πΡΌΣΦΥΓΕς

Άμεση ανάγκη αποστολής ιατροδικαστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

16/02/2016

Ερώτηση κατέθεσε o πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με την άμεση ανάγκη αποστολής ιατροδικαστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

 

Δείτε την απάντηση του αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

 

Αναλυτικά η ερώτηση:
Σύμφωνα με καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από το φθινόπωρο του 2015 και οι οποίες συνεχίζονται λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης, η έλλειψη επαρκούς αριθμού ιατροδικαστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αποτελεί κρίσιμο πρόβλημα το οποίο, μεταξύ άλλων, προσβάλλει τη χώρα, τους εξαθλιωμένους πρόσφυγες αλλά και την ιατρική επιστήμη.
Ως γνωστόν, η ιατροδικαστική υπηρεσία είναι αρμόδια μεταξύ άλλων για τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής των σορών των προσφύγων καθώς και για τη λήψη DNA πριν την ταφή τους, ώστε να υπάρχει ‘τράπεζα’ γενετικής πιστοποίησης των ανθρώπων αυτών. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς το φόρτο εργασίας που υπάρχει στην εν θέματι περιοχή όπου, αναφέρουμε ενδεικτικά, υπάρχει ένας επικουρικός ιατροδικαστής που καλύπτει τα νησιά της Λέσβου και Σάμου, στη δε Σάμο, όπως καταγγέλλει η Ελληνική Ιατροδικαστική Υπηρεσία, παρατηρούνται αυθαίρετες διαδικασίες πιστοποίησης θανάτου προσφύγων, πλαστά πιστοποιητικά θανάτου, και νεκροψίες που πραγματοποιούνται από χειρούργους.
Σε μια ήδη επιβαρυμένη κατάσταση όπου οι κάτοικοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου έχουν υποδεχθεί πάνω από 750.000 πρόσφυγες, το Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης έχει νοσηλεύσει πάνω από 5.000 μετανάστες το τελευταίο εξάμηνο, δεν υπάρχουν φάρμακα και γιατροί, προστίθεται και η έλλειψη ιατροδικαστών, η οποία βαίνει αυξανόμενη.

Σε συνέχεια των παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Ποιος ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την αντιμετώπιση της κρίσιμης αυτής κατάστασης και την πλήρωση των υφιστάμενων κενών;
2. Εξετάζεται η περίπτωση ίδρυσης ιατροδικαστικής υπηρεσίας στη Λέσβο και η αποστολή μόνιμων ιατροδικαστών;