θεοχαρόπουλος 2

Αποσπάσματα των συνεντεύξεων του Θανάση Θεοχαρόπουλου στους ρ/σ Βήμα Fm και ΣΚΑΪ

18/11/2015

 

 

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος μιλώντας στο ρ/σ Βήμα και στους δημοσιογράφους Βασίλη Αδαμόπουλο και Σωτήρη Ξενάκη και στο ρ/σ ΣΚΑΙ και στο δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα μεταξύ άλλων επεσήμανε:

Για την σημερινή εκδήλωση «Σοσιαλδημοκρατία και Ανανεωτική Αριστερά»

H εκδήλωση σήμερα το απόγευμα στις 18:30 στο Ξενοδοχείο Τιτάνια είναι περισσότερο επίκαιρη παρά ποτέ. Η έναρξη σύγκλισης των δυνάμεων Σοσιαλδημοκρατίας και Ανανεωτικής Αριστεράς έγινε στις εκλογές. Στόχος τώρα είναι να δούμε ποιες είναι οι προϋποθέσεις ισχυροποίησης. Να γίνει ένας ισχυρός  προοδευτικός και μεταρρυθμιστικός πόλος στη χώρα μας, ο οποίος θα μπορεί να διαδραματίσει  καθοριστικό ρόλο και να μην κατευθυνθούν οι πολίτες σε ακραίες λαϊκίστικες φωνές. Οι ομιλητές στην σημερινή εκδήλωση δεν έχουν όλοι τις ίδιες ιδεολογικές αφετηρίες αλλά έχουν τον ίδιο στόχο, την ισχυρή κεντροαριστερά.  Έχουν γίνει βήματα προόδου στην Δημοκρατική Συμπαράταξη. Δημιουργήσαμε το Κεντρικό Συντονιστικό Συμβούλιο και προχωράμε και περιφερειακά όργανα σε όλη τη χώρα. Στόχος είναι να υπάρξουν εξελίξεις ώστε να δημιουργηθεί η ισχυρή κεντροαριστερά της  λογικής και τη ευθύνης. Τα πράγματα στην χώρα μας πρέπει να αλλάξουν προς μια προοδευτική κατεύθυνση. Αυτά που κάνουμε δεν γίνονται ερήμην των πολιτών, αφορούν την κοινωνία. Το πρόβλημα της χώρας είναι να ασκηθεί  μια  πραγματικά προοδευτική πολιτική, μεταρρυθμιστική.

Για τις ρυθμίσεις  στα κόκκινα δάνεια 

Αν είχε συμβεί αυτό και ήταν ακόμη πιο ισχυρός αυτός ο πόλος δεν θα είχαμε τις σημερινές αρνητικές εξελίξεις με τα κόκκινα δάνεια και όσα συμβαίνουν με την πρώτη κατοικία, όπου για πρώτη φορά αυτά τα πέντε χρόνια δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία. Καλούσαμε συνεχώς την κυβέρνηση -και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να ήταν έτοιμος- να έχει παρουσιάσει από το Σεπτέμβριο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που και την πρώτη κατοικία να προστατεύει και να διαχωρίζει τους δανειολήπτες σε αυτούς που μπορούν  και σε αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν.  Έπρεπε να είχε παρουσιαστεί στους εταίρους και δεν θα περιμέναμε όπως  σε κάθε επιμέρους διαπραγμάτευση  την τελευταία στιγμή με την πλάτη στον τοίχο, να δεχόμαστε τα πάντα. Αυτή η λογική δεν γίνεται να συνεχιστεί. Στόχος λοιπόν της σημερινής εκδήλωσης είναι η ισχυροποίηση του μεταρρυθμιστικού πόλου για την επίλυση  αυτών των προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας.

Σχετικά με την πορεία της οικονομίας και την ανεργία

Για να μπορέσει η οικονομία να πάρει μπροστά χρειάζονται βαθιές μεταρρυθμίσεις, διαθρωτικές τομές και αλλαγές σε όλους τους τομείς πολιτικής. Μέτρα εξυγίανσης, μείωσης δαπανών δηλαδή, και όχι μέτρα υπερφορολόγησης τα οποία οδηγούν σε φαύλο κύκλο ύφεσης και ανεργίας. Δυστυχώς δεν γίνεται τίποτε μέχρι σήμερα για το ζήτημα της ανεργίας. Με περίπου 30% συνολική  ανεργία δεν μπορεί να λυθεί το ασφαλιστικό όσες αλλαγές και να γίνουν. Όσο αυτά  δεν πραγματοποιούνται (βαθιές μεταρρυθμίσεις διαθρωτικές τομές και αλλαγές σε όλους τους τομείς πολιτικής και σχέδιο μείωσης της ανεργίας), δεν είμαι αισιόδοξος.

Για το ενδεχόμενο νέων κυβερνητικών συνεργασιών

Εμάς μας ενδιαφέρει μια κυβέρνηση με την συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων κομμάτων σε προοδευτική, μεταρρυθμιστική κατεύθυνση  όπως λέγαμε και προεκλογικά. Αυτό λέμε και σήμερα.  Δεν θα λυθούν τα προβλήματα αν φύγει ο ένας και έρθει ο άλλος. Εμείς δεν πρόκειται να παίξουμε το ρόλο του πάγκου. Δεν  μας ενδιαφέρουν οι θέσεις εξουσίας, αλλά  να λυθούν τα προβλήματα της κοινωνίας. Ευρεία προοδευτική μεταρρυθμιστική κυβέρνηση με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ δύο φορές δεν έγινε. Προτίμησε τους ΑΝΕΛ, ένα κόμμα της λαϊκίστικης δεξιάς. Συνεπώς αυτές οι προϋποθέσεις δεν υπάρχουν.