θεοχαρόπουλος 3

Θ.Θεοχαρόπουλος στο Παρασκήνιο:Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει δείξει καμία διάθεση για συνεργασίες και συναινέσεις

29/11/2015

Τις τελευταίες ημέρες ακούγονται και λέγονται πολλά για συνεννόηση και συνεργασίες.  Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως μέχρι σήμερα δεν έχει δείξει καμία διάθεση για συναινέσεις, ευρείες πλειοψηφίες και προγραμματικές συμφωνίες. Δεν έχει δείξει διάθεση ούτε καν για την απαραίτητη συνεννόηση στα κρίσιμα ζητήματα με θεσμικό και οργανωμένο τρόπο στην κοινωνία, στους θεσμικούς φορείς και στην Βουλή.

H συναίνεση που ζητά ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να λειτουργεί ως  ο από μηχανής θεός κάθε φορά που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ανυπέρβλητα προβλήματα κυβερνησιμότητας. Δεν μπορεί να φέρνει νομοσχέδια μόνη της με την μορφή του κατεπείγοντος, να ασκεί μία αναποτελεσματική πολιτική και μόνο στις περιπτώσεις που κινδυνεύει να χάσει την κυβερνητική πλειοψηφία (π.χ. τον Αύγουστο ή και τώρα με το ασφαλιστικό και αγροτικό) να ζητά προσχηματικά συνεννόηση και συναίνεση.

Στην χώρα όντως απαιτούνται συνεργασίες, συναινέσεις και προγραμματικές συμφωνίες και εμείς το υλοποιήσαμε με την Δημοκρατική Συμπαράταξη ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ συνεχίζουν σε μία λογική που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής. Εμείς δεν μείναμε στα λόγια, κάναμε πράξεις. Για πρώτη φορά η σύγκλιση των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας και της ανανεωτικής αριστεράς έγινε πραγματικότητα.

Εμείς είμαστε σταθεροί στην θέση μας. Αυτό που απαιτείται είναι μία φιλοευρωπαϊκή και μεταρρυθμιστική κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας. Συγκεκριμένα απαιτούνται:

  • κυβέρνηση ευρύτερης συνεννόησης και συνεργασίας των δυνάμεων που επιδιώκουν την υπέρβαση της κρίσης με παραμονή της χώρας στην  ευρωζώνη.
  • Προγραμματική συμφωνία με προοδευτικό πρόσημο. Χρονοδιάγραμμα τήρησης της συμφωνίας, συνεχής έλεγχος εφαρμογής της και επικαιροποίηση της ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Δέσμευση σε βαθιές αλλαγές, αναγκαίες τομές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
  • Ισχυρή εξυγιαντική παρέμβαση με άμεσες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα: αλλαγή του εκλογικού συστήματος με την απλή αναλογική, την κατάργηση του bonus των 50 εδρών, την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, την εξυγίανση και τη διαφάνεια σε όλα τα θέματα λειτουργίας του πολιτικού συστήματος.