρσινός

2+1 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

02/03/2016

TOY TAΣΟΥ ΔΑΡΣΙΝΟΥ

Κάθε μέρα που περνάει το προσφυγικό εξελίσσεται στο μεγαλύτερο πρόβλημα για τη χώρα ακόμα και από αυτό της αξιολόγησης. Με την απειλή χωρών όπως η Αυστρία και οι υπόλοιπες που τη συνδράμουν να κλείσουν τα σύνορα και με την αδυναμία της ΕΕ να επιβάλλει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για την μετεγκατάσταση των προσφύγων καταλήγουμε σε αδιέξοδο.

Επιβάλλεται άμεσα η χάραξη κοινής Εθνικής Πολιτικής για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών που στο επόμενο διάστημα λόγω και του καιρού θα αυξηθούν αντι να μειωθούν.

Πολλά θα μπορούσε να προτείνει κανείς και κυρίως την άμεση κινητοποίηση των Ευρωπαϊκών θεσμών ώστε να επιβάλλουν μια Ευρωπαϊκή λύση με τη συμμετοχή όλων των χωρών της Ένωσης στην κατανομή των προσφύγων αφενός, αλλά και στην πίεση προς την Τουρκία να συνεργαστεί για την καταγραφή των προσφύγων στη γείτονα.

Άμεσα χρειάζεται:

  • Να βρεθεί ειρηνική λύση στο Συριακό με την παρέμβαση του ΟΗΕ και τη δημιουργία ζώνης εγκατάστασης των προσφύγων στο Βόρειο μέρος της Συρίας υπο την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για να νοιώσουν ασφαλείς οι κάτοικοι και να μην ζητούν να φύγουν.
  • Να αναλάβουν όλες οι χώρες της ΕΕ σύμφωνα με την Κοινοτική αλληλεγγύη στην απορρόφηση των προσφύγων και ταυτόχρονα να απαιτηθεί από την Τουρκία η δημιουργία Κέντρων Καταγραφής στο χώρο της Τουρκίας ώστε οι οικονομικοί μετανάστες να προωθούνται πάλι πίσω και να οδηγούνται οι πρόσφυγες με ασφαλή τρόπο, ακόμα και μέσω Βουλγαρίας στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

και 3) Να ζητηθεί άμεσα βοήθεια από την ΕΕ για τη χώρα μας για τη δημιουργία Κέντρων Φιλοξενίας Προσφύγων (ΚΕΦΙΠ) με οργανωμένο τρόπο και με ανθρώπινο πρόσωπο. Στα κέντρα αυτά να απασχοληθούν νέοι άνεργοι για την ιατρική φροντίδα, σίτιση κλπ.

Οι εξελίξεις μεταβάλλονται μέρα με τη μέρα με αποτέλεσμα την επιβάρυνση της πραγματικής οικονομίας ( τουρισμός κλπ) σε μια δραματική κατάσταση για τη χώρα μας και λόγω της κρίσης και πρέπει να κινηθούμε άμεσα και αποτελεσματικά.