theocharopoulos (2)

Θ.ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΒΗΜΑ: Το προσφυγικό είναι μείζον ζήτημα για την Ευρώπη και την Ελλάδα (Ηχητικό)

02/02/2016

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος μιλώντας στο ρ/σ Βήμα και στους δημοσιογράφους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Αρη Ραβανό μεταξύ άλλων επεσήμανε:

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Το προσφυγικό είναι μείζον ζήτημα για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Είναι το θέμα! Το οποίο αν δεν αντιμετωπιστεί και σε διεθνές και εθνικό επίπεδο δεν θα μπορέσουμε να συζητήσουμε και τα άλλα ζητήματα θα είναι όλα στο αέρα. Το θέμα πρέπει να λυθεί ευρωπαϊκά και συνεπώς ορισμένες χώρες της Ε.Ε. δεν μπορούν να μεταθέτουν όλο το πρόβλημα στις χώρες του νότου. Επίσης θα πρέπει να κατανοήσουν ότι θα πρέπει να δουλέψει το σύστημα μετεγκατάστασης των 160.000 προσφύγων. Η χώρα μας τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και -που είχαμε πει ότι ήταν δύσκολες δεσμεύσεις με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για τα 5 hot-spot-, τώρα θα πρέπει να τις υλοποιήσει. Θα πρέπει επίσης να υπάρχει ο κατάλληλος συντονισμός και η απαραίτητη συνεννόηση στο ζήτημα του προσφυγικού. Πρέπει λοιπόν να το συζητάμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις και να προσπαθούμε να βρούμε λύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο εμείς δίνουμε τις προτάσεις μας.

Πολλές φορές παρακολουθώ διάφορες επικοινωνιακές τακτικές αλλά εδώ είναι τόσο σοβαρά τα ζητήματα που θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν λύνονται με αυτό τον τρόπο. Είδαμε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα  επικοινωνιακά τερτίπια πολλές φορές  από την κυβέρνηση. θυμηθείτε τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών τότε που εμείς η Δημοκρατική Συμπαράταξη είχαμε συναινέσει στο κοινό ανακοινωθέν για το προσφυγικό που συμφώνησαν όλοι εκτός της Νέας Δημοκρατίας. Είπαμε επίσης για το ασφαλιστικό ότι χωρίς συγκεκριμένη πρόταση για το ασφαλιστικό όλα ήταν στον αέρα. Ήταν μια τακτική της κυβέρνησης που αναζητούσε άλλοθι στο συγκεκριμένο ζήτημα. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε αν δεν πούμε αλήθειες χωρίς να μετράμε το πολιτικό και κομματικό κόστος, αν δεν αφήσουμε στην άκρη επικοινωνιακά παιχνίδια. Για αυτό το λόγο η Δημοκρατική Συμπαράταξη πήρε την πρωτοβουλία αυτής της συνάντησης. Πρόσφατα συναντήθηκα με τον επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον αρμόδιο υπουργό κ. Μουζάλα όπου και μετέφερα την ανησυχία  μας για την κατάσταση μετά και την πρόσφατη περιοδεία στο υπό κατασκευή hot-spot της  Χίου. Προσπαθούμε να είμαστε χρήσιμοι σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα.

ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ

Πρόσφατα είδα και τον κ. Μητσοτάκη και συζητήσαμε εφ όλης της ύλης. Ανεξάρτητα από υπαρκτές προγραμματικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των κομμάτων  θα πρέπει συνεχώς να βρίσκονται σε συνεννόηση και να βρίσκουν σημεία σύγκλισης και τις διαφωνίες μας . Είναι βασική η κουλτούρα της συνεννόησης για μένα και την Δημοκρατική Αριστερά. Έχουμε ένα ευρύ πεδίο συναντήσεων με όλες τις πολιτικές ηγεσίες και βέβαια και με τον κ. Τσίπρα.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΚΛΟΓΩΝ

Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές ξανά. Χρειάζεται αποτελεσματική διακυβέρνηση. Μόλις πριν τρείς μήνες είχαμε εκλογές. Χρειάζεται αποτελεσματική πολιτική και για αυτό καταθέτουμε τις προτάσεις μας. Βέβαια τίποτε δεν αποκλείεται καθώς πολλές φορές είναι άλλο, τι θέλουν οι πολιτικές δυνάμεις και άλλο τι γίνεται εκ του αποτελέσματος. Διότι βλέπω ότι πολλές από τις ασκούμενες πολιτικές δεν μπορούν να τις αντέξουν ούτε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΝΔ

Υπάρχουν  προγραμματικές και ιδεολογικές διαφορές με τη Νέα Δημοκρατία και αυτές αναδεικνύονται. Υπάρχουν διαφορές  σε ζητήματα κατεύθυνσης εμείς θέλουμε πολιτικές με σοσιαλδημοκρατικό πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης είναι εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαικού Κόμματος ενώ εμείς των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Υπάρχει διαφορετικό πολιτικό  σχέδιο για το πώς θα υπάρξει ευημερία και ανάπτυξη.