ke3

Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς (30/01/2016)

30/01/2016

ke3Στην σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς έγινε ομόφωνα αποδεκτή η εισήγηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ.Τα βασικά σημεία είναι τα εξής:

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Το καμπανάκι έχει κτυπήσει και η κυβέρνηση νομίζει πως είμαστε στην εκκίνηση. Άμεσα η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει όλες τις ενέργειες της. Στη δε Ε.Ε. πρέπει να συντονιστούν εκείνες οι δυνάμεις που έχουν συνειδητοποιήσει ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό ζήτημα που απαιτεί κοινή αντιμετώπιση και ορισμένες χώρες της βόρειας Ευρώπης να μην επαναφέρουν θέματα σχετικά με την συνθήκη Σένγκεν γιατί απαιτείται περισσότερη και όχι λιγότερη Σένγκεν για την αντιμετώπιση του διεθνούς αυτού προβλήματος.

 

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Δεν συμφωνούμε με το κεντρικό πλαίσιο της πρότασης που παρέδωσε ο Υπουργός Εργασίας καθώς κινείται μόνο μέσα στο πλαίσιο της αύξησης εισφορών και της μείωσης των κύριων συντάξεων κυρίως για όσους δεν έχουν βγει ακόμη στην σύνταξη. Δεν πρόκειται για μεταρρύθμιση αλλά για μετατόπιση του προβλήματος στις επόμενες κυβερνήσεις και γενεές.

Τα όσα παρακολουθούμε τις τελευταίες εβδομάδες με την διαχείριση του ασφαλιστικού δείχνουν ξεκάθαρα πως η κυβέρνηση δεν διαμόρφωσε, ένα συλλογικό στόχο, ένα συλλογικό όραμα, μια προγραμματική κατεύθυνση. Δεν έχει καταστρώσει έναν οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση. Δεν έχει διαμορφώσει ένα  μεταρρυθμιστικό σχέδιο που θα αποβάλει τις παθογένειες του παλιού ασφαλιστικού συστήματος. Κι αυτό υποδεικνύει ατολμία, έλλειψη οράματος, αποδεικνύει αδυναμία να συγκρουστεί με συμφέροντα, με πελατειακές λογικές.

Ένα κοινωνικά αποδεκτό και βιώσιμο σύστημα όμως θα πρέπει να  έχει τρία χαρακτηριστικά. Να είναι κοινωνικά δίκαιο, να είναι οικονομικά ορθολογικό και να έχει μακρά προοπτική.

Εμείς  έχουμε επεξεργασμένες θέσεις για ένα  βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα και είμαστε οι μόνοι που τις παρουσιάσαμε και τις δώσαμε στην κυβέρνηση. Θα δώσουμε μάχη για να υιοθετηθούν και να μην έχουμε αρνητικές εξελίξεις.

ΑΓΡΟΤΙΚΟ

Όσον αφορά το αγροτικό ζήτημα, τα μέτρα που σκοπεύει να περάσει η κυβέρνηση θα οδηγήσουν σε μείωση της παραγωγής, αύξηση της ανεργίας και αύξηση των ελλειμμάτων. Η φορολόγηση των κοινοτικών ενισχύσεων σε τέτοια ποσοστά που προτείνει η κυβέρνηση αλλοιώνει τον ανταγωνισμό στην Ε.Ε.. Ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός.  Η αύξηση στο ΦΠΑ γεωργικών εφοδίων από το 13% στο 23% είναι πρωτοφανής για όλη την ευρωζώνη, καθώς σε όλες τις χώρες είναι κάτω από 13%.

Η κυβέρνηση όμως δεν ακούει, δεν ξέρει ή δεν μπορεί ή μάλλον ισχύουν όλα μαζί. Όσον αφορά τις σημερινές αγροτικές κινητοποιήσεις, άραγε ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να πιστεύει ότι αυτού του είδους οι διαμαρτυρίες βοηθούν την διαπραγμάτευση; Εμείς συνεχίζουμε να λέμε σταθερά ότι τα αιτήματα τους οι αγρότες πρέπει να τα διεκδικούν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην πλήττονται οι άλλες κοινωνικές ομάδες.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήρθε στην εξουσία υποσχόμενη «όλα σε όλους». Όμως ακόμη και τώρα που έχουν περάσει δώδεκα μήνες διακυβέρνησης και οι αυταπάτες τελειώνουν, τώρα που ζήσαμε την ηρωική διαπραγμάτευση η οποία συσσώρευσε τόσα δεινά στη χώρα,  ακόμη και τώρα σε κάθε ευκαιρία επικαλούνται  μηδενιστικά επιχειρήματα του τύπου για όλα φταίνε οι άλλοι.

ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Ο κ. Μητσοτάκης καλείται να υπηρετήσει τις θέσεις ενός βαθιά συντηρητικού κόμματος και για την εκλογή του στηρίχθηκε σε δυνάμεις της σκληρής και λαϊκής δεξιάς και αυτά είναι αντικειμενικά δεδομένα. Στην πρώτη παρέμβασή του στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης δεν έπεισε για τις εναλλακτικές του προτάσεις σχετικά με το ασφαλιστικό. Πέτυχε όμως κάτι άλλο. Έδωσε σαφές στίγμα για το ποιο μοντέλο κοινωνίας θέλει.

 

ΔΗΜΑΡ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ

Σε αυτό το πολιτικό τοπίο, με τον προγραμματικό μας λόγο και τις προτάσεις μας εντός και εκτός κοινοβουλίου, την εποικοδομητική και όχι την στείρα αντιπολίτευση, τις πρωτοβουλίες αλλά και την συνέπεια προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών πράξεων δείχνουμε ότι έχουμε πολλά να συνεισφέρουμε και θα συνεισφέρουμε. Στο πλαίσιο αυτό στις 27-28 Φεβρουαρίου θα γίνει Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΔΗΜΑΡ. Κυρίαρχος στόχος μας είναι η ενεργοποίηση των πολιτών σε όλες τις διαδικασίες.

Ο οδικός άξονας που προτείνει η Δημοκρατική Αριστερά και ο οποίος κατατέθηκε στο Κεντρικό Συντονιστικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης,  αποτελείται από τα εξής στάδια που θα οδηγήσουν στην μεγάλη προοδευτική σοσιαλδημοκρατική παράταξη.

  • Συνδιάσκεψη  τον Μάρτιο –των οργάνων των κομμάτων, κινήσεων που συμμετέχουν ήδη και που θα έχουν ανταποκριθεί έως τότε στο κάλεσμα- (και με συμμετοχή ανένταχτων προσωπικοτήτων και από την κοινωνία).
  • Συνέδριο την άνοιξη τον Μάιο για να καθορισθεί και οριστικοποιηθεί το προγραμματικό πλαίσιο, οι θέσεις και να γίνει η συγκρότηση και η εκλογή οργάνων.
  • Εκλογή Προέδρου τον Ιούνιο από την βάση. 

Πρέπει να πάμε γρήγορα για την δική μας Προοδευτική Συμμαχία, τον δικό μας “Συνασπισμό της κεντροαριστεράς  της λογικής και της ευθύνης”. Στόχος να υπάρξει το όχημα που θα μας οδηγήσει σταδιακά στον ενιαίο φορέα της σοσιαλδημοκρατίας.

Έφθασε η ώρα για την ισχυροποίηση του ευρύτερου χώρου της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής και μεταρρυθμιστικής αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου. Αρκεί να τα αλλάξουμε όλα στον χώρο της κεντροαριστεράς. Η πρόσφατη πρόταση της Πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γεννηματά είναι σε θετική κατεύθυνση και το δηλώσαμε από την πρώτη στιγμή. Αναμένουμε τις οριστικές αποφάσεις των εταίρων μας, ΠΑΣΟΚ και Κινήσεων Πολιτών, στην Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Η πρόταση της ΔΗΜΑΡ αποτελεί πρόταση προς τους εταίρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μόλις ολοκληρώσουν τις δικές τους συλλογικές διαδικασίες και έχουμε τις τελικές τους αποφάσεις, με ευελιξία θα συζητηθούν όλες οι προτάσεις. Η ίδια ευελιξία απαιτείται και για κινήσεις, κόμματα που θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα.Το κάλεσμα μας είναι διαρκές σε κόμματα και κινήσεις της κεντροαριστεράς, του ευρύτερου προοδευτικού χώρου και της πολιτικής οικολογίας. Απαιτείται συσπείρωση των δυνάμεων της ανανέωσης.