νοσοκομεία

Eρώτηση στη βουλή από τον Θανάση Θεοχαρόπουλο για το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας

10/11/2015

Ερώτηση κατέθεσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μαζί με την Εύη Χριστοφιλοπούλου, βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, προς τον Υπουργό Υγείας, με θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας.

 

Δείτε την απάντηση του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας

 

Αναλυτικά η ερώτηση:

Σε πλήρη κατάρρευση κινδυνεύει να οδηγηθεί το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, καθώς η μη βιώσιμη χρηματοδότηση και η υποστελέχωσή του παρεμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία των κλινικών και των τμημάτων του.

Τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται στην Παιδιατρική Κλινική, η οποία αδυνατεί να λειτουργήσει με τους δύο εναπομείναντες ιατρούς. Πιο συγκεκριμένα, η λειτουργία της Κλινικής, για την οποία προβλέπονται επτά οργανικές θέσεις, βασίζεται σε δύο ιατρούς επικουρικούς και σε έξι νοσηλευτές, ενώ κλήθηκε και μία παιδίατρος από το Νοσοκομείο του Ρίο να κάνει έξι εφημερίες κατά το μήνα Οκτώβριο. Οι ελλείψεις στη στελέχωση της Κλινικής σε συνδυασμό και με τη μη λειτουργία της Μονάδας Αυξημένης Ευθύνης Νεογνών, ο εξοπλισμός της οποίας έχει αγοραστεί και κινδυνεύει να καταστραφεί χωρίς να έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ, υπαγορεύουν τη σχεδόν καθημερινή ανάγκη διακομιδής σε άλλα νοσοκομεία. Αυτό, πέρα από το υψηλό κόστος το οποίο συνεπάγεται για τις οικογένειες και την εξαιρετική δυσκολία δεδομένης της μη χερσαίας διασύνδεσης, θέτει σε υψηλό κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των παιδιών.

Παρά την τεράστια κινητοποίηση των Κερκυραίων και τη δέσμευση από τη Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ για την πρόσληψη παιδιάτρων, έτσι ώστε να λειτουργεί τουλάχιστον με ασφάλεια η Παιδιατρική Κλινική, δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για την επαρκή στελέχωσή της. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και στη στελέχωση άλλων τμημάτων του νοσοκομείου τα οποία λειτουργούν κατόπιν εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Τμήμα Επειγόντων, για το οποίο προτάθηκε να λειτουργεί με ειδικευμένους ιατρούς τόσο στον χειρουργικό όσο και στον παθολογικό τομέα, ταυτόχρονα με την παρουσία ειδικευμένων στις κλινικές. Στο πρόβλημα δε της υποστελέχωσης έρχονται να προστεθούν αφενός οι συνταξιοδοτήσεις και οι παραιτήσεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου αφετέρου το θέμα που εκκρεμεί σχετικά με τις συμβάσεις των επικουρικών ιατρών, των οποίων η θητεία λήγει στις 31/12/2015.

Απαιτεί δε άμεση επίλυση το πρόβλημα της λειτουργίας του μαγνητικού τομογράφου του νοσοκομείου, του οποίου η συντήρηση κοστίζει ακριβά αλλά παραμένει αχρησιμοποίητος. Ζητήθηκε η πραγματοποίηση των μαγνητικών τομογραφιών και η γνωμάτευση τους σε άλλο νοσοκομείο, όπως κάνει άλλωστε πλειάδα ιδιωτικών εργαστηρίων σε όλη την Ελλάδα. Το ζήτημα σκοντάφτει και σε αυτή την περίπτωση στην έλλειψη τεχνολόγων στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας που ήδη σε ορισμένες βάρδιες καλύπτουν ταυτόχρονα το ακτινολογικό και τις αξονικές και είναι αδύνατο να βρεθεί τεχνολόγος για την πραγματοποίηση μαγνητικών τομογραφιών.

Ωστόσο, σημαντικά προβλήματα έχουν επίσης προκύψει στο νοσοκομείο εξαιτίας της έλλειψης αντιδραστηρίων για τις εξετάσεις αίματος αλλά και κονδυλίων για την φύλαξη και τη διαχείριση μολυσματικών αποβλήτων.

Με δεδομένο ότι η λειτουργία κλινικών και τμημάτων κινδυνεύει να καταρρεύσει σε κύριους τομείς και ότι οι συνθήκες αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε απώλειες ανθρώπινων ζωών,

 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Με ποιο τρόπο θα αντιμετωπιστούν άμεσα οι δραματικές συνθήκες που επικρατούν στην Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας και τα προβλήματα που επιφέρουν οι ελλείψεις σε προσωπικό; Προτίθεται να διασφαλίσει την κάλυψη και των επτά οργανικών θέσεων;
  2. Προτίθεται να μεριμνήσει για τη λειτουργία της Μονάδας Αυξημένης Ευθύνης Νεογνών;
  3. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία όλων των κλινικών και των τμημάτων του νοσοκομείου, διασφαλίζοντας την υγεία των κατοίκων του νησιού;
  4. Τι προβλέπεται για τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου προκειμένου να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες του και σε εξοπλισμό;