ΑΓΡΟΤΙΑ 2

Απόσπασμα της συνέντευξης του Θανάση Θεοχαρόπουλου στον Real fm«Ναι στη συνεννόηση, όχι στη συνενοχή»(Ηχητικό)

29/11/2015

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος μιλώντας στο Real fm και τo δημοσιογράφο Κώστα Χαρδαβέλα μεταξύ άλλων επεσήμανε:

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ

Η  Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι πάντα υπέρ της  συνεννόησης. Λέμε NAI στη συνεννόηση, OXI στη συνενοχή. Όταν επιδιώκεται μάλιστα  χωρίς έναν ουσιαστικό διάλογο να πάμε  σε ένα συμβούλιο  πολιτικών αρχηγών με ζητήματα που θα  μπορούσαν  να συζητηθούν  στη βουλή όπως το ασφαλιστικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Το προσφυγικό είναι ένα ζήτημα που μπορεί να συζητηθεί αρκεί να μην μπαίνει για προσχηματικούς λόγους για να δικαιολογήσει τα άλλα θέματα. Άλλωστε στο προσφυγικό εμείς συμφωνήσαμε και στο κοινό ανακοινωθέν, παρά τις επιφυλάξεις που έχουμε για  χειρισμούς της κυβέρνησης. Δεν συμφώνησαν όλοι στο προσφυγικό, για παράδειγμα η Νέα Δημοκρατία είχε τις διαφοροποιήσεις της.

 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Ζητήσαμε να φέρει ο πρωθυπουργός την επίσημη κυβερνητική πρόταση στη βουλή, είτε στην αρμόδια επιτροπή της βουλής στην  ΟΚΕ, θα μπορούσε ακόμα και σε  προ ημερησίας  διατάξεως συζήτηση και  δεν το έπραξε. Ο αρμόδιος υπουργός παρουσίασε μόνο την πρόταση του στην πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και ήρθε ο πρωθυπουργός στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και ζήτησε να υπογραφεί ένα ευχολόγιο, χωρίς να παρουσιάσει καμία πρόταση, χωρίς να έχει γίνει συζήτηση.  Η συνεννόηση και η συναίνεση κερδίζεται και επιτυγχάνεται στη  βουλή  όταν υπάρχει συζήτηση. Συναίνεση και συνεννόηση σε κάτι που δεν το έχουμε δει ,δεν μπορεί να υπάρξει.  Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν πρόκειται να ψηφίσει μείωση συντάξεων στη βουλή.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ

Τα ζητήματα της συνταγματικής αναθεώρησης είναι πολύ σημαντικά και πρέπει να έρθουν και αυτά στο κοινοβούλιο. Εμείς είμαστε υπέρ ενός αναλογικότερου συστήματος, της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών και της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών. Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει ούτε σε αυτό το ζήτημα, απαραίτητο μέτρο που θα μπορούσε να γίνει η αλλαγή του ακόμη και με απλό νόμο.