parkotritsi

Πλήρης εγκατάλειψη του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»

19/02/2016

Ερώτηση κατέθεσε o πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την πλήρη εγκατάλειψη του πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».

 

Δείτε την απάντηση του Υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Δείτε την απάντηση του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Δείτε την απάντηση του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

Αναλυτικά η ερώτηση:
Πριν από δεκατρία χρόνια, το Περιβαλλοντικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» άνοιγε τις πύλες του για να υποδεχθεί χιλιάδες κόσμου που έσπευσαν να δουν από κοντά το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πάρκο των Βαλκανίων και ένα από τα οκτώ θεματικά πάρκα στην Ευρώπη, μοναδικό υγρότοπο της Αττικής με μεγάλη ποικιλία δένδρων και φυτών, με λίμνες και τουλάχιστον 170 είδη πουλιών, όπου, μεταξύ άλλων, λειτουργούσαν και φυτώρια από το Γεωπονικό πανεπιστήμιο. Σκοπός του πάρκου ήταν η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και εκπαίδευση πολιτών με κάθε πρόσφορο και σύγχρονο μέσο με την ανάπτυξη δραστηριοτήτων εντός του Πάρκου, συνεστήθη δε με το Π.Δ 184/2002 (Α’ 172) Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Οργανισμός Διοίκησης και Διαχείρισης Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνη Τρίτση». Με το από 18-3-2003 παραχωρητήριο, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου παραχώρησε οριστικά στον Οργανισμό Διοίκησης και Διαχείρισης Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνη Τρίτση, τη χρήση έκτασης 913.236 τμ. του ΒΚ 822 δημοσίου ακινήτου που ορίζεται στο από το 1990 με κλίμακα 1:1200 τοπογραφικό διάγραμμα του Οργανισμού Αθήνας ενώ με το από 27-12-1995 ΠΔ (Δ’20) καθορίστηκαν οι χρήσεις γης και όροι δόμησης κατά περιοχές και συγκεκριμένα: η περιοχή Α δημόσια έκταση με χρήση οργανωμένου και ελεύθερου πρασίνου, η περιοχή Β που περιλαμβάνει ιστορικά κτίρια με τα παραρτήματά του και τον περιβάλλοντα χώρο τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα και η περιοχή Γ – Πάρκο Βιολογικής Γεωργίας.
Με το άρθρο 59 του Ν. 4002/2011, ο Οργανισμός Ανάπτυξης και Διαχείρισης του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», όπως και ο Οργανισμός Ανάπτυξης και Διαχείρισης Ελαιώνα Αττικής, ο Φορέας Διαχείρισης και Ανάπλασης του ποταμού Κηφισού Αττικής και των παραχειμάρων του, καταργήθηκαν ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα και συγχωνεύτηκαν σε ένα νέο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, με την επωνυμία «Μητροπολιτικός Φορέας Ανάπλασης και Διαχείρισης Προστατευομένων Περιοχών Αττικής», ο οποίος, σύμφωνα με το άρθρο αυτό, λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος, με πλήρη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα και τελεί υπό την εποπτεία του ΥΠΕΚΑ. Τους σκοπούς των συγχωνευομένων φορέων εκπληρώνει εφεξής ο νέος φορέας. Ειδικότερα, σκοπός του φορέα είναι ιδίως η διοίκηση, διαχείριση, προστασία, βελτίωση και ανάδειξη των εκτάσεων αστικού πρασίνου, πάρκων πρασίνου αναψυχής και πολιτισμού.
Τον Σεπτέμβριο του 2014 το Πάρκο πέρασε στην δικαιοδοσία του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας ο οποίος αποτελείται από τους Δήμους: Αγίας Βαρβάρας, Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης, Φυλής και Χαϊδαρίου. Το δε σχέδιο για το Πάρκο περιλάμβανε δράσεις που χρηματοδοτούντο από το Πράσινο Ταμείο και από κονδύλια του ΕΣΠΑ.
Όμως, σταδιακά, το πάρκο εγκαταλείφθηκε, και αυτή τη στιγμή, εκτός του ότι έχει μείνει χωρίς διοίκηση, έχει διακοπεί ακόμη και το ρεύμα και νερό, οι όποιες εναπομείνασες εγκαταστάσεις λεηλατούνται, τα δε εναπομείναντα ζώα διαβιούν σε ένα άκρως μολυσμένο και επικίνδυνο περιβάλλον, δεν υφίσταται καμία συντήρηση, φύλαξη και πυροπροστασία.

Επειδή:
• Το Πάρκο αποτελεί το μοναδικό υγρότοπο της Αττικής, μόλις οκτώ χιλιόμετρα από την Ομόνοια.
• Ο υπερ-τοπικός του χαρακτήρας και η μεγάλη περιβαλλοντική του αξία επιβάλλει τη διασφάλιση του δημοσίου χαρακτήρα του και της ελεύθερης, και ανεμπόδιστης χρήσης του για όλους τους κατοίκους της Αττικής.
• Η διατήρηση του Πάρκου επιβάλλεται ειδικά στη τωρινή περίοδο κατά την οποία οι οικονομικά εξουθενωμένοι και ψυχολογικά καταρρακωμένοι πολίτες έχουν απόλυτη ανάγκη του χώρου και των συναφών δραστηριοτήτων.
• Η δραστική περικοπή των δημοσίων δαπανών για το περιβάλλον ενδέχεται να οδηγήσει σε εισβολή επιχειρήσεων και μετατροπή του Πάρκου σε κερδοφόρα πηγή για αυτές.
• Δεν υπάρχει σταθερή κρατική χρηματοδότηση για την επαρκή συντήρηση ενός από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου στην Αθήνα και ιδιαίτερα στα δυτικά προάστια.
• Δεν είναι γνωστή η ακριβής εδαφική έκταση που ανήκει στον υφιστάμενο Φορέα.
• Ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας είχε αναγγείλει δράσεις χρηματοδοτούμενες από το Πράσινο Ταμείο και από το ΕΣΠΑ, μεταξύ των οποίων και αντικατάσταση των ενεργοβόρων φωτιστικών με ηλιακές κυψέλες, έργο προϋπολογισμού 250.000 ευρώ.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβούν για την εξασφάλιση της άμεσης κρατικής χρηματοδότησης για την επισκευή και συντήρηση του Πάρκου, καθώς και για την εξασφάλιση της σταθερής και επαρκούς χρηματοδότησης του Πάρκου, ώστε να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του και να αποφευχθούν ενέργειες που δεν συνάδουν με το θεσμικό του πλαίσιο;
2. Προγραμματίζεται η πρόσληψη επιπλέον μόνιμου προσωπικού για τη φύλαξη και συντήρηση των εγκαταστάσεων του Πάρκου;
3. Ποια είναι η σημερινή ακριβής έκταση του Πάρκου; Συνάδει με την έκταση που έχει παραχωρηθεί από την ΚΕΔ με αρ. Εγγράφου Φ.31923 το οποίο συνοδεύει το με Α.Π Τοπογραφικό Διάγραμμα 1079/93 παραχωρητήριο;
4. Υπάρχει πρόβλεψη για την πυροπροστασία του Πάρκου Τρίτση;
5. Γιατί δεν υλοποιήθηκαν οι δράσεις που είχε εξαγγείλει ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας;