theochepitr2511

Ομιλία του Θανάση Θεοχαρόπουλου στην Επιτροπή Ευρωπαικών Υποθέσεων (video)

27/11/2015

Η ομιλία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάση Θεοχαρόπουλου στην Επιτροπή Ευρωπαικών Υποθέσεων.

«Αρχικώς, θα ήθελα, κύριε υπουργέ, να σας ευχαριστήσω για την σημερινή ενημέρωση. Είδατε το πρόγραμμα εργασίας της επιτροπής αναλυτικά. Θα ήθελα όμως να κάνω ορισμένες επισημάνσεις, διότι νομίζω η κατάσταση στην Ε.Ε. και στην Ευρώπη γενικώς δεν είναι μια φυσιολογική κατάσταση, όπως κατά τις προηγούμενες περιόδους. Θα ήθελα να τονίσω ότι αυτό το πρόγραμμα συνεχίζει στην ίδια λογική, όπως και τις προηγούμενες χρονιές.

Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Κοινοβούλιο έχει τίτλο «Δεν είναι ώρα για εφησυχασμό» και όμως αυτό το οποίο αναλύεται μέσα είναι ουσιαστικά ο εφησυχασμός. Θα τονίσω συγκεκριμένες αλλαγές και κατευθύνσεις, τις οποίες πρέπει να αλλάξει η Ε.Ε., αλλιώς δεν θα μπορέσουμε να βγούμε από αυτήν την κρίση, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά ούτε στην Ε.Ε..

Αρχικώς να αναφέρω ότι σωστά επιχειρείται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να πάρει μεγαλύτερο μέρος σε αυτήν την διαδικασία και η τριμερής στην οποία αναφερθήκατε στην αρχή, αλλά και πάντοτε θέλαμε και θέλουμε μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση στις αποφάσεις και ο ενισχυμένος ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμβάλλει σε αυτήν την κατεύθυνση. Όμως αυτό δεν αρκεί.

Πρώτον, είναι απαραίτητη η οικονομική ενοποίηση και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Υποστηρίζουμε ήδη από τότε που ήρθε η κρίση, ότι αν πραγματικά υπήρχαν θεσμοί οικονομικής ενοποίησης και είχε προχωρήσει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, οι συνέπειές της δεν θα ήταν αυτές στην χώρα μας και θα είχε αντιμετωπιστεί με έναν άλλον τρόπο από την αρχή ευρωπαϊκά με κοινές μεθόδους και βεβαίως δεν είναι μόνο η τραπεζική ένωση, είναι και πολλά άλλα στοιχεία, τα οποία πρέπει να προχωρήσουν τόσο στην οικονομική ενοποίηση όσα και στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και στην ολοκλήρωση των διαφόρων τομέων πολιτικής. Στην συγκεκριμένη εργασία της επιτροπής δεν μπορεί εύκολα κάποιος να βρει συγκεκριμένα στοιχεία για το πώς δίνονται κατευθύνσεις σε συγκεκριμένους τομείς προς ενοποιητικές πολιτικές.

Όσον αφορά το κρίσιμο θέμα της ανεργίας και των κοινωνικών πολιτικών, σε όλη την Ε.Ε. και όχι μόνο στην χώρα μας που γνωρίζουμε την κατάσταση, παρατηρείται υποβάθμιση των κοινωνικών προτύπων και πρέπει να καταβληθούν συγκεκριμένες προσπάθειες για να οικοδομηθεί ένας ισχυρός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων. Η ανεργία δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα. Στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ έντονο και πλησιάζει το 30%, όμως στην Ε.Ε. δεν υπάρχει μια ευελιξία, όχι με την έννοια της νεοφιλελεύθερης ευελιξίας, αλλά με την έννοια της δημιουργίας θέσεων εργασίας και να μπορεί να έχει πραγματικά μια αποτελεσματικότητα σε αυτή την κατεύθυνση. Η Ε.Ε. είναι γραφειοκρατική. Στην χώρα μας υπάρχει η εγχώρια γραφειοκρατία και η γραφειοκρατία των Βρυξελλών. Συνεπώς τέτοιες κατευθύνσεις θα πρέπει να εισαχθούν, να μπουν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας, για να μπορέσει στο διεθνές περιβάλλον να γίνει πιο αποτελεσματική.

Όσον αφορά το κρίσιμο θέμα στο οποίο αναφερθήκατε, στο προσφυγικό και μεταναστευτικό, δεν υπάρχει καμία διαφωνία ότι είναι ζήτημα που αφορά τους διεθνείς οργανισμούς, την Ε.Ε. και την χώρα μας. Οι διεθνείς οργανισμοί θα πρέπει να αναλάβουν συγκεκριμένες δράσεις σε σχέση με τους πολέμους που γίνονται, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη ρίζα του, όπως για παράδειγμα στην Συρία. Όμως, σε επίπεδο Ε.Ε., υπάρχει υστέρηση στην κοινή αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος. Διάβασα την άποψη της εκπροσώπου της Ουγγαρίας, η οποία λέει χαρακτηριστικά και επιμένει ότι πρέπει να το αντιμετωπίσει κάθε χώρα ξεχωριστά. Το τονίζω αυτό για να πω ότι εδώ η στάση της δικής μας χώρας, όχι, επειδή εμείς και η Ιταλία έχουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά επειδή είναι πραγματικά ευρωπαϊκό, που αν δεν λυθεί ευρωπαϊκά, αν δεν μπουν οι κατευθύνσεις και δεν υπάρχει μια αποφασιστικότητα στο να είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, ουσιαστικά είναι βραδυφλεγής βόμβα για την πορεία της Ε.Ε.. Συνεπώς, σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα θα πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες και από την ελληνική πλευρά, ώστε να γίνει κατανοητό ότι είναι ευρωπαϊκό ζήτημα.

Υπάρχουν προβλήματα και στην ευρωπαϊκή πολιτική. Πρόσφατα στη συνάντηση με τον κ. Μουζάλα είχαμε επιβεβαιώσει και τα προβλήματα της χώρας μας, αλλά και για τα προβλήματα στις συσκευές καταγραφής που δεν έρχονται, όπως θα έπρεπε, από την Ε.Ε.. Δεν είναι η ώρα να ρίχνει ο ένας στην ευθύνη στον άλλον, όμως είναι η ώρα να λύσουμε το ζήτημα, για να καταλάβουμε όλοι στην Ε.Ε. ότι είναι ευρωπαϊκό και δεν λύνεται με φράχτες τύπου βόρειας Ευρώπης, κάτι το οποίο επιχειρείται να γίνει.

Βεβαίως, επειδή αναφερθήκατε στο relocation και στην εφαρμογή της μετεγκατάστασης, η οποία είναι χρήσιμη να γίνει και να προχωρήσει για όλον αυτό τον αριθμό που προβλέπεται, 160.000, όπως είπατε, όμως να τονίσουμε ότι η εικόνα βεβαίως είναι συμβολική. Ξεκίνησε με τα 30 άτομα που έφυγαν στο Λουξεμβούργο, αλλά να μην προχωράμε και σε φιέστες, διότι δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε για 30 άτομα, όταν ξεκινά μια διαδικασία και την επόμενη μέρα τα νεκρά παιδιά που υπάρχουν στα νησιά, να είναι περισσότερα.

Δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι η διαδικασία της Ευρώπης, της Ευρώπης του ανθρωπισμού, της Ευρώπης του διαφωτισμού, την οποία θέλουμε και την οποία επιδιώκουμε όλοι μας.

Θέλω να πιστεύω, ότι η έννοια του Ευρωπαϊκού μονόδρομου, στην οποία αναφερθήκατε στο τέλος της εισήγησής σας, αναφέρεται πραγματικά στην Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, που είναι απαραίτητη να γίνει από εδώ και στο εξής, στην ενοποίηση των τομέων πολιτικής, στην ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής και ειδικά στα ζητήματα δημιουργίας και αύξησης νέων θέσεων εργασίας και μείωση της ανεργίας, σε μια επιχειρηματικότητα που θα συμβαδίζει με τις διεθνείς εξελίξεις σε επίπεδο Ε.Ε..Η χώρα μας είναι ακόμα πιο πίσω σε σχέση με ό,τι συμβαίνει στην Ε.Ε. και πρέπει να ληφθούν ειδικές πρωτοβουλίες και βεβαίως η Κοινή Αγροτική Πολιτική, η οποία είναι η πρώτη ενοποιημένη πολιτική σε επίπεδο Ε.Ε., δείχνει το δρόμο, με τα λάθη της, δεν σημαίνει ότι σε ό,τι ενοποιείται είναι πάντοτε σωστές οι διαδικασίες, δείχνει τον τρόπο.

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική, η οποία εφαρμόστηκε σε όλες τις χώρες με έναν κοινό τρόπο, με ενοποιημένο τον τομέα και βεβαίως επειδή έρχονται μέτρα για τους αγρότες, τα οποία είναι εκτός Κοινοτικού κεκτημένου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ευθύνη γι” αυτό, πρέπει να πούμε, ότι στην προηγούμενη περίοδο, όταν είχε έρθει εδώ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ο κ. Τσιόλος, ο πρώην Επίτροπος από την Ρουμανία για την Αγροτική Ανάπτυξη, είχε τονίσει ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από τον Επίτροπο Αγροτικής Ανάπτυξης, μέτρα που αλλοιώνουν τον κοινωνικό ανταγωνισμό, όπως η υπερφορολόγηση των ενισχύσεων πέραν αυτού που συμβαίνει στις άλλες χώρες της Ε.Ε..

Τέτοιοι μηχανισμοί θα πρέπει να ενεργοποιηθούν και τώρα ,και τέτοιες συμμαχίες, με τον νέο Επίτροπο Αγροτικής Ανάπτυξης για το ποια είναι η θέση του ,και να αποφευχθούν μέτρα τα οποία θα είναι δυσβάσταχτα και θα έχουν σαν αποτέλεσμα να μην παράγει κανείς στη χώρα μας, να μειωθούν οι εξαγωγές, να χειροτερέψει το Έλλειμμα Εμπορικού Ισοζυγίου και να μην καταφέρουμε τίποτα σε σχέση με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Νομίζω οι προκλήσεις είναι πολλές και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πρέπει αποφασίσει και η Ε.Ε. να τις αντιμετωπίσει με σύγχρονους όρους και όχι με τους όρους του παρελθόντος. Σας ευχαριστώ.»