θεοχαρόπουλος κιότο

Παρέμβαση του Θανάση Θεοχαρόπουλου στη Βουλή για την κλιματική αλλαγή (video)

13/11/2015

Η παρέμβαση στη Βουλή του Θανάση Θεοχαρόπουλου για την κύρωση της τροποποίησης της Ντόχα στο πρωτόκολλο του Κιότο στη σύμβαση-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την αλλαγή του κλίματος.

Αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι, εμείς υπερψηφίζουμε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, γιατί από τον Δεκέμβριο του 2012, όταν αποφασίστηκε στην Ντόχα η τροποποίηση του πρωτοκόλλου το Κιότο, κάναμε τα πρώτα βήματα, προκειμένου η συγκεκριμένη τροποποίηση να γίνει αποδεκτό κείμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από τα κράτη μέλη.
Οφείλω όμως να καταθέσω για άλλη μια φορά τη διαμαρτυρία μας, γιατί για άλλη μια φορά μια σύμβαση που θα μπορούσε να έχει έρθει πριν από πολλές εβδομάδες και να έχουμε τον χρόνο να τη συζητήσουμε, έρχεται και αυτή με αυτόν τον συγκεκριμένο τρόπο.
Επίσης, θα ήθελα να πω κάποια πράγματα σε σχέση με τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το περιβάλλον και για το ποιοι είναι οι στόχοι της Κυβέρνησης της χώρας σε κάθε περίπτωση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αρχικό στόχο να υιοθετήσουμε μόνο τη μείωση κατά 40% των αερίων του θερμοκηπίου και ως ένα μη δεσμευτικό στόχο αρχικά την εισαγωγή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο των κρατών μελών κατά 27%. Μετά από πρωτοβουλία τότε της ελληνικής προεδρίας και με συμμετοχή άλλων πέντε κρατών, υποχρεώθηκε η Επιτροπή να αλλάξει την εισήγησή της και να εντάξει και την εξοικονόμηση ενέργειας, η οποία μέχρι τότε δεν υπήρχε στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Θέλω, λοιπόν, να υπενθυμίσω σε όλους μας –γιατί είμαι βέβαιος ότι το γνωρίζουμε– την ελληνική θέση, την εθνική θέση απέναντι στην κλιματική αλλαγή και τις δεσμεύσεις που έχει πάρει η χώρα μας έναντι του πλαισίου ενέργεια-κλιματική αλλαγή ενόψει του 2030, που είναι οι εξής πέντε: 40% μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, εθνικός στόχος για 30% εισαγωγή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο, 30% υποχρεωτικό εξοικονόμηση ενέργειας κυρίως μέσα από τα κτίρια, 100% εισαγωγή των έξυπνων μετρητών στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος των ελληνικών νοικοκυριών και, τέλος, πέμπτος στόχος μέχρι το 2030 να έχουμε 100% ηλεκτρική διασύνδεση όλων των ελληνικών νησιών με την ηπειρωτική χώρα.
Να πάψει, δηλαδή, να ισχύει αυτό που ισχύει για χρόνια, να πληρώνει ο ελληνικός λαός, η ελληνική πολιτεία από 600 έως 800 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, για να αγοράζουμε μαζούτ και πετρέλαιο, προκειμένου να έχει ηλεκτρικό ρεύμα και να συντηρούνται οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής στη Ρόδο, στην Κρήτη και τα άλλα μεγάλα νησιά της χώρας.
Αυτοί οι πέντε στόχοι ελπίζω, κύριοι της Κυβέρνησης, να είναι και σήμερα αναμφισβήτητες εθνικές προτεραιότητες, να δεσμευτείτε, να υπάρξει δέσμευση ότι αυτές οι πέντε προτεραιότητες, οι οποίες έχουν τεθεί, συνεχίζουν να είναι προτεραιότητες της Κυβέρνησης.