Capture

Τοποθέτηση του Θανάση Θεοχαρόπουλου στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής για το νομοσχέδιο με τις νέες ρυθμίσεις και μέτρα (βίντεο)

30/10/2015

 

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το νομοσχέδιο με την μορφή την οποία έχει έρθει σήμερα και συζητιέται με αυτό τον τρόπο, πρέπει να πούμε για άλλη μια φορά, ότι δεν τιμά κανέναν να συζητούμε τόσο γρήγορα, να έρχεται χθες το απόγευμα και να συζητούμε σήμερα τόσο κρίσιμα θέματα, χωρίς πραγματικά να έχουν προλάβει οι Βουλευτές να έχουν διαβάσει αναλυτικά όλα τα ζητήματα. Δεν είναι δικαιολογία κάθε φορά να λέμε ότι δεν έχουν ρυθμιστεί ορισμένα ζητήματα και πρέπει γρήγορα να τα ρυθμίσουμε, διότι οχτώ μήνες θα μπορούσε να έχει εναρμονιστεί η κοινοτική νομοθεσία στα ζητήματα της ενέργειας και δεν έχει γίνει. Συνεπώς, δεν λύνεται σε μια μέρα ό,τι δεν έχει γίνει για οχτώ μήνες.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο, το οποίο έχει πάρα πολλά στοιχεία, τα οποία χρήζουν όχι μόνο εξήγησης, αλλά πραγματικά έχουμε μείνει κατάπληκτοι.
Στο άρθρο 1, υπάρχει η εξής αναφορά. Η προεκταθείς αναντιστοιχία, προφανώς, πραγματοποιήθηκε εκ παραδρομής και βεβαίως, λέει ότι καθιστά τις οικείες διατάξεις ανεφάρμοστες. Ζητήσαμε εξηγήσεις για ποιο λόγο έχει συμβεί αυτό. Και βεβαίως, έχουμε ζητήσει μια συγκεκριμένη αλλαγή, τα μέχρι 18 Αυγούστου 2015 θεμελιωμένα δικαιώματα να μη θίγονται και το δικαίωμα της συνταξιοδότησης να μπορεί να ασκηθεί οποτεδήποτε. Είναι η συγκεκριμένη αλλαγή που έχουμε ζητήσει να προστεθεί στο άρθρο 1.
Θα σταθώ σε ορισμένα μόνο κρίσιμα θέματα στα οποία πραγματικά θέλουμε και τις απαντήσεις.
Όσον αφορά στο αγροτικό θέμα, καταργείται και μάλιστα με αναδρομική ισχύ η ειδική επιστροφή του φόρου κατανάλωσης πετρελαιοειδών και σας ρωτάμε κάτι το οποίο ήταν και εξαγγελία δική σας μέχρι τον Ιανουάριο του 2015. Γιατί δεν προχωράτε σε αγροτικό πετρέλαιο κίνησης; Άμεσα. Αγροτικό πετρέλαιο κίνησης με βάση τα στρέμματα και το είδος της καλλιέργειας. Γιατί δεν το θεσπίζουμε για το επόμενο ή για το μεθεπόμενο έτος, για να ξεκινήσει η διαδικασία; Αυτό το μέτρο έρχεται ταυτόχρονα και με άλλα μέτρα που θα φέρετε στην πορεία για την φορολόγηση κοινοτικών ενισχύσεων με 26%, που δεν ισχύει σε καμία χώρα της Ε.Ε. Βεβαίως, οι επιχειρήσεις ζυθοποιίας, νομίζω ότι θα το δείτε αυτό το θέμα συγκεκριμένα, διότι εξαιρείτε όλες τις επιχειρήσεις που έχουν από 15.000 μέχρι 200.000 παραγωγή από το μειωμένο συντελεστή του 50% και θα πρέπει να το δείτε, γιατί αν είναι ο στόχος μας να αφήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έξω από αυτή τη διαδικασία της ανάπτυξης, νομίζω ότι δεν θα βγούμε ποτέ από το τέλμα της ύφεσης.
Επίσης, όσον αφορά στο θέμα της παιδείας, θα ήθελα να πω, διότι ζήσαμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα, το προηγούμενο 7μηνο, στο θέμα της παιδείας ένα συγκεκριμένο τρόπο στελέχωσης των περιφερειακών διευθυντών και έχουμε εδώ άρθρα όπως το άρθρο 42 και 43, που καταργούν τα υπηρεσιακά πριν τη λήξη της θητείας τους, για να διορίσουν οι κομματικοί περιφερειακοί διευθυντές εκπαίδευσης δικά τους μέλη. Όπως το άρθρο 43, χρειάζονται εδώ αλλαγές, έτσι ώστε να είναι ξεκάθαρη η αξιοκρατία με την οποία θα προχωρήσουμε από εδώ και στο εξής. Να μην έχουμε αυτά τα οποία έχουμε ζήσει μέχρι τώρα και βέβαια, δεν είναι κάθε φορά δικαιολογία να ακούμε το τι γινόταν το προηγούμενο χρονικό διάστημα, από εδώ και στο εξής πρέπει να νομοθετήσουμε με βάση συγκεκριμένους κανόνες. Εμείς, έχουμε πει ότι το πλαίσιο αυτό, έτσι όπως το παρουσιάζετε δεν μπορούμε και δεν θα το υποστηρίξουμε, βεβαίως θέλουμε συγκεκριμένες αλλαγές για να δούμε τα άρθρα τα οποία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.»

 

Παρέμβαση για να προσκληθούν στη Βουλή οι φορείς των αγροτών για να τοποθετηθούν και να γίνει συζήτηση για τα νέα μέτρα και άρθρα που τους αφορούν:

«Θα ήθελα να παρακαλέσω, επειδή οι αγρότες βρίσκονται σε αναστάτωση και διαμαρτύρονται έξω και έχουν τεθεί θέματα, θα παρακαλούσα όσοι αγροτικοί φορείς προτάθηκαν από όλες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες και έχουν προσκληθεί να έρθουν, να γίνει αποδεκτό από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες και να είναι στη διαδικασία, επειδή οι αγρότες είναι σε αναστάτωση και αυτή τη στιγμή, διαμαρτύρονται και υπάρχει άρθρο συγκεκριμένο.»