theocharopoulos (2)

Συνέντευξη του Θ. Θεοχαρόπουλου στον 9.84 (Ηχητικό)

09/02/2016

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος μίλησε στον ΑΘΗΝΑ 9.84 και τη Νόνη Καραγιάννη για το εκρηκτικό μείγμα, που -όπως είπε-, έχει δημιουργηθεί από το προσφυγικό και το ασφαλιστικό, εκφράζοντας ταυτόχρονα ανησυχία για το κλίμα αβεβαιότητας, ρευστότητας και κοινωνικής αναταραχής, το οποίο επιτείνεται και από το θέμα της εκλογολογίας που έχει επανέλθει στην επικαιρότητα. Μιλά επίσης και για μια αναγκαία, νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αναλυτικά, είπε:

Για το προσφυγικό:

«Κατά τη πρόσφατη συνάντησή μου με τον ΠτΔ, συμφωνήσαμε ότι το προσφυγικό προκαλεί τριγμούς στα θεμέλια της ΕΕ. Η Τουρκία πρέπει να πιεστεί να αναλάβει τις δεσμεύσεις της και η χώρα οφείλει να υλοποιήσει αυτά στα οποία έχει συμφωνήσει και βεβαίως αναφέρομαι στα hotspots… Το προσφυγικό δεν λύνεται παρά μόνο σε διεθνές, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ούτε με το να υψώσουμε φράχτες, όπως σε χώρες της βόρειας Ευρώπης, ούτε και με τη συνδρομή δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε περισσότερη ενημέρωση επ’ αυτού. Για το ζήτημα του ΝΑΤΟ, αναμένουμε τη Σύνοδο των υπουργών της Συμμαχίας το επόμενο διάστημα.
Στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, στις αρχές Νοεμβρίου, συμφωνήσαμε ότι τα χρονοδιαγράμματα για τα hotspots είναι ασφυκτικά, αλλά και ότι πρέπει να τηρηθούν και να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις μας. Πρέπει λοιπόν να γίνουν τα απαιτούμενα στα 5 νησιά μας. Βρέθηκα πρόσφατα στη Χίο, όπου δεν έχει ολοκληρωθεί το hotspot, αλλά λειτουργούν ρολόι όλα, σε σχέση με το προσφυγικό. Μιλώ για την υποδοχή των ανθρώπων, με το ότι εκεί έχουμε τα λιγότερα θύματα, παρότι η Χίος είναι το δεύτερο νησί σε υποδοχή προσφυγικών ροών. Έμαθα μάλιστα ότι τους είχαν ανοίξει ακόμα και το Δημαρχείο, για να φιλοξενηθούν 4 χιλιάδες άνθρωποι, σε δύσκολες συνθήκες… Οι πολίτες σε αυτή τη κρίσιμη στιγμή πρέπει να βάλουν πάνω από το τοπικό και ατομικό, το συλλογικό συμφέρον».

Για τα γεγονότα στην Κω:

«Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να μπαίνουν τοπικές αντιδράσεις πάνω από το κοινωνικό  και εθνικό συμφέρον».

Για τα πολλαπλά ανοικτά, κυβερνητικά μέτωπα, το κλίμα αβεβαιότητας και το ρόλο της αντιπολίτευσης για την άρση του αδιεξόδου:

«Αναφορικά με το αγροτικό (σ.σ. και τα μπλόκα των αγροτών), έχω τοποθετηθεί ξεκάθαρα ότι δεν μπορούν οι διεκδικήσεις μιας κοινωνική ομάδας, να έρχονται απέναντι στις άλλες. Δυστυχώς, εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει ό,τι έκανε ο ίδιος το προηγούμενο διάστημα ως αντιπολίτευση. Εμείς ποτέ δεν έχουμε φερθεί με παρόμοιο τρόπο.
Το δεύτερο σημείο επ’ αυτού είναι ότι η κυβέρνηση επιδεικνύει αδιαλλαξία. Εμείς έχουμε καταθέσει σχετικές προτάσεις και είπαμε ότι με μικρή δημοσιονομική επίπτωση, δημιουργείται ένα τεράστιο ζήτημα στη χώρα.
Θα πρέπει η κυβέρνηση να αποδεχθεί άμεσα τη θέση μας για 3 ταμεία -ανάμεσά τους και ο ΟΓΑ-, γιατί όλοι οι ειδικοί υποστηρίζουν πως ένα ασφαλιστικό ταμείο δεν πρόκειται να λειτουργήσει».

Δημοσιογράφος: Αυτό όμως δεν ξέρουμε εάν θα το αποδεχθεί η Τρόικα… Μέχρι στιγμής, έχουμε διαρροές…

Θ. Θεοχαρόπουλος: «Δεν έπρεπε και δεν πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για μόνον ένα ασφαλιστικό ταμείο. Τα τρία ταμεία πρέπει να μπορέσουν να παραμείνουν.
Ως Δημοκρατική Συμπαράταξη, έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για το αγροτικά. Να παραμείνει ο ΟΓΑ, να θεσπιστεί -όπως και στην ΕΕ-, αγροτικό πετρέλαιο κίνησης, από τη στιγμή που καταργηθεί η επιστροφή φόρου για το πετρέλαιο και να κρατηθεί το κοινοτικό κεκτημένο διότι με τα επερχόμενα μέτρα, αλλοιώνεται ο κοινοτικός ανταγωνισμός.
Ως προς το πολιτικό κομμάτι τώρα, κυβερνητικά στελέχη έχουν βγάλει στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες το θέμα των εκλογών. Δεν είναι μόνον ο κ Καμμένος, έχω ακούσει 2-3 κυβερνητικά στελέχη. Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές, πήγαμε τρεις φορές στις κάλπες το 2015 και έχουμε ξανά τα ίδια αδιέξοδα. Αυτό που χρειάζεται σταθερά είναι μια κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας, φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, με συγκεκριμένη, προοδευτική προγραμματική συμφωνία, η οποία θα συμφωνηθεί και μη εξαιρουμένου του ΣΥΡΙΖΑ».

Δημοσιογράφος: Από αυτή τη συμφωνία εξαιρούνται οι ΑΝΕΛ;

Θ. Θεοχαρόπουλος: «Δεν θα ήθελα να αρχίσω με εξαιρέσεις…».

Σε ερώτημα της Νόνη Καραγιάννη, για το αν η διεύρυνση της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας πρέπει να προκύψει μετά από διαδικασία παραίτησης της κυβέρνησης και μέσω διερευνητικών εντολών ή κατόπιν πρωθυπουργικής πρωτοβουλίας, με αλλαγή στελεχών του κυβερνητικού σχήματος, δηλαδή αναδόμησης, ο κ. Θεοχαρόπουλος απάντησε:

«Δεν μιλώ για διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά για μία νέα κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία δεν μπορεί να στηριχτεί σε αυτή τη κυβέρνηση, διότι είναι αναποτελεσματική».

Δημοσιογράφος: Άρα λέτε εξέλιξη που να περιλαμβάνει διαδικασία διερευνητικών εντολών;

Θ. Θεοχαρόπουλος: «Λέω νέα διαδικασία, ευρεία πλειοψηφία, η οποία θα υπάρχει και νέα κυβέρνηση, μέσα από διαδικασίες που ορίζει το Σύνταγμα και θα ακολουθηθούν».